Home Verbouwing Beste soorten hardhouten vloeren (gids 2024) (2024)

Beste soorten hardhouten vloeren (gids 2024) (2024)

0
Beste soorten hardhouten vloeren (gids 2024) (2024)


Hardhouten vloeren zijn een tijdloze keuze voor huiseigenaren en bieden een combine van duurzaamheid, esthetiek en waarde.

Deze gids zal zich verdiepen in het beste hardhouten vloeren die vandaag beschikbaar is, waarin verschillende soorten hardhout, hun kosten, installatieproces, onderhoud en meer worden besproken. We beantwoorden ook enkele veelgestelde vragen, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.


Beste soorten hardhouten vloeren

Hier zijn enkele van de meest populaire hardhoutsoorten, volgens ons onderzoek:

 • Kers
 • Hickory
 • Esdoorn
 • Eik
 • Okkernoot

Als het gaat om het kiezen van een nieuwe vloer, is het begrijpen van de verschillende soorten hardhout een groot deel van de vergelijking. Elke soort heeft zijn unieke kenmerken, waaronder kleurvariatie en duurzaamheid, die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de esthetiek en de levensduur van uw vloer.

Bovendien kan de kleur van een hout aanzienlijk variëren tussen verschillende soorten en zelfs binnen dezelfde soort. Het kernhout (het oudere, hardere centrale deel van de increase) heeft bijvoorbeeld de neiging donkerder te zijn dan het spinthout (de jongere, zachtere buitenste delen van de increase).

Kers, met title Braziliaanse kers of Jatoba, wordt gewaardeerd om zijn rijke, roodbruine kleur. Het is ook een van de hardere hardhoutsoorten, hoewel het na verloop van tijd donkerder kan worden als het wordt blootgesteld aan licht.

Hickory is een van de hardste hardhoutsoorten in huis, waardoor het een uitstekende keuze is voor ruimtes met veel verkeer. Het heeft een gevarieerd nerfpatroon dat kan variëren van recht tot golvend, en de kleur kan variëren van licht tot middelbruin.

Esdoorn is een andere populaire keuze voor hardhouten vloeren. Het staat bekend om zijn lichte, romige kleur en subtiele nerfpatroon. Esdoorn is ook behoorlijk laborious, waardoor het een duurzame keuze is voor gebieden met veel verkeer.

Eiken is een van de meest voorkomende hardhoutsoorten die voor vloeren worden gebruikt. Het komt in twee hoofdlijnen

soorten: rood eiken en wit eiken. Rood eiken staat bekend om zijn warme, roodachtige kleur en uitgesproken nerfpatroon, terwijl wit eiken iets tougher is met een subtielere nerf en een licht tot middelbruine kleur.

Walnoot biedt een scala aan kleuren, van licht tot donkerbruin, vaak met een paarsachtige tint. Het is iets zachter dan ander hardhout, maar populair vanwege de diepe, rijke kleuren en rechte nerven.


Duurzaamheidsbeoordeling

De Janka-schaal meet de weerstand van een houtmonster tegen deuken en slijtage in pondkracht (lbf). De Janka-beoordeling is een cruciale issue waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van hardhouten vloeren, omdat deze aangeeft hoe goed het hout bestand is tegen dagelijkse slijtage. Hoe hoger de lbf, hoe tougher en duurzamer het hout.

Hieronder hebben we populaire hardhoutsoorten gerangschikt van meest duurzaam tot minst duurzaam volgens hun Janka-beoordeling.

 • Kers: Braziliaanse kers, ook bekend als Jatoba, is extreem laborious, met een Janka-rating van 2.820 lbf.
 • Hickory: Hickory is een van de hardste binnenlandse hardhoutsoorten, met een Janka-waarde van 1.820 lbf.
 • Esdoorn: Harde esdoorn heeft een Janka-hardheid van 1.450 lbf, waardoor het een van de hardere binnenlandse hardhoutsoorten is.
 • Eik: Wit eiken heeft een Janka-hardheid van 1.360 lbf (pounds-force), terwijl rood eiken iets zachter is met 1.290 lbf.
 • Okkernoot: Zwarte walnoot heeft een Janka-beoordeling van 1.010 lbf, waardoor het een van de zachtere hardhoutsoorten is.

