Home Gezondheid William P. Murphy Jr., innovator van levensreddende medische hulpmiddelen, sterft op 100-jarige leeftijd

William P. Murphy Jr., innovator van levensreddende medische hulpmiddelen, sterft op 100-jarige leeftijd

0
William P. Murphy Jr., innovator van levensreddende medische hulpmiddelen, sterft op 100-jarige leeftijd


Dr. William P. Murphy Jr., een biomedisch ingenieur die uitvinder was van de vinyl bloedzak die breekbare flessen in de Koreaanse oorlog verving en transfusies veilig en betrouwbaar maakte op slagvelden, in ziekenhuizen en op plaatsen van natuurrampen en ongelukken, stierf donderdag in zijn huis in Coral Gables, Florida. Hij werd 100.

Zijn dood werd maandag bevestigd door Mike Tomás, de president en CEO van US Stem Cell, een bedrijf uit Florida waarvan Dr. Murphy lange tijd voorzitter was geweest. Vorig jaar werd hij emeritus-voorzitter.

Dr. Murphy, de zoon van een Nobelprijswinnende arts uit Boston, werd ook algemeen gecrediteerd voor de vroege vooruitgang in de ontwikkeling van pacemakers om grillige hartritmes te stabiliseren, van kunstnieren om het bloed van onzuiverheden te reinigen, en van vele steriele apparaten, waaronder trays, scalpelmesjes, spuiten, katheters en andere chirurgische en patiëntenzorgartikelen die eenmalig worden gebruikt en vervolgens worden weggegooid.

Maar Dr. Murphy was misschien het meest bekend om zijn werk aan de moderne bloedzak: de verzegelde, flexibele, duurzame en goedkope container, gemaakt van polyvinylchloride, die een einde maakte aan kwetsbare glazen flessen en bijna alles veranderde aan de opslag, draagbaarheid en het gemak van het wereldwijd leveren en transfunderen van bloedvoorraden.

Ontwikkeld samen met een collega, Dr. Carl W. WalterIn 1949-50 waren de tassen licht, kreukvrij en scheurvast. Ze zijn gemakkelijk te hanteren, behouden de rode bloedcellen en eiwitten en zorgen ervoor dat het bloed minimaal zes weken niet aan de lucht wordt blootgesteld. Bloedbanken, ziekenhuizen en andere medische opslagfaciliteiten zijn afhankelijk van hun lange levensduur. Drones droppen ze veilig naar afgelegen gebieden.

In 1952 trad Dr. Murphy toe tot de Amerikaanse volksgezondheidsdienst als adviseur en ging, op aandringen van het leger, tijdens de oorlog naar Korea om daar met groups van medici het gebruik van de bloedzakken bij het transfuseren van gewonde soldaten te demonstreren. bij hulpposten vlakbij de frontlinies.

“Het was de eerste grote check van de tassen onder slagveldomstandigheden, en het was een onverdeeld succes”, zei Dr. Murphy in een telefonisch interview vanuit zijn huis voor dit overlijdensbericht in 2019. Na verloop van tijd, merkte hij op, werden de tassen een steunpilaar van de bloedinzamelings- en opslagnetwerken van het Amerikaanse Rode Kruis en soortgelijke organisaties in het buitenland.

(Onderzoekers hebben jarenlang gezegd dat een ingrediënt in polyvinylchloriden, diethylhexylftalaat of DEHP – gebruikt bij het maken van bouwmaterialen, kleding en veel gezondheidszorgproducten – een risico op kanker voor de mens met zich meebrengt. Sinds 2008 heeft het Congres DEHP in kinderproducten verboden. de VS; de Europese Unie heeft labels verplicht; en alternatieve chemicaliën hebben DEHP in bloedzakken vervangen.)

In Korea, zo herinnert dr. Murphy zich, zag hij legermedici naalden hergebruiken om patiënten een transfusie te geven, en medische instrumenten waren vaak onvoldoende gesteriliseerd. Gealarmeerd door de gevaren van infectie, ontwierp hij een reeks relatief goedkope medische trays uitgerust met medicijnen en gesteriliseerde chirurgische instrumenten die na eenmalig gebruik konden worden weggegooid, waardoor het risico op kruisbesmetting van patiënten aanzienlijk werd verminderd.

