Home Gezondheid Tijdens de COP ziet de fossiele-brandstofindustrie nog steeds een rooskleurige toekomst

Tijdens de COP ziet de fossiele-brandstofindustrie nog steeds een rooskleurige toekomst

0
Tijdens de COP ziet de fossiele-brandstofindustrie nog steeds een rooskleurige toekomst


Internet als de ontwerpovereenkomst die gisteren op de COP28 in Dubai uitkwam – waarin de taal over het uitfaseren van fossiele brandstoffen werd verzacht door deze te ‘verminderen’ en ‘inspanningen om’ ‘onverminderde’ fossiele brandstoffen te vervangen – probeert Canada op onhandige wijze te leven met twee tegenstrijdige ideeën over klimaatverandering. De wereld moet stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen, en toch is loslaten voor een oliestaat niet eenvoudig.

Tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties is Canada druk bezig geweest met het verdubbelen van zijn klimaatbonafide waarden. Eind vorige week hield de minister van Milieu, Steven Guilbeault, een geïmproviseerde persbijeenkomst in de felle zon buiten de plenaire zalen, terwijl de nationale vlaggen van tientallen landen rond de verzamelde verslaggevers wapperden. Canada was zojuist benoemd door sultan Al Jaber, de voorzitter van de conferentie, om landen die over fossiele brandstoffen onderhandelen ertoe aan te zetten tot een soort overeenkomst te komen, en Guilbeault zei dat Canada al met een aantal delegaties op dat entrance was gaan samenwerken. Hij wilde ook praten over de aankondiging van het land dat het een ouderwetse emissieplafond zou instellen voor zijn fossiele brandstoffensector, waarbij bedrijven zouden worden verplicht de uitstoot tegen 2030 met minstens 35 procent te verminderen, door middel van directe reducties en emissiehandel. Milieugroeperingen propageren het idee al jaren, en sommige leden zijn rond de COP te zien geweest met blauwe baseballpetten op UITSTOOT geborduurd met witte draad. (Een emissieplafond, snap je?) Caroline Brouillette, de uitvoerend directeur van Local weather Motion Community Canada, overhandigde ceremonieel een hoed aan de minister van Milieu, die hem accepteerde maar hem niet opzette.

Canada is geweest nemen stappen het verminderen van fossiele brandstoffen; het komt ook vierde in de wereld voor de hoeveelheid olie die het produceert. Een groot deel van die olie is bitumenolie (ook bekend als ruwe oliezanden of ‘teerzanden’), een van de zwaarste, plakkerigste en smerigste vormen van ruwe olie, zo stroperig dat deze moet worden gereinigd. verdund om door pijpleidingen te stromen. Het produceren van deze olie betekent dat Canada een van de hoogste tarieven van de uitstoot per vat in de wereld.

Dit soort dubbeldenken ligt aan de foundation van de COP van dit jaar. Elke taal die uit de onderhandelingen over het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen voortkomt, zou op dit punt verder gaan dan de wereld ooit heeft gedaan; Tegelijkertijd is de conferentie feitelijk verdubbeld als handelsbeurs voor de energie-industrie, waarbij leidinggevenden uit de oliesector sessies houden over het afvangen van CO2 en de OPEC een paviljoen organiseert. Het is een vreemde samenvoeging van visies op de toekomst geweest, maar in de laatste dagen leek de uitkomst in de richting van de oliebelangen te gaan. Er zal wellicht nog enige verandering uit de COP voortkomen, maar voorlopig is deze nog steeds minimaal en incrementeel genoeg dat een directeur van een Canadese olie-industriegroep, Mark Cameron, mij vertelde dat “we niet wakker liggen” over welke overeenkomst dan ook die een duwtje in de rug geeft. de wereld om het gebruik van uitsluitend ‘onverminderde’ fossiele brandstoffen terug te dringen.

Op de Canadese ‘celebration overflow’-lijst stonden 28 werknemers van fossielebrandstofbedrijven, die bepaalde onderhandelingen mochten bijwonen. Nog meer vertegenwoordigers van de Canadese industrie kregen een badge als onderdeel van het initiatief van het gastland om meer industrie aan tafel te verwelkomen. Cameron, de vice-president externe betrekkingen van de Pathways Alliance, een industriegroep voor de zes grootste oliezandproducenten van Canada die zich richt op emissiereducties, stond vrijdag aan de zijlijn van Guilbeaults persconferentie. Hij wilde horen wat de minister zou zeggen, maar wilde liever niet direct in de combine gezien worden, vertelde hij mij. Hij zei niet waarom, maar het viel mij op dat leden van de Canadese groep Environmental Protection ook in de groep zaten, een groep die onlangs gebeld de financiële investering van de Pathways Alliance in emissiebesparende technologie als ‘verwaarloosbaar’.