Hardhouten vloeren vergeleken

De vergelijkingstabel geeft een overzicht van onze bevindingen voor de vijf meest gewilde soorten houten vloeren. Houd er rekening mee dat de kosten bij benadering zijn en kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals houtkwaliteit, locatie en marktomstandigheden.

Hardhoutsoorten Gem. Materiaalkosten per vierkante meter Voet Gem. Installatiekosten per vierkante meter. Voet Janka-beoordeling Duurzaamheid
Kers $ 4–$ 7 $ 3–$ 8 950 Medium
Hickory $ 3–$ 7 $ 3–$ 8 1.820 Hoog
Esdoorn $3–$10 $ 3–$ 8 1.450 Hoog
Eik (Rood) $ 2–$ 6 $ 3–$ 8 1.290 Hoog
Eiken (wit) $ 4–$ 7 $ 3–$ 8 1.360 Hoog
Okkernoot $ 5–$ 10 $ 3–$ 8 1.010 Medium

Vooraf afgewerkt versus. Onafgewerkte hardhouten vloeren

Een andere belangrijke overweging bij het kiezen van de beste hardhouten vloeren is of u kiest voor kant-en-klare of onafgewerkte hardhouten vloeren. Elk heeft zijn voor- en nadelen, en de beste keuze hangt af van uw specifieke behoeften en omstandigheden.

Vooraf afgewerkte hardhouten vloeren

Vooraf afgewerkte hardhouten vloeren worden door de fabrikant geschuurd, gekleurd en verzegeld voordat deze worden geïnstalleerd. Dit betekent dat zodra de vloer is gelegd, er geen additional werkzaamheden nodig zijn om de vloer af te werken.

 • Gemak: Omdat het schuur- en afwerkingsproces in de fabriek plaatsvindt, zijn afgewerkte hardhouten vloeren beloopbaar zodra ze zijn geïnstalleerd.
 • Duurzaamheid: De in de fabriek aangebrachte afwerkingen zijn doorgaans sterker en gaan langer mee dan ter plaatse aangebrachte afwerkingen.
 • Minder rommel: Schuren na installatie is niet nodig, wat minder rommel en minimaal tot geen stof betekent.
 • Beperkte maatwerk: Omdat de vloer in de fabriek wordt afgewerkt, heeft u minder controle over de kleur en afwerking van het hout.
 • Kosten: Vooraf afgewerkte hardhouten vloeren zijn meestal vooraf duurder dan onafgewerkte vloeren.

Onafgewerkte hardhouten vloeren

Onafgewerkte hardhouten vloeren worden in ruwe staat geïnstalleerd en vervolgens ter plaatse geschuurd, gekleurd en afgewerkt. Dit maakt een hoge mate van maatwerk mogelijk, omdat u precies de gewenste kleur en afwerking kunt kiezen.

 • Maatwerk: U heeft volledige controle over de kleur en afwerking van de vloer.
 • Naadloos uiterlijk: Omdat de vloer na plaatsing wordt geschuurd en afgewerkt, kan dit resulteren in een meer naadloos uiterlijk, zonder afschuiningen tussen de planken.
 • Repareerbaarheid: Het is gemakkelijker om planken in de toekomst te matchen en indien nodig te vervangen.
 • Installatietijd: Het proces van het ter plaatse schuren, beitsen en afwerken van de vloer kan tijdrovend zijn.
 • Troep: Bij het afwerkingsproces ter plaatse kunnen stof en dampen ontstaan.
 • Wacht tijd: U moet wachten tot de afwerking droog is voordat u over de vloer kunt lopen.

Installatiekosten en proces

De kosten van houten vloeren zijn afhankelijk van het kind vloer dat u legt, de grootte van uw ruimte en de moeilijkheidsgraad van de installatie. De houtdikte, boomsoort, houtsoort en plankgrootte hebben ook invloed op de uiteindelijke kosten.

Volgens onze skilled Dan Simmons solide kosten van houten vloeren ergens tussen de $ 6 en $ 24 per geïnstalleerde vierkante meter, waarvan de installatiearbeid alleen al $ 3 tot $ 14 kan bedragen. Met title hoogwaardig hout of grotere ruimtes kunnen mogelijk tot $ 25 per vierkante meter kosten.