In 1957 richtte hij de Medical Improvement Company op, een bedrijf uit Miami dat twee jaar later uitgroeide Cordis Company, een ontwikkelaar en maker van apparaten voor het diagnosticeren en behandelen van hart- en vaatziekten. Met Dr. Murphy als hoofdingenieur, president, algemeen directeur en voorzitter produceerde Cordis wat hij de eerste synchrone pacemaker noemde.

Toen het gebruik van geïmplanteerde pacemakers in de jaren zestig en zeventig steeds gebruikelijker werd, zei Dr. Murphy, zag hij dat de apparaten verbeterd zouden kunnen worden om niet alleen te reageren op onregelmatige hartritmes – meestal een abnormaal langzame hartslag – maar ook op tekenen van hartritmestoornissen. bloedingen, weefselbeschadiging, vorming van bloedstolsels of problemen met de elektrodeleidingen van de pacemaker naar de hartspier.

Deze complicaties brachten hem en zijn group ertoe een nieuwe generatie pacemakers te ontwikkelen die extern konden worden geprogrammeerd. Uit deze inspanning ontstond in de jaren tachtig de eerste ‘twin demand’-pacemaker, met sondes in twee van de hartkamers om een ​​vollediger beeld te krijgen van de activiteit van het orgaan en de sluipende gebreken.

De geavanceerde Cordis-pacemaker bevatte een kleine pc die hartproblemen kon detecteren en in feite elektronische tweerichtingsgesprekken kon voeren met een cardioloog. De cardioloog zou op zijn beurt niet-invasieve oplossingen kunnen bedenken en de pc kunnen programmeren om deze uit te voeren.

Bovendien, zei dr. Murphy, bedacht zijn group betere manieren om virtueel in het vasculaire systeem te ‘kijken’. Zijn gemotoriseerde drukapparaat injecteerde met precisie een kleine dosis vloeistof, die jodium voor de kleur bevatte, in een geselecteerd vat. Daar verscheen de vloeistof op een röntgenfoto, een angiogram genaamd, en bood een venster in hoeken en gaten waar blokkades op de loer zouden kunnen liggen.

Om blokkades te verwijderen, ontwierpen Dr. Murphy en een collega, Robert Stevens, steriele vasculaire katheters, of sondes, die toegang gaven tot obstructies in bloedvaten. (Vandaag angiografische injectoren hebben een robotachtige uitstraling uit het ruimtetijdperk, met kleine digital camera’s en lampen in de sondes en een televisiescherm buiten om de dokter de weg door de tunnels te wijzen.)

Onder Dr. Murphy waagde Cordis zich ook aan kunstmatige nieren, die het bloed reinigen van afvalproducten die zich normaal in het lichaam ophopen. De reiniging is essentieel voor het in stand houden van het leven en vindt plaats wanneer bloed aan de ene kant van een membraan stroomt, terwijl een unhealthy met chemicaliën aan de andere kant stroomt. Onzuiverheden in het bloed dringen door kleine poriën in het membraan naar het unhealthy en worden afgevoerd.

Dr. Willem J. Kolff, een Nederlandse arts, maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog de eerste kunstnier. Het was een Rube Goldberg-apparaat: worstomhulsels gewikkeld rond een houten trommel die ronddraaide in een zoutoplossing. Het apparaat van Dr. Murphy gebruikte dicht opeengepakte holle vezels van synthetische harsen als filters. Ondanks de inefficiëntie ervan werd het op grote schaal gebruikt in draagbare of geïmplanteerde kunstnieren.

Latere ontwikkelingen op het gebied van kunstnieren en dialyse hebben duizenden patiënten met falende nieren toegang tot behandeling en langere levens gegeven. Maar de apparaten kunnen nog steeds niet tippen aan de efficiënte menselijke nier; bio-engineered nieren zijn nog steeds een hoop voor de toekomst.