Cameron en ik gingen vlak voordat het groepje begon in de schaduw zitten en spraken over wat hij, een medewerker fossiele brandstoffen, hier deed. Het idee dat leidinggevenden op het gebied van fossiele brandstoffen aanwezig waren om de uitkomst van de bijeenkomst te beïnvloeden, was een ‘misverstand’, vertelde hij me. In plaats daarvan lijkt COP voor olie-execs ‘veel op CERAWeek’, de grote jaarlijkse olie- en gasconferentie in Houston – een gelegenheid om de cijfers te vergelijken. “Ik heb met geen enkele regeringsfunctionaris gesproken over de daadwerkelijke onderhandelingen”, zei hij. Toch dacht ik dat hij gedachten had over de gesprekken die in het gebouw achter ons plaatsvonden. Het centrale debat op de COP is of landen zullen instemmen met een ‘uitfasering’ van fossiele brandstoffen – waarvan wetenschappers zeggen dat deze noodzakelijk zijn om een ​​catastrofale opwarming van de aarde te voorkomen – of met een meer verwaterde overeenkomst. “Ik denk dat we ons behoorlijk zorgen zouden maken als we het over ‘uitfaseren’ of ‘uitfaseren’ van fossiele brandstoffen zouden hebben,” zei Cameron. “Maar het uitfaseren van ‘onverminderde’ fossiele brandstoffen?… Dat sluit aan bij onze strategie.” De leden van de Pathways Alliance hebben gezegd dat zij zullen streven naar een netto nuluitstoot van hun booractiviteiten in 2050, grotendeels by way of projecten voor het afvangen en opslaan van koolstof.

Sinds gisteren lijkt de ontwerpovereenkomst in lijn te zijn met die strategie: het roept op tot ‘versterkte inspanningen’ in de richting van ‘vervanging van onverminderde fossiele brandstoffen’, wat ruimte zou laten voor landen om hun productie van fossiele brandstoffen voort te zetten en zelfs te verhogen, zolang omdat er een plan bestond om de emissies van het boren op een gegeven second te ‘verminderen’. Maar de technologie om koolstof uit olieboringen op te vangen en voor de lange termijn op te slaan is niet op commerciële schaal beschikbaar en zou tegen 2050 zo’n 30 biljoen greenback meer kosten dan de overstap naar duurzame energie, aldus een onderzoek. Studie van de Universiteit van Oxford deze maand gepubliceerd. Toch is dit het voorbehoud dat de sector het liefst hanteert bij elke beperking van zijn activiteiten.

Ik vroeg Cameron wat hij vond van Canada’s nieuwe emissieplafond. “Het is een lastig doel”, zei hij, maar “technisch gezien is het haalbaar.” Vervolgens rammelde hij alles af wat nog in de weg stond aan de daadwerkelijke uitwerking ervan: samenwerking met de federale en provinciale overheid, een begrotingskader, een beleidskader, een regelgevend kader.

Je verwacht dus dat het nog wel even zal duren, zei ik.

“Ja,” antwoordde hij. “We plannen geen vrijwillige uitfasering. Ik verwacht ook niet dat de Canadese regering dat zal doen.” Oliezandbedrijven zijn zelfs van plan de productie in Canada te verhogen. “We reageren duidelijk op de markt”, zei Cameron. “Onze markt bestaat voornamelijk uit raffinaderijen uit het Amerikaanse Midwesten en de Golfkust. Als zij het blijven kopen, blijven wij het verkopen.”

Zelfs een overeenkomst tussen landen op deze COP over een uitfasering van fossiele brandstoffen zou niet juridisch bindend zijn. Het zou veeleer informatie verschaffen over de manier waarop deze landen besluiten hun verplichtingen uit hoofde van de Overeenkomst van Parijs na te komen, en het zou het afbouwen van fossiele brandstoffen gemakkelijker kunnen maken als veel landen dit samen doen. Maar zonder duidelijke tijdlijnen en specifieke doelstellingen in de overeenkomst zou het groepsproject in een established order terechtkomen.