Het vloerinstallatieproces voor hardhout omvat doorgaans het voorbereiden van de ondervloer, het leggen van de hardhouten planken en het vervolgens aanbrengen van een package als beschermende afwerking. Het is een klus die ervaren doe-het-zelvers kunnen doen, maar we merken dat veel huiseigenaren er de voorkeur aan geven vloerprofessionals inhuren omwille van de nauwkeurigheid en het gemak.


Onderhoud

Het onderhouden van uw hardhouten vloeren is van cruciaal belang om ze er op hun greatest uit te laten zien. Regelmatig vegen of stofzuigen kan helpen bij het verwijderen van vuil en puin dat krassen op het hout zou kunnen veroorzaken. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of middelen die beloven de vloer te polijsten of te laten glanzen, omdat deze de afwerking na verloop van tijd kunnen beschadigen.

De suggestions voor huiseigenaren van vandaag

Gebruik voor een diepere reiniging een vochtige dweil en een reiniger die speciaal is ontworpen voor hardhouten vloeren. Vermijd het gebruik van overmatig water en veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk op om waterschade te voorkomen.


Dus, zijn hardhouten vloeren het waard?

Het leggen van hardhouten vloeren is een investering, maar het is een verbetering van het huis die onze vloerexperts en veel huiseigenaren de moeite waard vinden.

Hoewel de initiële kosten van hardhouten vloeren hoger kunnen zijn dan die van andere vloeropties, kunnen ze aanzienlijke waarde aan uw huis toevoegen. Bovendien kunt u, in tegenstelling tot tapijt of laminaat, in de meeste gevallen hardhout opnieuw afwerken in plaats van het volledig te vervangen, waardoor u op de lange termijn mogelijk geld kunt besparen.

Uiteindelijk zijn hardhouten vloeren een tijdloze, duurzame en waardevolle toevoeging aan elk huis. Met een verscheidenheid aan soorten om uit te kiezen en de mogelijkheid om ze in de loop van de tijd opnieuw af te werken, bieden ze een duurzame vloeroplossing die zich kan aanpassen aan uw veranderende stijlen en behoeften.


Veelgestelde vragen over hardhouten vloeren

Wat is het meest duurzame kind hardhouten vloer?

Massieve hardhouten vloeren zijn doorgaans het meest duurzame kind hardhouten vloer, vooral als ze zijn gemaakt van harde houtsoorten zoals hickory, esdoorn of eiken. Het is bestand tegen zwaar voetverkeer en kan gedurende zijn levensduur meerdere keren worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt.


Wat is het verschil tussen hardhout en bewerkt hout?

Een hardhouten vloer bestaat uit massief houten planken. Een samengestelde houten vloer bestaat daarentegen uit meerdere lagen hardhout en aan elkaar gelijmde lagen zachthoutfineer om een ​​plank te vormen, met een toplaag van massief hardhout en de onderste lagen van multiplex of vezelplaat met hoge dichtheid. Zie die van onze huiseigenaar gids voor soorten houten vloeren voor meer informatie.


Hoe onderhoud ik mijn houten vloeren?

Regelmatig vegen of stofzuigen kan helpen uw hardhouten vloeren schoon te houden. Gebruik voor een diepere reiniging een vochtige dweil en een reiniger die speciaal is ontworpen voor hardhouten vloeren. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of middelen die beloven de vloer te polijsten of te laten glanzen, omdat deze de afwerking na verloop van tijd kunnen beschadigen.


Kan ik houten vloeren zelf plaatsen?

Hoewel het mogelijk is om hardhouten vloeren zelf te installeren, is het een klus die behoorlijk wat vaardigheden en ervaring vereist. Als u zich niet op uw gemak voelt met doe-het-zelfprojecten, kunt u vaak het beste een professionele vloeraannemer inhuren om ervoor te zorgen dat de klus appropriate en efficiënt wordt uitgevoerd.


Zijn hardhouten vloeren geschikt voor keukens en kelders?

Hoewel hardhouten vloeren prima in de keuken kunnen werken, hebben ze mogelijk meer onderhoud, bescherming en restauratie nodig vanwege het risico op morsen en de algemene aard van keukenactiviteiten. Wat kelders betreft, raden we over het algemeen aan om samengesteld hardhout te gebruiken in plaats van massief hardhout vanwege de kans op overstromingen en andere vochtgerelateerde problemen.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here