Home Zelfverbetering Hoe om te gaan met teleurstelling: 12 handige stappen

Hoe om te gaan met teleurstelling: 12 handige stappen

0
Hoe om te gaan met teleurstelling: 12 handige stappen


Hoe om te gaan met teleurstelling

Als je teleurgesteld wordt, kan dat pijn doen. Soms een beetje. Soms veel.

Het kan je dagen of zelfs weken in een negatieve funk meeslepen.

Maar als je leert hoe je op een gezondere en behulpzamere manier met die teleurstelling kunt omgaan, dan kan het minder beangstigend en pijnlijk zijn en in feite een springplank of leerervaring zijn voor verdere persoonlijke groei.

Dat is in ieder geval mijn ervaring van de afgelopen tien jaar.

En in dit bericht wil ik graag 12 stappen, suggestions en gewoonten delen die ik door de jaren heen heb geleerd en die mij helpen om zowel met teleurstellingen om te gaan als om de situaties waarin ik in de eerste plaats teleurgesteld raak, te verminderen.

1. Accepteer eerst hoe je je voelt.

Teleurstelling doet pijn. En dat is oké.

Probeer het niet weg te duwen. En probeer het niet te verbergen onder een grote glimlach.

Ik heb gemerkt dat het beter werkt als je je niet laat meeslepen door zulke verleidelijke impulsen.

Maar om in plaats daarvan te accepteren hoe ik me voel. Om het allemaal binnen te laten en even pijn te doen.

Need als ik dat doe, zal het sneller gaan en op de lange termijn minder pijnlijk zijn om te verwerken wat er is gebeurd.

Als ik daarentegen afwijs hoe ik me eerlijk voel, kunnen die emoties later en op onverwachte momenten naar boven komen. En mij humeurig, pessimistisch of passief-agressief maken.

2. Onthoud: je bent geen teleurstelling.

Gewoon omdat je misschien teleurgesteld bent geweest, een tegenslag hebt gehad of een fout hebt gemaakt en een ander hebt teleurgesteld betekent niet dat je een teleurstelling of een mislukking bent.

En de situatie waarin u zich nu bevindt, zal niet eeuwig duren. Ook al voelt dat vandaag misschien wel zo.

De waarheid is:

 • Het feit dat je vandaag teleurgesteld was of iemand hebt teleurgesteld, betekent niet dat je dat morgen of de volgende keer ook zult doen.
 • Dit bestempelt jou niet als een teleurstelling (tenzij je ervoor kiest om dat label op jezelf te plakken).
 • Als je vooruit blijft gaan en actie blijft ondernemen, dan ga je verder en zul je verbeteren.

3. Leer ervan.

In plaats van te verdwalen in de pijn en negatieve emoties die uit een teleurstelling kunnen voortkomen, kun je ervoor kiezen om het meer te zien als iets waar je waardevolle dingen van kunt leren (en iets dat je zal helpen groeien).

Dat kun je doen door jezelf betere vragen te stellen.

Vragen als:

 • Wat kan ik hiervan leren?
 • Hoe kan ik mijn koers aanpassen om deze teleurstelling in de toekomst te voorkomen?
 • Wat kan ik de volgende keer anders doen?

Misschien leer je dat je de volgende keer waarschijnlijk beter kunt communiceren als je in een soortgelijke situatie zit of samen met iemand anders aan een taak of venture werkt.

Of dat je jezelf een betere balans tussen rust en werk moet geven om fouten te voorkomen of helderder na te denken.

Je realiseert je misschien zelfs dat je een grotere verandering in je leven moet doorvoeren en minder tijd – of helemaal geen tijd – moet gaan besteden aan iemand die je te vaak heeft teleurgesteld (of je altijd het gevoel geeft dat je teleurgesteld bent, hoe moeilijk je het ook vindt). poging).

4. Herinner jezelf eraan: teleurstelling zal gebeuren als je buiten je comfortzone gaat.

Wie is er nooit teleurgesteld? Of je nooit somber voelen over een tegenslag of een fout?

De mensen die nooit echt buiten hun comfortzone treden.

Iedereen die nu succesvol is en waar u misschien naar opkijkt, heeft zijn of haar deel van de teleurstellingen en mislukkingen gehad.

Tegenslagen en soms teleurgesteld voelen zijn een natuurlijk onderdeel van een volledig leven. Een teken dat je probeert te groeien en je situatie te verbeteren.

