Home Gezondheid Hoe u uw hond kunt beschermen tegen de ‘mysterieuze’ luchtwegziekte

Hoe u uw hond kunt beschermen tegen de ‘mysterieuze’ luchtwegziekte

0
Hoe u uw hond kunt beschermen tegen de ‘mysterieuze’ luchtwegziekte


Als een onbekende ademhalingsziekte bij honden blijft opduiken in clusters in de Verenigde Staten – met symptomen als hoest, koorts en lethargie, en in ernstiger gevallen ziekenhuisopname of overlijden – veroorzaken veel hondenbezitters zich af welke stappen ze moeten nemen om hun huisdieren veilig te houden.

Ondanks de alarmerende krantenkoppen over dodelijke slachtoffers dringen dierenartsen er bij eigenaren van gezelschapsdieren op aan voorzichtig te zijn, maar niet in paniek te raken.

“Op dit second denk ik niet dat er reden is voor extreem ongerustheid”, zegt dr. Deborah Silverstein, hoogleraar spoedeisende hulp en intensive care-geneeskunde voor kleine dieren aan het Ryan Veterinary Hospital van de Universiteit van Pennsylvania. “Ik denk dat het een tijd is om voorzichtig te zijn en op de hoogte te blijven.”

We spraken met Dr. Silverstein en andere specialists over de strategieën die zij aanbevelen (en in sommige gevallen thuis gebruiken) om de gezondheid van honden te beschermen.

Hoewel het onduidelijk is of de ‘mysterieuze ziekte’ een nieuwe ziekteverwekker is of een heropleving van een bekende bacteriële of virale infectie, moeten hondenbezitters ervoor zorgen dat hun huisdieren op de hoogte zijn van hun vaccinaties, zei Dr. Silverstein.

Houd er rekening mee dat sommige honden een groter risico lopen op ernstigere complicaties als ze ziek worden.

“De dieren waar we ons echt zorgen over maken dat ze ernstige infecties krijgen, zijn de dieren die geen goed immuunsysteem hebben,” zei Dr. Silverstein. “Het zouden dus heel jonge dieren zijn, vooral als ze nog geen volledige reeks vaccins hebben gehad, of heel oude dieren, omdat de kans groter is dat ze comorbiditeiten of andere ziekten hebben die hun immuunsysteem kunnen verzwakken.”

Brachycefale of kortsnuitige rassen, zoals mopshonden en Franse en Engelse buldoggen, hebben ook de neiging om moeilijker luchtweginfecties op te lossen, zei Dr. Silverstein.

De zekerste manier om honden veilig te houden is door ze te isoleren van andere honden, zei dr. Renee McDougall, een gespecialiseerde chirurg bij Bond Vet. Zij en haar man hebben een vijf jaar oude pitbull-mix, Rupert, die dol is op wandelen en aan andere honden snuffelen. Maar de afgelopen drie weken, zei ze, heeft het stel hem ervan weerhouden om ‘neus-aan-neus-groeten’ te doen.

“Mijn hond is zo verdrietig!” Dr. McDougall gaf toe.

“We weten hoe deze ziekte zich doorgaans verspreidt through druppeltjes en face-to-face interacties,” zei ze. “Dus als we deze state of affairs’s gewoon vermijden, zijn we waarschijnlijk zo veilig mogelijk.”

Maar als u bijvoorbeeld tijdens uw werk afhankelijk bent van hondenopvang, of als u van plan bent uw hond tijdens de vakantie onderdak te bieden, kunnen bepaalde maatregelen de risico’s in groepsverband helpen verminderen.

Vraag naar de vaccinvereisten van de faciliteit en het screeningsbeleid, zeiden de twee specialists.

“Zorg ervoor dat ze strikte richtlijnen volgen met honden die in het gebouw zijn toegestaan”, zei Dr. Silverstein. “Als ze komen opdagen en hoesten of niezen, mogen ze niet binnengelaten worden.” Hoewel ze waarschuwde dat honden het virus waarschijnlijk uitscheiden voordat ze symptomen vertonen.

Dr. McDougall raadde aan om te vragen naar de grootte van de groep waarin uw hond tijd zal doorbrengen. Zijn het bijvoorbeeld 30 honden die samen rondrennen? Zullen er elke dag verschillende honden aanwezig zijn? Kleinere, consistente groepen zijn beter, zei ze. En idealiter mogen honden geen speelgoed of waterbakken delen.

“Jij bent de ouder van de hond,” zei Dr. McDougall, waarbij hij erkende dat veel eigenaren afhankelijk zijn van externe faciliteiten om voor hun pups te zorgen. “Je bepaalt zelf hoeveel risico je bereid bent te nemen.”

Hondenparken zijn dat wel al enigszins controversieel‘, zei dr. Silverstein, hoewel ze weet hoe geliefd ze kunnen zijn.

Maar op dit second zei ze dat het ‘het veiligst is om weg te blijven van andere honden waarvan de gezondheidsstatus en de vaccinstatus onbekend zijn’, tenzij je zeker weet dat er ‘zeer weinig ziektegevallen’ in jouw omgeving voorkomen. (Er zijn gevallen gemeld in verschillende staten, waaronder Colorado, Massachusetts, Oregon en Rhode Island, maar het aantal groeit en de ziekte is hoogstwaarschijnlijk wijdverspreider, zeggen specialists.) Sommige gemeenschappen hebben hondenparken tijdelijk gesloten.

Als alternatief zei Dr. Silverstein dat hondenbezitters zouden kunnen overwegen om een ​​‘speelafspraak’ te maken met een andere hond waarvan ze de gezondheids- en vaccinstatus kennen – hoewel er geen garantie is voor de veiligheid.

De dierenartsen waarmee we spraken benadrukten dat eigenaren van gezelschapsdieren met hun dierenartsen moeten praten als ze vragen hebben of er lokaal gevallen zijn geweest, of als ze hulp nodig hebben bij het afwegen van de risico’s van hun huisdier.

Neem contact op met uw dierenarts als u merkt dat uw hond hoest of final heeft van neus- of oogafscheiding, zei Dr. Silverstein. Als uw huisdier verder normaal eet en zich normaal gedraagt, kan de dierenarts adviseren om het thuis 24 tot 48 uur in de gaten te houden of een telezorgbezoek te plannen, zei Dr. McDougall.

Honden die lusteloos lijken of moeite hebben met ademhalen, hebben onmiddellijke aandacht nodig.

Dr. Silverstein en Dr. McDougall zeiden elk dat dierenartspraktijken voorzichtig waren om blootstelling onder patiënten te voorkomen, en erkenden dat veel klinieken en dierenziekenhuizen er een back-up van werd gemaaktdus het vinden van zorg is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here