Home Domotica Cowgol-ontwikkelomgeving komt naar Z80 en CP/M

Cowgol-ontwikkelomgeving komt naar Z80 en CP/M

0
Cowgol-ontwikkelomgeving komt naar Z80 en CP/M


Cowgol op Z80 met CP/M verbindt alles wat nodig is om een ​​Cowgol-ontwikkelomgeving (inclusief C en assembler) te bieden op een Z80 met het CP/M-besturingssysteem, waardoor het gemakkelijker wordt om aan de slag te gaan met een taal die bedoeld is om klein, bootstrapped en trendy te zijn.

Koegol is een experimentele moderne taal voor (zeer) kleine systemen.

De Zilog Z80 was een 8-bits microprocessor die gebruikelijk was in embedded systemen uit de jaren zeventig en tachtig, en CP/M was een eigentijds besturingssysteem voor de massamarkt. Wat betreft Koegol? Het is een door Ada geïnspireerde compiler-toolchain en programmeertaal gericht op zeer kleine systemen, zoals de Z80.

Wat anders is aan Cowgol is dat het bedoeld is om zelf gehost te worden op deze kleine systemen; Cowgol is op zichzelf geschreven en kan zichzelf compileren. Zodra males de compiler voor een bepaalde doelarchitectuur (bijvoorbeeld de Z80) heeft gecompileerd, kan males die compiler op het doelsysteem gebruiken om programma’s voor zichzelf te compileren en uit te voeren.

Gelukkig is het niet nodig om helemaal opnieuw te beginnen. De Cowgol op Z80 met CP/M-repository (zie de eerste hyperlink van dit bericht) bevat de vooraf gecompileerde binaire bestanden en richtlijnen voor het gebruik ervan.

Cowgol is nog in ontwikkeling, maar het werkt. Het is een moderne taal die zeer geschikt is voor (zeer) kleine systemen, en dankzij dit challenge is het bijna web zo eenvoudig om het aan de praat te krijgen op een Z80 met CP/M.

Met dank aan (feinfinger) voor de tip!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here