Ik heb gemerkt dat alleen al het in gedachten houden van dit feit mij daarbij helpt blijf sterk en om gemakkelijker met mijn eigen struikelblokken en tegenslagen om te kunnen gaan.

5. Concentreer je opnieuw op wat je nog hebt in je leven.

Om verder te gaan, verleg je je focus naar wat je nog hebt in je leven.

De mensen, de passies en de dingen die je soms als vanzelfsprekend beschouwt, zoals een dak boven je hoofd en schoon water.

Het aanboren van dankbaarheid op deze manier helpt het mij de zaken in perspectief te plaatsen en mij niet door een teleurstelling te laten overweldigen en mijn hele week te laten ontsporen.

6. Praat erover met iemand in je omgeving.

Een gezonder en breder perspectief krijgen op wat er is gebeurd, is, zoals eerder vermeld, een essentieel onderdeel van het beter omgaan met teleurstellingen.

En een van de krachtigste manieren om dat te doen is naar mijn ervaring door het naar buiten te laten komen en erover te praten met iemand die dicht bij je staat.

Door je hart te luchten terwijl je vriend(in) alleen maar luistert, kun je die innerlijke druk loslaten, de zaken voor jezelf op een rijtje zetten en accepteren wat er is gebeurd in plaats van te proberen het weg te duwen of te negeren.

En als jullie er samen over praten, kun je de situatie door de ogen van iemand anders en vanuit een ander perspectief bekijken.

Deze persoon kan je helpen om jezelf te aarden en om van een molshoop geen berg te maken. En jullie kunnen samen het start bedenken van een actieplan voor hoe jullie verder gaan.

7. Als je verwachtingen van perfectie zijn, pas ze dan aan.

Als je perfectie van jezelf of van anderen eist of verwacht, zul je vaak teleurgesteld worden.

Pas je verwachtingen dus een beetje aan.

Als je teleurgesteld bent in wat je hebt gedaan, wat iemand anders heeft gedaan of hoe een situatie in je leven is verlopen, vraag jezelf dan af:

Zal dit over 5 jaar nog iets uitmaken? Of zelfs 5 weken?

Dat heeft mij enorm geholpen om geen bergen van molshopen te maken en mijn eigen verwachtingen bij te stellen.

Wat ook nuttig is, is jezelf eraan herinneren dat als je in de mythen van perfectie gelooft, je jezelf en de mensen in je leven pijn zult doen.

Omdat dergelijke mythen die je misschien hebt opgepikt uit movies, liedjes en simpelweg wat de hoogtepunten van de wereld of Instagram je vertellen, botsen met de realiteit en de neiging hebben om:

 • Veroorzaak veel stress en lijden in jezelf en in de mensen om je heen.
 • Zorg ervoor dat je vastloopt in uitstelgedrag, omdat je bang wordt om opnieuw teleurgesteld te worden of iemand anders teleur te stellen.
 • U schade toebrengen of er mogelijk toe leiden dat u relaties, banen, projecten enz. beëindigt, omdat uw verwachtingen niet van deze wereld zijn.

Door deze herinnering voorop te houden – en soms op een vel papier te schrijven – heb ik er zeker toe bijgedragen mijn verwachtingen bij te stellen en mijn eigen lijden en teleurstellingen te verminderen.

8. Neem een ​​pauze (en zoek andere manieren om je stressniveau te verminderen naarmate je verder komt).

Als u zich alleen maar op uw doelen concentreert en er de hele tijd naartoe werkt, kan dit onnodige stress veroorzaken en ervoor zorgen dat u uw perspectief verliest.

En soms heb je gewoon een pauze nodig om over een teleurstelling heen te komen. Neem dus de tijd om uit te rusten, op te laden en plezier te hebben.

Nadat je die vrije tijd hebt genomen van je doelen en dromen, zul je waarschijnlijk op een betere plek zijn om te accepteren en te leren van wat er is gebeurd, en dan weer verder te gaan.

Als u zich op deze meer nuchtere plek bevindt, neem dan ook even de tijd om te zien hoe u een beter evenwicht tussen werk en rustgevende vrije tijd kunt plannen.

Ik heb gemerkt dat als mijn balans tussen deze twee dingen op orde is, het meestal een stuk gemakkelijker is om op een meer constructieve en mentaal gecentreerde manier om te gaan met tegenslagen en dingen die niet gaan zoals ik zou willen.

9. Ga buiten je eigen hoofd.

Als je weet dat je de neiging hebt om te lang over een negatieve situatie na te denken en in een neerwaartse spiraal terecht te komen, kom dan uit je eigen hoofd en de gedachten die daar rond stuiteren.