Dr. Murphy ging in 1985 met pensioen bij Cordis om andere commerciële medische belangen na te streven. Tegen die tijd bezat hij 17 patenten, had hij zo’n 30 artikelen voor professionele tijdschriften geschreven en had hij de Distinguished Service Award van de North American Society of Pacing and Electrophysiology ontvangen. Hij ontving de Lemelson-MIT Lifetime Achievement Award in 2003 en werd in 2008 opgenomen in de Nationwide Inventors Corridor of Fame.

William Parry Murphy Jr. werd geboren op 11 November 1923 in Boston. Zijn vader, een hematoloog, deelde de 1934 Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor een onderzoek dat aantoonde dat een dieet met rauwe lever de effecten van pernicieuze anemie zou kunnen verbeteren. Zijn moeder, Harriett (Adams) Murphy, was de eerste vrouw die een erkende tandarts werd in Massachusetts.

William Jr. en zijn oudere zus Priscilla groeiden op in Brookline, de buitenwijk van Boston. Als tiener werd Priscilla de jongste gekwalificeerde vrouwelijke piloot van het land, maar stierf kort daarna bij de crash van een klein vliegtuig in een sneeuwstorm nabij Syracuse, NY, tijdens een nachtelijke medische genadevlucht vanuit Boston.

Als jongen gefascineerd door mechanica, bedacht William een ​​sneeuwblazer op benzine, waarvan hij het ontwerp aan een bedrijf verkocht.

Nadat hij was afgestudeerd aan de Milton Academy in Massachusetts, studeerde hij pre-geneeskunde aan Harvard, waar zijn vader lesgaf, en studeerde af in 1946. Hij behaalde zijn medische graad aan de Universiteit van Illinois in Chicago in 1947. Terwijl hij een jaar werktuigbouwkunde studeerde aan de Massachusetts Institute of Expertise ontwikkelde hij een filmprojector om vergrote röntgenbeelden aan een medisch publiek weer te geven.

Dr. Murphy liep stage in het St. Francis Hospital in Honolulu en oefende vervolgens korte tijd geneeskunde in het Peter Bent Brigham Hospital (nu Brigham and Girls’s Hospital) in Boston voordat hij zijn carrière in de biomedische technologie begon.

In 1943 trouwde hij met Barbara Eastham, een Amerikaanse taalkundige die in China was geboren. Ze scheidden start jaren zeventig. In In 1973 trouwde Dr. Murphy met Beverly Patterson. Zij overleeft hem, samen met drie dochters uit zijn eerste huwelijk, Wendy Sorakowski en Christine en Kathleen Murphy; twee kleinkinderen; en een achterkleinzoon.

Na zijn pensionering bij Cordis kochten Dr. Murphy en een collega, John Sterner, in 1986 Hyperion Inc., dat medische laboratorium- en diagnostische apparaten ontwierp, vervaardigde en op de markt bracht. In 2003 trad hij toe tot het bestuur van Bioheart, dat stamceltherapieën ontwikkelde. Hij werd voorzitter van Bioheart in 2010 en later voorzitter van US Stem Cell, een opvolger.

In 2019, een federale rechtbank gaf de Meals and Drug Administration de bevoegdheid om te voorkomen dat US Stem Cell patiënten injecteert met een extract gemaakt van hun eigen buikvet. De actie kwam er na drie patiënten ernstig en blijvend oogletsel opgelopen als gevolg van vetextracten die in hun ogen worden geïnjecteerd om maculaire degeneratie te behandelen. Het bedrijf had volgehouden dat het extract stamcellen bevatte met genezende en regeneratieve krachten, maar medische consultants betwistten die bewering.

Dr. Murphy was inmiddels enthousiast geworden over de belofte van stamcelonderzoek. In 2014 sprak hij met A Miami-conferentie over het snelgroeiende en controversiële veld van het gebruik van stamcellen afkomstig uit beenmerg en navelstrengbloed voor de behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen, diabetes en hartziekten. “Dat is een hele nieuwe wereld van regeneratieve therapie die van cruciaal belang zal zijn voor onze toekomst”, zei hij.

Alex Traub rapportage bijgedragen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here