Home Zelfverbetering Positief blijven in moeilijke tijden: 14 nuttige ideas

Positief blijven in moeilijke tijden: 14 nuttige ideas

0
Positief blijven in moeilijke tijden: 14 nuttige ideas


Als het leven verandert en er een moeilijke tijd aanbreekt, is het niet altijd gemakkelijk om positief te blijven.

Ik weet.

Zelfs als je in het dagelijks leven behoorlijk optimistisch en positief bent, kun je gemakkelijk meegesleept worden in pessimisme en verdrietige gevoelens als je een zware week of een zware maand hebt.

Maar het kunnen behouden van een positieve mindset kan een groot verschil maken.

Daarom wil ik in de publish van vandaag graag de beste ideas en gewoonten delen die mij de afgelopen tien jaar hebben geholpen en die mij vandaag de dag nog steeds helpen om op een betere, gezondere en behulpzamere manier met zulke tijden om te gaan.

Ik hoop echt dat je hier iets nuttigs zult vinden.

1. Voel wat je voelt en weet dat het oké is om dat te doen.

Een schilderij van een man die uitkijkt over een meer.

Ik heb ontdekt dat één ding dat mij helpt met mijn geestelijke gezondheid als de tijden moeilijk worden, is dat ik mijn gevoelens niet moet ontkennen of wegduwen.

Als er internet een negatieve situatie is gebeurd en ik zit er middenin, dan kan het zijn dat ik me in eerste instantie bang, nerveus, ongerust of boos voel. Of een combine van die emoties. Dat is normaal.

Het erkennen van negatieve gedachten en gevoelens die uit een dergelijke situatie kunnen voortkomen, helpt mij om wat er is gebeurd op een snellere en minder pijnlijke manier te verwerken dan wanneer ik dergelijke gedachten en emoties probeer te verwerpen.

En het helpt mij ook om na een tijdje door te gaan naar de volgende fase van het proberen de situatie op te lossen of op zijn minst te verbeteren.

Weet dus eerst dat het oké is om te voelen en te denken wat je voelt. Maar blijf niet dagen of weken hangen in het focussen en piekeren.

2. Stel nuttige vragen.

Een eenvoudige volgende stap om verder te komen is jezelf betere vragen te stellen dan je soms in deze situaties doet (ik stelde mezelf in ieder geval de hele tijd vragen waardoor ik me alleen maar slechter voelde).

Dit zal je helpen om weer een positieve kijk te krijgen en een positieve interpretatie van de gebeurtenissen te vinden.

Een aantal van mijn favoriete vragen zijn bijvoorbeeld:

 • Wat is één ding dat positief of goed is aan deze situatie?
 • Wat is één kans in deze situatie?
 • Zal dit over 5 jaar nog iets uitmaken? Of zelfs over 5 maanden?
 • Wat is een kleine actie, een kleine en praktische stap die ik kan zetten om deze situatie te veranderen?

Stel uzelf een of enkele van deze vragen om uzelf in een optimistischer en energiekere gemoedstoestand te brengen en een klein plan te maken voor wat u kunt doen om de situatie waarin u zich bevindt te verbeteren.

3. Praat erover met iemand in je omgeving.

Dit is een van de krachtigste ideas in dit bericht en een van mijn meest gebruikte.

Gewoon je gedachten en gevoelens de vrije loop laten kan een krachtig iets zijn. Het kan stress en angst verlichten, evenals alle innerlijke druk die zich binnenin heeft opgebouwd.

En het kan je helpen een nieuw perspectief te vinden.

Soms terwijl iemand in je omgeving gewoon luistert en terwijl je je hart lucht en dingen zelf uitzoekt.

En soms helpt de andere persoon u om door uw situatie te navigeren en uit negatieve gedachten te komen door te delen wat hij of zij deed toen hij soortgelijke problemen had, of door samen met u een klein plan op te stellen voor wat u vervolgens moet doen.

4. Zorg voor goede kennis.

Je kunt vage angst en de wolken van onzekerheid en ongerustheid in je geest verdrijven door wat onderzoek te doen.

Door te praten met mensen die zijn geweest waar u bent – ​​of door hun boeken te lezen of naar hun podcasts te luisteren – kunt u beginnen met het opstellen van een realistische routekaart van wat uw beste handelwijze is en wat u tijdens uw reis kunt verwachten.

Deze duidelijkheid kan je soms nieuwe, mogelijke obstakels op je pad voorwaarts opleveren waar je nog niet aan had gedacht. Maar ik heb ontdekt dat het een kleine prijs is om te betalen. En als je ze kent, wordt het een stuk gemakkelijker om ze te overwinnen of hun affect te verminderen, vergeleken met wanneer je alleen maar in het donker rondstrompelt.

5. Maak een paar minuten gebruik van dankbaarheid.

Ja, het kunnen moeilijke tijden zijn op dit second. Het is niet leuk.

