Home Cultuur De iconische fotografiecarrière van Juergen Teller komt tot leven in Parijs

De iconische fotografiecarrière van Juergen Teller komt tot leven in Parijs

0
De iconische fotografiecarrière van Juergen Teller komt tot leven in Parijs


‘Als je nieuwsgierig bent, dan leef je’ Jürgen Teller vertelde W terug in 2021. “Het leven is kostbaar, en je moet er het beste van maken. Je kunt alles saai vinden, je kunt alles negatief vinden, of je kunt in het koude water springen en een risico nemen.” Nergens is dit credo – dat de foundation vormt voor de bijna vier decennia durende carrière van de productieve fotograaf – duidelijker dan in zijn laatste tentoonstelling in het Grand Palais Éphémère in Parijs. Teller, een frequente W tijdschriftmedewerker wiens werk de blauwdruk is geworden voor een generatie jonge fotografen en kunstenaars, heeft zijn grootste tentoonstelling tot nu toe georganiseerd in het uitgestrekte museum op de Champs des Mars. Getiteld ‘Ik moet leven’ De solotentoonstelling bevat meer dan 800 werken uit Tellers kenmerkende oeuvre – een oeuvre dat pionierde in sobere, hyperrealistische mode-editorials, en zijn beroemde onderwerpen nog steeds als gewone mensen beschouwt, en ze vastlegt op manieren die het publiek nog nooit eerder heeft gezien.

De modecomponent is sterk in ‘ik moet leven’ – passend, aangezien de tentoonstelling gedeeltelijk werd gesponsord door Saint Laurent, die een speciale merchandise-lijn voor de present creëerde, waaronder kussens, t-shirts, borden en meer, versierd met afbeeldingen die door Teller door de jaren heen zijn gemaakt en gegarandeerd verzamelobjecten zijn. Iconische foto’s uit de voorjaarscampagne van Marc Jacobs van 2008 met de benen van Victoria Beckham in een boodschappentas, een onvergetelijk portret van Yves Saint Laurent en openhartige foto’s van modellen uit Teller’s ‘Go-See’-serie zijn te vinden in het Franse museum. Voor degenen die meer van Teller’s werk mee naar huis willen nemen, brengt de in Londen gevestigde creatieveling een serie van vier nieuwe boeken uit, waaronder de tentoonstellingscatalogus, en wat Teller ‘mijn meest romantische venture’ noemt. De mythe, gemaakt in samenwerking met zijn vrouw en creatieve accomplice Dovile Droyzyte tijdens hun reis om samen een gezin te stichten. Hieronder een voorproefje van ‘I Must Reside’, dat van begin gaat op 16 december en loopt tot en met 9 januari 2024.

Björk en zoon. IJsland, 1993.

© Juergen Teller, alle rechten voorbehouden

Go-Sees, Domenique. Londen, 29 september 1998.

© Juergen Teller, alle rechten voorbehouden

Yves Saint Laurent. Parijs, 2000.

© Juergen Teller, alle rechten voorbehouden

Victoria Beckham, Benen, tas en schoenen, Marc Jacobs-campagne lente-zomer 2008. Los Angeles, 2007.

© Juergen Teller, alle rechten voorbehouden

© Juergen Teller, alle rechten voorbehouden

Vivienne Westwood nr.1. Londen, 2009.

© Juergen Teller, alle rechten voorbehouden

Paradijs XVIII. Musée du Louvre, Parijs, 2009.

© Juergen Teller, alle rechten voorbehouden

Freja Beha Erichsen, campagne lente-zomer 2019 van Saint Laurent. Comomeer, Italië, 2018.

© Juergen Teller, alle rechten voorbehouden

Twee vrouwen en twee zwanen, campagne lente-zomer 2019 van Saint Laurent. Comomeer, Italië, 2018.

© Juergen Teller, alle rechten voorbehouden

Agnès Varda nr.1. Parijs, 2018.

© Juergen Teller, alle rechten voorbehouden

Alaato Jazyper, Saint Laurent herfst-wintercampagne 2022. Le Lavandou, Frankrijk, 2022.

© Juergen Teller, alle rechten voorbehouden

Zelfportret met roze korte broek en ballonnen. Parijs, 2017.

© Juergen Teller, alle rechten voorbehouden

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here