Home Reis Citizen Science bij het Tambopata Analysis Middle in Peru

Citizen Science bij het Tambopata Analysis Middle in Peru

0
Citizen Science bij het Tambopata Analysis Middle in Peru


Een van de grootste geneugten van reizen in Latijns-Amerika is dat er zoveel wilde plekken zijn om te verkennen. Je vindt jungles en bergen en ruige kusten die nog niet zijn getemd, plaatsen die nog steeds worden gedomineerd door dieren, niet door mensen. Wetenschappers die flora en fauna bestuderen, voelen zich dus van nature aangetrokken tot dit deel van de wereld. Als je een beetje ‘burgerwetenschap’ wilt proberen, kun je je bij hen aansluiten op een plek als het Tambopata Analysis Middle, grenzend aan het Bahuaja Sonene Nationwide Park in het Peruaanse Amazonegebied.

Ara bij Tambopata Research Center

Vanuit het oogpunt van ecotoerisme is het zeker nuttig om een ​​regelmatige toerist te zijn in het Amazonegebied. Uw aanwezigheid en uw geld bieden beide prikkels om de leefomgeving van de planten en dieren te behouden. De apen, poema’s en papegaaien zouden je allemaal dankbaar zijn als ze het wisten. Als je er echter dieper in wilt duiken, kun je meedoen in plaats van observeren.

We hebben onlangs een verhaal gepost van een schrijver van ons die alle drie de junglelodges van Rainforest Expeditions heeft bezocht, een bedrijf dat samenwerkt met lokale dorpen om reizigers onder te dompelen in het echte Amazone-oerwoud. Dat lees je hier: An Amazon Rainforest Lodge-ervaring in drie verschillende regio’s van Peru.

Hun Tambopata Analysis Middle is een functionerende toeristische organisatie met een comfortabele lodge en een goed restaurant, maar er is een serieuzere kant die het woord ‘onderzoek’ echt ter harte neemt. Terwijl gasten een comfortabele lodge met 28 kamers zien, achter de schermen en in andere gebouwen, gebeurt er veel echte wetenschap.

Burgerwetenschappen bij Tambopata

Het Tambopata Analysis Middle is een van de meest afgelegen lodges in Zuid-Amerika, omgeven door beschermde jungle en nationale reservaten, in een van de meest biodiverse regio’s ter wereld. Om hier te komen vergt wat tijd en moeite om er te komen (zoals een uur over de weg en dan twee uur met de boot na de touchdown in Puerto Maldonado), dus je zult na aankomst nog een tijdje willen blijven hangen.

Het zal zeker de reis waard zijn. Het is een van de weinige plaatsen waar je naartoe kunt reizen en waar je van juli tot september goede kansen hebt om een ​​jaguar te spotten. Dit is het soort plek waar wetenschappers routinematig nieuwe planten, dieren en insecten ontdekken die nog niet eerder zijn geclassificeerd.

Het onderzoekscentrum dateert uit 1989, toen het een bescheidener plek was. Sinds 2016 beheert Rainforest Expeditions de Bekabeld Amazon-programmaeen lopend undertaking dat het belang van het tropische regenwoud in de Amazone benadrukt “en de urgentie van het behoud en behoud ervan.”

Brulaap bij een Rainforest Expeditions-lodge

Zie het als een manier om bekendheid te geven door diepere verbindingen met de natuur op te bouwen, waarbij de burgerwetenschappers van over de hele wereld persoonlijke ambassadeurs worden.

Hier is hoe onze correspondent Heather haar ervaring daar beschreef:

Gasten worden aangemoedigd om als deelnemers aan alle onderzoeken deel te nemen aan burgerwetenschap. Op een avond sloot ik me aan bij het mottenteam op hun onderzoeksplek, wat eigenlijk een wit laken is met een fel licht ernaast. Hun undertaking heet officieel Discovering New Species en ze nodigen gasten uit om deel te nemen aan het vangen van motten.

Als een gast een nieuwe soort ontdekt, zal het staff later contact met hem opnemen en hem de kans geven een naam voor de nieuwe soort te kiezen. Het grootste deel van mijn tijd heb ik me verwonderd over de ingewikkelde patronen op hun vleugels en de iriserende regenboog van kleuren waarin ze voorkomen.

Er zijn op elk second meerdere burgerwetenschappelijke projecten gaande, waarbij ara’s, harpijen, primaten en andere subsecties van deze regio vol met dieren in het wild worden bestudeerd. Het onderzoekscentrum maakt gebruik van gemonteerde digital camera’s die worden geactiveerd door bewegingsdetectoren om wilde katten en andere ongrijpbare wezens te volgen en hun bewegingspatronen te zien. Ze gebruiken drones om bomen te bestuderen op plaatsen waar mensen niet kunnen komen.

Deelnemen aan real-life wetenschappelijke projecten

Als u verder wilt gaan dan een kort bezoek, biedt Tambopata mogelijkheden voor een langer verblijf. Terwijl ik dit schrijf, hebben ze een vrijwilligersprogramma geplaatst waar bezoekers zich kunnen aansluiten bij het 8 Primates Venture. “Je verwerft kennis in primatologische technieken, diergedrag en bio-akoestiek, met behulp van de allernieuwste technologieën en methoden.”

Vrijwilligers werken samen met carrièrewetenschappers die geavanceerd onderzoek doen met de beste instruments die beschikbaar zijn voor kijken, luisteren en opnemen.

Hulpmiddelen voor burgerwetenschap bij Tambopata

Als jij of je type nadenkt over een carrière als wetenschapper, zou dit een geweldige manier zijn om gevoel te krijgen voor het werk voordat je honderdduizend of meer neerlegt voor een universitair diploma. Twee maanden in de jungle doorbrengen zou een goede voorbereiding zijn op hoe het is om in het veld te werken.

Ga voor meer informatie over het Tambopata Analysis Middle en hun burgerwetenschappelijke programma’s naar de WiredAmazon.com website gerund door Rainforest Expeditions.

Zie dit gerelateerde bericht op de weblog: Verblijf in het hart van de Peruaanse Amazone.

Artikel door redacteur Timothy Scott. Eerste foto door Heather Jasper, andere door Rainforest Expeditions.

Artikel door Timotheüs

Timothy Scott is de oprichter en redacteur van Luxurious Latin America en verzorgt sinds het midden van de jaren 2000 als reisjournalist de regio. Hij heeft elk land dat we bestrijken meerdere keren bezocht en is gevestigd in een stad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat in centraal Mexico, waar hij een huis bezit. Zien contactgegevens hier.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here