Rhona DelFrari, hoofd duurzaamheid van Cenovus, een groot Canadees oliezandbedrijf, herhaalde hetzelfde idee toen ik haar telefonisch sprak: als Canada zou stoppen met het produceren van olie, vertelde ze me, zou iemand zijn plaats innemen. Ze was internet in Toronto geland; ze had op de officiële Canadese ‘celebration overflow’-lijst in Dubai gestaan ​​en had andere landen ontmoet om te zien hoe zij hun sectoren met de grootste uitstoot van broeikasgassen opruimden, zei ze. “De hele Canadese industrie zou kunnen sluiten, en dat zal geen enkele influence hebben op de klimaatverandering zolang de vraag naar de producten er nog steeds is”, vertelde ze me. Het enige dat volgens haar zou helpen is de productie naar landen met slechtere mensenrechtennormen te jagen. Als er nog steeds olie geproduceerd gaat worden, zou dat dan niet in een land moeten zijn met strenge mensenrechtenwetten? Bovendien is haar bedrijf van plan de uitstoot dramatisch te verminderen, zei ze: “We hebben het gevoel dat we het recht verdienen om de olie te zijn die de komende decennia wordt geproduceerd.” De kleine eilandstaten, waarvan er verschillende een belangrijk onderhandelingsblok vormen tijdens de COP, zeggen dat hun landen letterlijk zullen verdwijnen als de productie van fossiele brandstoffen zo lang doorgaat. Ik vroeg of hun zorgen haar hadden bereikt. Dat hadden ze, zei ze: “Ze delen dezelfde zorgen als wij als het gaat om klimaatverandering.” Maar, zei ze, dat is de reden waarom haar bedrijf de uitstoot terugdringt.

Maar de meeste uitstoot van fossiele brandstoffen – 80 tot 90 procent – ​​komt nadat ze als brandstof zijn verbrand, en niet op het second van boren. Ik bracht dit ter sprake bij Cameron, die me vertelde: “We hebben geen controle over de manier waarop ons product wordt gebruikt zodra het onze fabriekspoorten of onze pijpleidingen verlaat.” Julia Levin, affiliate director Nationwide Local weather van Environmental Defence, vergeleek dit met een argument dat tabaksfabrikanten ooit naar voren brachten – dat zij niet verantwoordelijk waren voor de kanker veroorzaakt door roken – en herinnerde me eraan dat de olie- en gasindustrie veel geld heeft uitgegeven aan miljoenen {dollars} aan beïnvloedingscampagnes om twijfel te zaaien over de klimaatwetenschap. “Ze wisten dat hun producten dat doen, en ze hebben er alles aan gedaan om de klimaattransitie te blijven vertragen”, vertelde ze me.

Zowel Cameron als DelFrari erkenden dat de vraag naar benzine en diesel waarschijnlijk zal afnemen naarmate elektrische voertuigen populairder worden; beiden zien een rooskleurige toekomst voor oliezanden in ‘niet-brandbare stoffen’ – het maken van asfalt bijvoorbeeld, of meer plastic, vooral om mensen in ontwikkelingslanden de levensstandaard te geven die ze ‘verdienen’, zei DelFrari, internet als de vraag naar telefoons, computer systems, en andere dergelijke producten stijgen. Ik moest denken aan de Amerikaanse oliemaatschappijen ontdekt dat het lobbyt Kenia gaat zijn strikte plasticverboden ongedaan maken, en Afrika wordt gezien als een centrale rol in de plasticgroei, omdat de tegenreactie in de VS leidt tot minder Amerikaanse plasticconsumptie.

Toen dacht ik aan de Canadese bosbranden van afgelopen zomer, die het land verwoestten, dikke rook over de steden dreven en 37 miljoen hectare bos verwoestten. Wetenschappers gevonden dat de omstandigheden voor die branden twee keer zo vaak voorkomen als gevolg van de klimaatverandering, veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Heeft het meemaken van die helse zomer ertoe geleid dat DelFrari ooit aan haar baan twijfelde? ‘Nee,’ zei ze. “Het zorgt ervoor dat ik me nog meer kan concentreren op het doen van wat binnen onze controle ligt om de uitstoot aan te pakken, en dat doen we ook. En ik weet gewoon dat, terwijl deze energietransitie plaatsvindt, er nog lange tijd behoefte zal zijn aan ons product.”

Dus als de wereld nog steeds olie verbrandt, wil ze dan dat het die van Canada is? Ik vroeg haar.

‘Reken maar,’ zei ze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here