Maar er zijn meestal dingen waar je nog steeds dankbaar voor kunt zijn. En het aanboren van zulke dankbaarheid is vaak een geweldige manier om je perspectief te veranderen en je energieniveau en humeur te verbeteren, zoals blijkt uit in bijvoorbeeld dit onderzoek.

Een paar dingen waar ik dankbaar voor ben, zelfs als het moeilijk is, zijn:

 • Drie maaltijden per dag.
 • Een dak boven mijn hoofd tijdens de winderige en regenachtige herfst en de koude winterdagen.
 • Voldoende schoon water.

Meer van deze dingen kun je in dit bericht vinden: 10 eenvoudige dingen waar je dankbaar voor kunt zijn, zelfs als de tijden moeilijk zijn.

6. Besteed minder tijd aan je telefoon en negatieve bronnen.

Het is nuttig om op de hoogte te blijven van wat er in uw gemeenschap en in de wereld gebeurt.

Maar als je te veel tijd besteedt aan doomscrolling on-line of – in ieder geval in mijn ervaring – op je telefoon, leidt dit over het algemeen tot meer stress, angst en negatieve gevoelens en gedachten die in je hoofd rondstuiteren.

Besteed dus wat tijd – maar niet te veel – aan het nieuws (en vooral de negatieve nieuwsverhalen). En beperk uw schermtijd, vooral op uw telefoon.

Ik heb gemerkt dat ik me hierdoor beter en optimistischer voel. Vooral als ik al een aantal zware dagen, weken of maanden doormaak. Of in tijden waarin het gewoon moeilijk lijkt om positief te blijven in een negatieve wereld.

7. Pas uw omgeving aan zodat deze meer ondersteunend en positief is.

Minder tijd besteden aan negatieve informatiebronnen helpt dus. Het helpt zelfs nog meer om de tijd die je nu vrij hebt te maken aan positieve en ondersteunende bronnen te besteden.

Vind boeken, YouTube-kanalen, podcasts enzovoort die je opbeuren, je helpen je beter te voelen en je ideeën geven over hoe je met uitdagingen in je leven kunt omgaan.

Neem vervolgens de volgende stap om uw dagelijkse en maandelijkse omgeving opnieuw vorm te geven zodat deze een positievere ruimte wordt. Kijk eens naar de mensen in je leven en welke invloed zij op je hebben.

Omdat de mensen met wie we de meeste tijd doorbrengen doorgaans een behoorlijk groot impact hebben op hoe we ons voelen en denken over dingen en hoe veerkrachtig we zijn tijdens ontberingen (zoals bijvoorbeeld blijkt uit: deze studie).

Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen:

 • Wie zijn de 3 meest negatieve mensen met wie ik tijd doorbreng?
 • Wie zijn de 3 meest positieve en ondersteunende mensen met wie ik tijd doorbreng?

Neem dan even de tijd om erachter te komen hoe je minder tijd kunt doorbrengen met de meest negatieve mensen en meer tijd kunt vrijmaken met de meest positieve mensen.

8. Breng meer tijd buiten en in de natuur door.

Ik merk dat als ik gewoon naar buiten ga om wat gras te maaien of wat tuinwerk te doen, ik me beter en verfrist voel.

En hetzelfde geldt voor een wandeling in het bos, langs de oceaan of waar dan ook in de natuur.

Het maakt het gemakkelijker om weer helder en optimistisch te denken en de frisse lucht en het sporten laden mijn energie op.

9. Assist iemand.

Misschien een beetje contra-intuïtief als je je niet zo goed voelt over je eigen leven.

Maar iemand helpen als je zelf een moeilijke tijd doormaakt, kan in mijn ervaring veel helpen.

Ik heb gemerkt dat het mij uit mijn hoofd haalt en ervoor zorgt dat ik niet steeds opnieuw dezelfde negatieve gedachten blijf koesteren.

En als ik me door de situatie die ik doormaak machteloos of een slachtoffer voel, dan zorgt het helpen van iemand anders ervoor dat ik me weer sterk en capabel voel.

Bovendien vloeit hun geluk omdat ze geholpen zijn, ook naar mij over. En als je iemand helpt, zal diegene die gunst vroeg of laat vaak op de een of andere manier teruggeven.

Een paar eenvoudige manieren om iemand te helpen zijn:

 • Assist ze praktisch met iets.
 • Geef ze een goed advies op foundation van uw ervaring.
 • Luister gewoon wanneer ze hun hart luchten of iets moeten laten ontsnappen.
 • Geef ze een oprecht praise voor iets dat veel voor hen betekent of iets dat ze doen dat te vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd.

10. Breng meer tijd door in het huidige second.

Leer wat je kunt uit het verleden. En maak plannen voor de toekomst door bijvoorbeeld op maandagochtend een plan voor de week op te schrijven en vervolgens elke ochtend een korte to-do-lijst of planning voor je dag te maken.

Maar blijf, nadat je dat hebt gedaan, niet te veel in het verleden of de toekomst hangen, need het kan veel angst, zorgen en negatieve gevoelens met zich meebrengen als je al in een moeilijke situatie zit.

