Home Cultuur Voor Guadalupe Maravilla is kunst maken een vorm van genezing

Voor Guadalupe Maravilla is kunst maken een vorm van genezing

0
Voor Guadalupe Maravilla is kunst maken een vorm van genezing


Het atelier van Guadalupe Maravilla is niet de gebruikelijke kunstenaarswerkplaats. Meestal zitten er geen kunstwerken in; in plaats daarvan worden schelphoorns, fluiten en gongs – zijn genezende instrumenten, zoals hij ze beschrijft – plechtig in de kamer opgesteld, naast voorwerpen die zijn verzameld tijdens het volgen van de migratieroute uit zijn kindertijd van El Salvador naar de Verenigde Staten. Die reis vormt de kern van zijn nieuwste venture, een reizende tentoonstelling genaamd Mariposa Relámpago, of ‘Lightning Butterfly’, momenteel tot en met maart 2024 te zien in Ballroom Marfa in Texas.

Installatieaanzicht van Guadalupe Maravilla: Mariposa Relámpago bij Balzaal Marfa

Foto door Makenzie Goodman, met dank aan Ballroom Marfa

Installatieaanzicht van Guadalupe Maravilla: Mariposa Relámpago bij Balzaal Marfa

Foto door Makenzie Goodman, met dank aan Ballroom Marfa

Maravilla, geboren in 1976 in El Salvador, migreerde op achtjarige leeftijd alleen naar de Verenigde Staten, waar hij twee en een halve maand lang van coyote naar coyote overging tot hij bij de grens aankwam. Zijn vader en moeder waren hem voorgegaan naar de VS nadat ze de Salvadoraanse burgeroorlog waren ontvlucht, een battle dat woedde van 1979 tot 1992. “Als ik de studio in ga om kunst te maken, is het een explosie die uit het niets komt”, zegt Maravilla. . “Ik werk heel snel. En dan worden de stukken de deur uit gestuurd en is de studio weer leeg. Wat constant is, is dat mijn helende instrumenten en de voorwerpen die ik verzamel tijdens mijn reizen zich in de studio bevinden. Vaak is het een ruimte waar ik kan mediteren of privéceremonies kan doen.”

Deze convergentie van kunst en genezingspraktijken vormt de kern van Maravilla’s werk. Hij gelooft dat trauma’s zich fysiek manifesteren door ziektes in het lichaam, en hij heeft zijn hele leven gewerkt aan de gevolgen van zijn eigen ontheemding. Als tiener in New York Metropolis herinnert hij zich dat hij zich aangetrokken voelde tot ideeën over spiritualiteit en genezing. Zijn eerste leraar was A curanderoof genezer, die hij ontmoette bij a botanische, winkels voor spirituele en religieuze goederen die gebruikelijk zijn in Latino-gemeenschappen. Maar pas toen in 2012 bij hem de diagnose darmkanker in stadium drie werd gesteld, werd zijn behoefte om de wonden uit het verleden te genezen – en daarvoor alternatieve geneeswijzen te zoeken – pressing.

“Op een dag ging ik na de bestralingen naar een klankbad, en dat heeft me echt geholpen”, zegt Maravilla. ‘Ik beloofde mezelf dat als ik zou genezen van kanker, ik gongs zou leren spelen.’ Hij zocht Don Conreaux op, een wereldberoemde Australisch-Amerikaanse genezer en een van de leiders van de vibratietherapie in de jaren zeventig, en werd zijn leerling. Sindsdien zijn gongs een belangrijk onderdeel van Maravilla’s sculpturen, aanwezig in de zijne Ziektewerper serie uit 2020 en in de klankbaden die hij presenteert tijdens veel van zijn tentoonstellingen. “Er was een second dat ik te maken kreeg met kanker en veel daarvan curanderos Ik werkte met zoiets als: ‘Wil je met ons meekomen en het werk doen? Ga naar de jungle en leer een genezer te worden’, zegt Maravilla. “Ik dacht erover na, maar toen besefte ik dat het mijn pad is om zowel kunstenaar als genezer te zijn. Ik dacht: ik ga mijn eigen manier bedenken om beide te zijn.”

