Home Geschiktheid Hier leest u hoe u de winter kunt opvrolijken met de Deense praktijk van hygge

Hier leest u hoe u de winter kunt opvrolijken met de Deense praktijk van hygge

0
Hier leest u hoe u de winter kunt opvrolijken met de Deense praktijk van hygge


Winter kan voor veel mensen zwaar zijn, met minder uren daglicht en dalende temperaturen. Natuurlijk zijn er veel feestdagen en vieringen om naar uit te kijken, maar die kunnen gepaard gaan overdreven drukte, en verwachtingen kunnen emotioneel en fysiek uitputtend zijn.

Gun jezelf dit seizoen een pauze en verhoog misschien je geluk door de Deense praktijk te volgen hygge.

Hygge betekent letterlijk: er is geen directe vertaling in het Engels! Maar het is een gevoel van gezellig consolation, dankbaarheid en welzijn. Uitgesproken als ‘hoo-ga’ of ‘hui-gah’, is het in Denemarken gebruikelijk om prioriteit te geven aan het vertragen van het levenstempo en het genieten van eenvoudige genoegens, zoals naaste familie en vrienden, eten, de natuur en ontspanning.

Denemarken staat bekend als een van de gelukkigste landen ter wereld, en hygge kan de reden zijn. Met een gemiddelde wintertemperatuur rond het vriespunt en slechts zeven uur zonneschijn per dag in december, gebruiken de Denen deze tijd om zichzelf te troosten en te genieten van wat ze hebben.

Geschiedenis van hygge

Het woord hygge komt van de Noorse taal, waar het welzijn betekent. Het werd voor het eerst gezien in het Deense schrift in de 18e eeuw. Het idea van hygge previous goed in de Deense cultuur, die echte verbinding en een ontspannen benadering van het leven omarmt.

Hoewel het idea van hygge in Denemarken groeide, verscheen er een artikel over 2015 begon een piek in de dekking over de hele wereld. Latere artikelen en boeken over hygge volgden. In 2016 maakte het woord hygge furore Oxford Dictionary shortlist voor woord van het jaar. Het werd gedefinieerd als “een kwaliteit van gezelligheid en comfortabele gezelligheid die een gevoel van tevredenheid of welzijn opwekt (beschouwd als een bepalend kenmerk van de Deense cultuur).”

Naarmate het idee van hygge wereldwijd populairder werd, werd het commerciëler. De Broadway-productie van de musical Bevroren bevat een nummer genaamd Hygge, zodat toekomstige generaties goed thuis zullen zijn in het idea. Life-winkels promoten meubels, dekens, kaarsen en andere accessoires om een ​​huis hygge te maken. Toch concentreert de oorspronkelijke betekenis van het woord zich op genieten van wat je hebt, en niet noodzakelijkerwijs op de noodzaak om meer te krijgen.

Naast dat het een nieuw geaccepteerd woord is in Scrabblehygge kan worden gebruikt als werkwoord, bijvoeglijk naamwoord en zelfstandig naamwoord.

Manieren waarop hygge geluk kan bevorderen

Hoewel het beoefenen van hygge goed klinkt, kun je er echt van profiteren Vrolijk? Iedereen heeft te maken met verschillende stressoren en situaties. Hygge komt echter overeen met de begrippen welzijn en geluk.

Verbinding is essentieel voor hygge, en goede sociale relaties zijn een belangrijke voorspeller van geluk. Hygge is het hele jaar door een perfecte oplossing, vooral in de winter, wanneer mensen minder socialiseren en zich meer geïsoleerd kunnen voelen zonder activiteiten met goede vrienden.

Een belangrijk onderdeel van hygge is dankbaarheid, waardering voor wat je hebt. Uit onderzoek blijkt dat dankbaarheid sterk geassocieerd is met groter geluk. Volgens Harvard medische faculty, “dankbaarheid helpt mensen positievere emoties te voelen, van goede ervaringen te genieten, hun gezondheid te verbeteren, met tegenslagen om te gaan en sterke relaties op te bouwen.” Het beoefenen van hygge biedt regelmatig de mogelijkheid om de mensen en dingen om je heen te waarderen.

Rust is een ander facet van hygge dat zich vertaalt naar welzijn En geluk. Door tijd vrij te maken van overbelaste schema’s om tot rust te komen en te ontspannen, wordt stress verminderd, wordt de creativiteit en productiviteit gestimuleerd en wordt de besluitvorming bevorderd. In plaats van te wachten tot een burn-out optreedt, creëert hygge ingebouwde downtime.

Voeg hygge toe aan je leven

Als je denkt dat je nog nooit hygge hebt beoefend, is FOMO niet nodig; waarschijnlijk wel! Denk aan de laatste koude, sombere dag waarop jij en je bestie de hele dag zweet droegen, de dekens opstapelden, een Netflix-serie bingewatchten en over van alles en nog wat praatten. Misschien was het toen je een spelletjesavond of Friendsgiving had met een paar van je favoriete mensen. Of toen u met uw pup een natuurwandeling maakte en de open ruimte en de kans om frisse lucht in te ademen waardeerde.

Er zijn veel manieren om te hyggen. Maar het gaat niet alleen om de activiteit; het gaat om intentie en houding. Omdat hygge deel uitmaakt van de Deense cultuur, hygge de mensen daar opzettelijk en consequent. Ze laten hun schema’s ook vrije tijd opnemen en waarderen de herstellende aspecten van rondhangen met vrienden en familie. En dat doen ze niet alleen bij speciale gelegenheden. Zij doen dit wekelijks.

Meik Wiking, CEO van het Happiness Analysis Institute en auteur van Het kleine hyggeboek, hoogtepunten de centrale principes van hygge:

  • Kom samen met een paar goede vrienden in een vertrouwde omgeving. De Denen geloven dat het ideale aantal mensen om mee te hyggen drie of vier is.
  • Geniet van lekker eten en drinken. Dit kan eenvoudig eten thuis zijn, een plaatselijk koffiehuis of een informeel en ontspannend restaurant.
  • Ontkoppel digitale apparaten en afleidingen om van het second te genieten. Dit omvat onder meer het op tijd verlaten van het werk om bij familie en vrienden te zijn en het uitschakelen van e-mails en sociale media als u in het gezelschap van mensen bent.
  • Doe de lichten uit. Kaarsen zijn een belangrijk facet bij het creëren van een hygge-omgeving.
  • Kleed je comfortabel. Dit is niet het second voor pakken en hakken. Denk aan zacht zweet en dikke, warme sokken.
  • Zorg voor een hyggeplek in huis waar je kaarsen kunt aansteken, lekker onder een deken kunt kruipen en hete thee, koffie of cacao kunt drinken.

Hoewel hygge vaak binnenshuis wordt beoefend, hoeft dat niet zo te zijn, zelfs niet binnen winter. Een stevige wandeling of naar buiten rennen, een sneeuwballengevecht of schaatsen met vrienden zijn uitstekende manieren om hygge te krijgen. Activiteiten zoals picknicken, barbecues, kanoën en kamperen zijn populair bij heat weer.

Hoewel hygge het geluk kan helpen verbeteren, is het geen vervanging voor psychologische ondersteuning. Toch kan het beoefenen van hygge, met zijn vele voordelen, ervoor zorgen dat deze winter een beetje helderder, hotter en bevredigender wordt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here