Er zijn twee manieren om dat te doen en je aandacht naar buiten te richten:

 • Assist iemand. Assist een vriend met het plannen van een feestje of een vergadering op het werk. Of assist hem met het verhuizen van dozen en andere spullen naar zijn nieuwe huis. Of wees er gewoon volledig bij en luister naar haar terwijl ze uiting geeft aan een teleurstelling in haar leven.
 • Oefening. Ik merk dat gewichtheffen of een lange wandeling maken voor mij een geweldige manier is om me weer naar buiten te concentreren, mijn energie te vernieuwen en mijn focus te verscherpen.

10. Vind weer energie en motivatie met de hulp van anderen.

Verbeter uw humeur, verhoog de motivatie en uw positieve gedachten met de hulp van anderen.

Het kan zijn met behulp van gesprekken met vrienden, familie of collega’s.

Maar ook hulp van andere mensen verder weg in de wereld (en soms op tijd). Vernieuw die focus en motivatie om op weg te blijven naar je dromen, met behulp van bijvoorbeeld:

 • Boeken (motiverende boeken of misschien biografieën van mensen naar wie je opkijkt) en podcasts.
 • Movies, tv-programma’s en YouTube-kanalen.
 • On-line boards en sociale mediakanalen.

Breng ongeveer 10 tot 60 minuten door met een of meer van dergelijke bronnen om nieuwe energie en een verandering in uw denken te vinden.

11. Vind een kleine stap om weer vooruit te gaan.

Nadat je de situatie hebt geaccepteerd, er misschien het een en ander van hebt geleerd en je motivatie weer hebt verhoogd, start je verder te gaan.

Je hoeft echter geen grote en gedurfde sprong te maken.

Als ik zelf op deze plek ben, probeer ik meestal op zijn minst een start te maken voor een klein actieplan voor hoe verder te gaan. Dat doe ik samen met iemand – zoals bijvoorbeeld mijn vrouw – of alleen.

Vervolgens breek ik dat plan op in kleine actiestappen. En ga aan de slag met de eerste van die stappen.

Als ik die stap start uit te stellen, verdeel ik deze in nog kleinere stappen en onderneem actie voor een van die stappen.

12. Verbeter je zelfrespect.

Het verbeteren van mijn gevoel van eigenwaarde heeft mij geholpen te voorkomen dat ik na een teleurstelling te ver wegglijd in zelfkritiek en negatieve emoties.

Het heeft mij ook geholpen om niet zo vaak teleurgesteld in mezelf te raken als vroeger, maar om met een nuchterder geest en meer emotionele stabiliteit met een tegenslag om te gaan.

Dit maakt het ook gemakkelijker om anderen niet de schuld te geven, zodat ik een beter gevoel over mezelf krijg en meer van deze situatie leer en de volgende keer betere resultaten behaal.

Dus hoe verbeter je je gevoel van eigenwaarde?

Een paar van de nuttigste suggestions en gewoonten die ik heb gevonden zijn:

Schrijf ‘s avonds 3 dingen op die je waardeert aan jezelf.

Neem aan het eind van de dag een paar minuten de tijd om jezelf af te vragen: wat zijn drie dingen die ik aan mezelf kan waarderen?

Schrijf uw antwoorden op in een notitieboekje, op uw laptop computer of smartphone. Dit zal je helpen om je te concentreren op de positieve dingen over jezelf en om niet langer zo zelfkritisch te zijn.

Lure niet langer in de destructieve vergelijkingsvalkuil.

Als je wat je hebt, wat je hebt gedaan en wie je bent vergelijkt met andere mensen en hun levens, zul je je meestal depressief en slecht over jezelf gaan voelen.

Omdat er altijd mensen vóór je zijn.

Kies daarom voor een andere manier van vergelijken. Start jezelf met jezelf te vergelijken. Kijk hoe ver je bent gekomen. Wat je hebt overwonnen. En concentreer u op hoe u uw resultaten heeft verbeterd.

Dat zijn slechts twee nuttige gewoonten voor het verbeteren van uw gevoel van eigenwaarde.

Je kunt ook veel van wat je in dit artikel tegenkomt gebruiken, zoals constructief zijn bij tegenslagen, vriendelijker en behulpzamer zijn voor anderen, niet denken dat JIJ een teleurstelling bent alleen maar vanwege één tegenslag en het vervangen van perfectionisme door iets gezonders.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here