Guadalupe Maravilla, Ziektewerper #121220122022

Foto door JSP Artwork Images, met dank aan Guadalupe Maravilla en P·P·O·W, New York

Guadalupe Maravilla, Ziektewerper #02022

Foto door Mel Taing, met dank aan Guadalupe Maravilla en P·P·O·W, New York

De hoeksteen van de tentoonstelling is zijn grootste sculptuur tot nu toe: een schoolbus Maravilla die is getransformeerd door deze in een metalen pantser te wikkelen. Versierd met honderden gadgets, variërend van een Meso-Amerikaans symbool voor maïs gesneden uit vulkanisch gesteente tot een anatomische torso van een variety – een knipoog naar het onnoemelijke aantal kinderen dat vanuit Midden- en Zuid-Amerika naar het noorden naar de Verenigde Staten is gereisd – doet het ook dienst als een curatieve ruimte voor klankbaden. “Mariposa Relámpago is mijn Trojaanse paard voor genezing”, zegt hij. “Mensen raken erg opgewonden door de manier waarop het eruit ziet, maar als ze er eenmaal binnenkomen en tijdens een ceremonie een trilling voelen, begint het echt te demonstreren hoe geluid een medicijn kan zijn.”

Een movie over de creatie van Mariposa Relámpago, oorspronkelijk gemaakt in opdracht van het Institute of Up to date Artwork in Boston, zal in januari verschijnen. Het behandelt particulars van Maravilla’s reis, inclusief de zegening en reiniging van de bus door sjamanen. Het is zijn bedoeling dat het een genezingsmachine wordt die de wereld rondreist; voorlopig reist de installatie door Texas, naar The Up to date Austin in april 2024, en naar het Blaffer Museum of Artwork aan de Universiteit van Houston in november. Maravilla selecteerde instellingen dicht bij de grens met Mexico in de hoop migranten te bereiken en hen de kans te bieden op genezing door middel van geluid.

Zijn tentoonstellingen omvatten ook outreachprogramma’s die hulp en middelen bieden aan gemeenschappen in nood. “Ik denk dat er in januari wel twaalf dingen gebeuren met mijn tentoonstelling”, zegt hij, verwijzend naar een andere tentoonstelling, dit keer in het Herbert F. Johnson Museum of Artwork aan de Cornell College. “Dat omvat historische voorwerpen uit de collectie van het museum, mijn eigen sculpturen, de geluidsbaden, workshops met studenten, werk dat we doen met de plaatselijke detentiecentra en het tentoonstellen van enkele brieven die in die detentiecentra zijn geschreven.”

Foto door Elianel Clinton
Foto door Elianel Clinton

Maravilla onderhoudt ook een traditie van samenwerking aan muurschilderingen met lokale migranten. Hij speelt met ze tripa chuca (“soiled guts”), een spel uit zijn kindertijd in El Salvador waarin spelers lijnen trekken tussen overeenkomende getallen. Het resultaat is een abstracte lijntekening die lijkt op een kaart of een mystieke verhaallijn. Op deze manier, zegt hij, creëert hij een micro-economie door ervoor te zorgen dat musea zijn medewerkers betalen voor hun deelname. Hij kan ook contact maken met anderen die soortgelijke problemen als de zijne hebben meegemaakt. Op de Gwangju Biënnale in Zuid-Korea speelde hij met een Noord-Koreaanse overloper; op de Biënnale van São Paulo in Brazilië ontmoette hij een migrant uit Ghana, en op de Biënnale van Liverpool in Engeland ontmoette hij twee mensen die Syrië waren ontvlucht.

Maravilla biedt regelmatig klankbaden aan in de Good Shepherd Lutheran Church in Bay Ridge, Brooklyn, die open zijn voor het publiek. Zijn laatste, afgelopen november, deed ook dienst als kapstok voor asielzoekers die in de stad aankwamen. “Ik zou me enorm vervelen als ik alleen maar een tentoonstelling van schilderijen of beeldhouwwerken zou doen”, zegt hij. “Ik werk graag op deze manier omdat ik graag met mensen werk. Ik werk samen met een pastoor. Ik werk samen met de curatoren. Ik ben een viervoudige Boogschutter, dus ik heb eindeloze hoeveelheden vuur. En ik gebruik dat vuur; het is wat mij op de been houdt.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here