Home Gezondheid Het lot van miljarden voor opioïdenslachtoffers van Sacklers ligt bij het Hooggerechtshof

Het lot van miljarden voor opioïdenslachtoffers van Sacklers ligt bij het Hooggerechtshof

0
Het lot van miljarden voor opioïdenslachtoffers van Sacklers ligt bij het Hooggerechtshof


De snelheid waarmee de rechtbank de zaak heeft gepland, kan een weerspiegeling zijn van haar bewustzijn van het opioïdenprobleem. Maar juridische consultants zeiden dat het onwaarschijnlijk is dat de uitspraak ingaat op de volksgezondheidscrisis. De rechtbank zal zich volgens hen uitsluitend richten op het aansprakelijkheidsschild, een steeds populairder wordende, maar omstreden faillissementstactiek.

“Ik ben er echter zeker van dat zelfs als de opioïdencrisis nergens in de opinie naar voren komt, de rechtbank er rekening mee moet houden dat steden, staten en individuen wanhopig op deze fondsen hebben gewacht. Ze moeten het antwoord op deze vraag weten, zodat ze kunnen bedenken wat ze vervolgens moeten doen, ‘zei hij Adam Zimmermandie massaschaderecht doceert aan de Gould Faculty of Regulation van de College of Southern California.

Hoewel talloze farmaceutische bedrijven zijn aangeklaagd vanwege hun rol in de opioïde-epidemie, doemden de Sacklers en Purdue op in het verhaal van de complexe, decennia-oude disaster. Hun kenmerkende medicijn, OxyContin, dat eind 1995 door de Meals and Drug Administration werd goedgekeurd, werd een gamechanger in een nieuwe markt hongerig naar voorgeschreven pijnstillers. Voor het medische institution dat pijn toen begon te erkennen als een ‘vijfde vitale teken’, leek langwerkende OxyContin een wonderbaarlijk medicijn.

Purdue werd bekend door uitbundige verkoopconferenties, waarop pijngeneeskundigen, opgeleid en ingehuurd door het bedrijf, ten onrechte beweerden dat het risico op verslaving aan OxyContin extreem laag was. In 2007Purdue en drie van zijn topbestuurders hadden boetes van $634,5 miljoen betaald en schuldig gepleit aan federale strafrechtelijke aanklachten wegens het misleiden van toezichthouders, artsen en patiënten over de mogelijke misbruiken van het medicijn.

De hoge boetes weerhielden Purdue er niet van om OxyContin agressief op de markt te blijven brengen.

Uiteindelijk werd de aandacht gericht op de Sacklers zelf, van wie sommigen dienden als bestuursleden van Purdue en grote liefdadigheidsdonaties deden aan medische scholen en musea. In ruil daarvoor hernoemden de instellingen gebouwen naar de Sacklers. Maar naarmate de familiesaga in boeken, televisieseries en documentaires verscheen en hun bekendheid groeide, verwijderden de meeste instellingen de naam Sackler van hun eigendommen en distantieerden ze zich van de eigenaren van Purdue.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here