Home Relatie Het creëren van een voedende veilige haven

Het creëren van een voedende veilige haven

0
Het creëren van een voedende veilige haven


Veilige haven, hechtingstheorie

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Therapeutic Moments Counseling.

Opmerking: alle namen en personages zijn fictief, maar lijken op vergelijkbare interacties die echte stellen hebben.


Tijdens het ontbijt

JORDAN (gefrustreerd), “Toen mijn vader overleed, omhelsde je me één keer en daarna heb je nooit meer over zijn overlijden gesproken. Elke keer dat ik erover begon, veranderde je van onderwerp. Het maakt je niet uit.”

TAYLOR reageert (afwijzend en defensief): ‘Waar heb je het over, het kan me schelen. Ik omhelsde je en vertelde je hoe belangrijk hij was. Ik gaf je de ruimte voor verdriet en zorgde voor zoveel dingen in ons huis, zodat jij kon rouwen. Ik heb keihard gewerkt, zodat jij je nergens anders zorgen over hoeft te maken in het leven.”

JORDAN (pittig), “Dat was niet nuttig of wat ik nodig had.”

TAYLOR (geïrriteerd), ‘Je bent vermoeiend. Ik kan het nooit goed met je vinden. Verpest dit.”

Taylor verlaat de kamer.

Jordan en Taylor hebben ruzie over een van de kernprincipes van romantische relaties: een veilige haven.

Veilige haven, gehechtheidstheorie

Veilige haven: een toevluchtsoord van de wereld

“We zijn biologisch geprogrammeerd om ons te hechten aan degenen die van ons afhankelijk zijn en aan degenen van wie wij afhankelijk zijn.” – Dr. Sue Johnson

Een veilige haven binnen een romantische relatie is daarvoor cruciaal emotioneel welzijn. Het dient als een toevluchtsoord voor de chaos, stress en pijn van het leven. Volgens emotioneel gerichte relatietherapie en verbindingstheorieCompanions worden elkaars veilige haven en bieden steun, troost en zorg in moeilijke tijden.

We moeten allemaal weten dat we ertoe doen en als de dingen moeilijk worden in ons leven, willen we dat onze accomplice er voor ons is, wat versterkt dat we belangrijk voor hen zijn.

Helaas, binnen onzekere relatiepatronenCompanions die elkaar in moeilijke tijden nodig hebben, voelen zich uiteindelijk eenzamer en verdrietiger omdat ze niet de troost kunnen vinden waar ze naar verlangen, of omdat ze niet de troost lijken te bieden die ze graag voor hun accomplice willen creëren. Het is pijnlijk voor de accomplice die troost wil bieden als dat mislukt op de manier waarop hij het bedoeld had.

Hier zijn enkele voorbeelden van manieren waarop romantische companions een veilige haven in een veilige relatie creëren:

  • 👂 Actief luisteren: Ze luisteren naar ons als we er zijn gestresst en overweldigdwaardoor we onze gedachten en emoties zonder oordeel kunnen uiten.
  • 🌡️ Oplettendheid: Ze tonen oprechte bezorgdheid als we ons slecht voelen en bieden de zorg en aandacht die we nodig hebben om te genezen.
  • 🤝 Praktische oplossingen: Zij praktische hulp bieden wanneer we met uitdagingen worden geconfronteerd of hulp nodig hebben, samen oplossingen vinden.
  • 💗 Emotionele band: Zij stel open vragen, proberen te begrijpen onze diepste gevoelens en uitdagingen, en het opbouwen van een diepgaande emotionele band.
  • 🌅 Rituelen van verbinding: Ze creëren gedeelde momenten, of het nu gaat om het praten over onze dag of het deelnemen aan speciale activiteiten, waardoor een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid wordt bevorderd.
  • 😔 Consolation en verzorging: Ze drukken empathie uit en bieden fysiek consolation als we ons verdrietig of gekwetst voelen, en bieden troost in hun geruststellende omhelzing.