Probeer in plaats daarvan slechts ongeveer 20% in het verleden of de toekomst uit te geven en de relaxation in het huidige second.

Ik heb ontdekt dat wanneer ik het grootste deel van mijn tijd in het huidige second doorbreng, het een stuk gemakkelijker is om de motivatie en de energie huge te houden en toegang te krijgen tot positieve emoties.

En om praktisch te blijven over wat ik kan doen aan een negatieve situatie in mijn leven en daar daadwerkelijk stappen mee vooruit te zetten.

Een eenvoudige manier om opnieuw verbinding te maken met het huidige second als je in het verleden of de toekomst terechtkomt en daar vastloopt, is door je een minuut of twee alleen te concentreren op wat er op dit second om je heen gebeurt.

Voel het met al je zintuigen. Bekijk het intimately…

 • Hoor de vogels of auto’s voorbijgaan buiten uw raam.
 • Ruik de koude herfstlucht van de koffie die in de kamer ernaast wordt gezet.
 • Voel de zon, regen of wind op je huid.

U vindt een Nog een paar manieren om meer tijd door te brengen in het huidige second in je dagelijkse leven in dit bericht.

11. Focus op fysieke grondbeginselen.

Als je in een moeilijke situatie zit, is het gemakkelijk om te stoppen met het besteden van veel aandacht aan de fundamentele bouwstenen van het dagelijks leven.

Je hebt het gevoel dat je daar simpelweg geen tijd voor hebt en je vergeet het. Maar juist in deze tijden kunnen de fundamenten belangrijker dan ooit zijn voor hoe je denkt, voelt en handelt.

De basisprincipes waar ik het over heb zijn basisprincipes zoals goed eten, sporten en voldoende goede slaap krijgen.

Deze simpele dingen – vaak genegeerd omdat ze een beetje saai of basaal lijken – maken het gemakkelijker om positief te blijven.

Probeer dus zo goed als u kunt, ook al is uw situatie misschien moeilijk, gezonde maaltijden te eten, wat beweging te krijgen (zelfs als u regelmatig gaat wandelen) en niet te slapen (u kunt vinden mijn gids om hier beter te slapen).

12. Bereid je voor als je denkt dat je potentieel negatief nieuws zult ontvangen.

Het kan nieuws zijn op het werk, over uw gezondheid of financiën, of misschien over uw gezin of een huisdier.

Wat de mogelijke toekomstige situatie ook magazine zijn, ik heb het vaak erg nuttig gevonden om een ​​klein plan te maken of om slechts één of enkele stappen te weten die ik kan nemen als die situatie werkelijkheid wordt.

Bijvoorbeeld:

 • Acties die u kunt ondernemen om de ernst van het probleem waarmee u te maken krijgt, te verminderen.
 • Opzoeken wat anderen in dergelijke situaties hebben gedaan.
 • Je omgeving en huis voorbereiden zodat ze comfortabel zijn en gevuld zijn met dingen waar je van geniet en mensen van wie je houdt.

Soms heb ik dit plan niet nodig omdat dat potentiële negatieve nieuws geen realiteit wordt. Of ze zijn gewoon zoveel kleiner dan ik vreesde dat er helemaal niet zo veel is om mee om te gaan.

Maar ik merk nog steeds dat het plan me helpt, need als ik het heb opgeschreven, heb ik de neiging om de meeste van mijn zorgelijke en negatieve gedachten over die situatie los te laten. En daardoor voel ik me nu beter en kan ik mijn gedachten en energie weer richten op andere dingen die ik wil doen en waarvan ik geniet.

13. Herinner jezelf eraan: ik heb in het verleden moeilijke situaties aangepakt.

Het maakt niet uit of je internet in een negatieve situatie bent beland, als je daar al een tijdje bent of bang bent dat je binnenkort in een dergelijke situatie terechtkomt, het is gemakkelijk om je vertrouwen in jezelf te verliezen.

Om te vergeten dat je al eerder moeilijke situaties hebt meegemaakt.

Maar je hebt. Vele keren.

Herinner jezelf dus aan dit simpele feit om het gemakkelijker te maken optimistisch te blijven. En om te ademen, tot rust te komen en erachter te komen wat je hebt geleerd van situaties uit het verleden die jou ook deze keer kunnen helpen.

14. Zoek professionele hulp.

Als je een of meerdere van deze ideas al een tijdje gebruikt en nog steeds niet het gewenste resultaat en de innerlijke verandering behaalt, overweeg dan om professionele één-op-één hulp te zoeken.

Het krijgen van voortdurende ondersteuning en persoonlijke hulp van een deskundige, zoals een skilled in de geestelijke gezondheidszorg, kan een groot verschil maken.

Wilt u meer informatie en motivatie om u te helpen positief te blijven? Bekijk dan eens dit bericht met 19 ideas om positief te blijven en deze aan hoe je positief kunt blijven op het werk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here