Home Domotica Qantas-vlucht 32: wanneer een paar millimeter metaal een ramp uitlokt

Qantas-vlucht 32: wanneer een paar millimeter metaal een ramp uitlokt

0
Qantas-vlucht 32: wanneer een paar millimeter metaal een ramp uitlokt


Een veelgehoord gezegde is dat elke ramp wordt veroorzaakt door een reeks gebeurtenissen, waarvan sommige zich jaren terug kunnen strekken. Vliegtuigrampen en bijna-rampen vormen hier geen uitzondering, waarbij maar al te vaak een klein mechanisch probleem verergert totdat plotseling alles misgaat. In het beste geval kan de cockpitbemanning nog steeds de problemen oplossen en een manier bedenken om het vliegtuig in één stuk op stevige grond neer te zetten. Dit was de situatie waarmee de bemanning van Qantas-vlucht 32 (QF32) te maken kreeg, zoals beschreven in een latest artikel door (Kyra Dempsey), ook bekend als (admiraal Cloudberg).

Wanneer QF32 begon zijn vlucht vanaf Londen Heathrow start november 2010, alles leek normaal, maar slechts vier minuten na het opstijgen van een tussenstop in Singapore op weg naar de eindbestemming Sydney, motor nummer 2 op de linkervleugel van de De Airbus A380 ontplofte feitelijk en lanceerde granaatscherven door de vleugel en de romp. Hoewel de A380 vier motoren heeft (genummerd 1-4 vanaf de linkervleugeltip) en normaal gesproken een enkele motorstoring geen groot probleem is, zorgde het verlies van systemen die bij de explosie waren vernietigd ervoor dat de bemanning zich haastte om de schade huge te stellen en een oplossing te implementeren. oplossing.

Gebroken olietoevoerstompwandmetingen. (Bron: ATSB)

Gelukkig hadden de granaatscherven niet al te veel schade aangericht. De cockpitbemanning kon het vliegtuig stabiliseren en terugreizen naar Singapore voor een succesvolle noodlanding. Toen de ATSB (Australian Transport Security Bureau) de vernietigde motor nr. 2 onderzocht, deden ze dat heb de fout teruggevonden naar een enkele smeerolietoevoerleiding voor lagers in de motor die lek waren (volledig ATSB-rapport). De lekkende olie ontbrandde automatisch en vernietigde de afdichtingen die heet turbinegas binnenlieten waar het niet thuishoorde. Het fuel sneed snel delen van de motor door, wat ertoe leidde dat de turbine uit de hand liep totdat een schijf in vele, zeer snel bewegende stukken granaatscherven uiteenspatte.

Waarom is er een olielek ontstaan? De wanddikte van de olieleiding was zeer onregelmatig, waarbij een vermoeiingsscheur samenviel met het dunste wandgedeelte. De olie onder druk had deze zwakte uitgebuit en daarbij QF32 bijna in een a TWA-800 of Alaska Airways-vlucht 261 niveau ramp. Bij de daaropvolgende inspectie van alle andere Rolls-Royce Trent 900-motoren bleek een aantal ook een soortgelijk gebrek in hetzelfde stuk pijp te hebben. De leidingen waren snel vervangen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here