Laten we Jordan en Taylor nog eens bekijken om te zien hoe ze hun relatie kunnen herstellen en samen een veilige haven kunnen creëren.

Het herstellen van de breuk van een veilige haven

Het is voor companions onmogelijk om altijd verbonden te zijn. Het is in de momenten van breuk binnen de relatie die de beste kans kan bieden om het vertrouwen en de veiligheid te verdiepen.

‘Het ware kenmerk van een veilige band is niet de afwezigheid van conflicten, maar de aanwezigheid van herstel. Het is door herstel dat we leren erop te vertrouwen dat onze liefde de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, kan weerstaan.’” – Dr. Sue Johnson

Jordan zit diep in gedachten op de financial institution. Taylor komt de kamer binnen en komt voorzichtig dichterbij.

JORDAN (opkijkend) Ik voel me de laatste tijd zo alleen, Taylor. Toen mijn vader overleed, voelde het alsof je je terugtrok. Ik had je steun nodig, maar het voelde alsof het je niets kon schelen.

TAYLOR (zachtjes) Jordan, het spijt me. Ik trok me terug omdat ik dacht dat je ruimte nodig had. Wat je van mij nodig hebt, is dat je betrokken blijft. Het spijt me dat ik dat niet heb gedaan, ik wil nu hier zijn zoals jij mij nodig hebt. Je betekent veel voor mij en je vader betekende ook veel voor mij.

(Jordans ogen wellen op van tranen.)

JORDAN (snuffelt) Het deed pijn omdat ik mijn verdriet met je wilde delen. Ik wil dat je luistert en hem samen met mij gedenkt. Ik heb je dichtbij nodig. Ik wil dit niet alleen doen. Ik ben gewoon zo verdrietig.

TAYLOR (zachtjes) Ik begrijp het nu, Jordan. Ik zie hoe mijn acties ervoor zorgden dat je je ongehoord voelde. Ik wil dat je weet dat ik heel veel om je geef, en dat ik er voor je ben. (knuffelt Jordan) Je bent niet alleen, ik ben hier. Ik wil hem ook samen met jou gedenken.

(Ze zitten bij elkaar, hand in hand, klaar om samen de pijn onder ogen te zien.)

Deze reparatie bracht ze dichter bij elkaar en creëerde een ruimte om samen te rouwen en pijn te lijden.

Na reparatiesis het erg belangrijk om expliciet de positieve influence van de reparatie te vermelden en te benadrukken hoe belangrijk het is dat uw accomplice er voor u is.

Etenstijd, later die dag

Jordan en Taylor bereiden het diner, zij aan zij. Ze wisselen blikken uit, a hernieuwd gevoel van verbondenheid in hun ogen.

JORDAN (glimlacht) Bedankt dat je voor al die huishoudelijke dingen zorgde toen ik rouwde. Ik weet dat je zo laborious werkte om de final voor mij te verlichten.

TAYLOR (met vriendelijke groet) Graag gedaan, Jordan. Ik wilde een ruimte voor je creëren, zodat je je in die moeilijke tijd nergens anders druk over hoefde te maken. Ik wilde niet dat je je zorgen maakte over de praktische aspecten van het leven.

Jordan legt het mes neer en slaat hun armen om Taylor heen, op zoek naar troost en geruststelling.

JORDAN (fluistert) Ik waardeer je inspanningen, Taylor. Het betekent veel voor me. Het spijt me dat ik het niet eerder heb herkend. We hebben het allebei moeilijk gehad, maar we kunnen de weg naar elkaar weer vinden.

TAYLOR (houdt Jordan stevig huge) Dat kunnen we, Jordan. We kunnen leren van onze fouten en blijven werken aan het creëren van een veilige en koesterende ruimte voor elkaar. Ik hou van je, en ik wil alles goed maken.

Ze staan ​​in elkaars armen en voelen de warmte van hun liefde weer oplaaien.

Als u manieren wilt vinden om breuken te herstellen en een veilige haven in uw relatie te creëren, neem dan contact op met een van Counselors voor helende momenten voor relatietherapie in Washington of Florida.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here