Home Domotica Snelle papieren rompslomp voor de nucleaire familie

Snelle papieren rompslomp voor de nucleaire familie

0
Snelle papieren rompslomp voor de nucleaire familie


We hebben genoten van verschillende video’s van (Chornobyl Household) over de computer systems die de noodlottige kernreactor in Tsjernobyl (of Tsjernobyl, zoals het werd gespeld ten tijde van het ongeval) bestuurden. Deze keer (zie onderstaande video) kijken ze naar een hogesnelheidsapparaat voor gegevensopslag. Normaal gesproken denk je niet dat hoge snelheid en papieren tape samengaan, maar deze papieren tapelezer verwerkt maar liefst 1.500 data-eenheden per seconde. Oké, dus dat is naar huidige maatstaven niet bijzonder snel, maar een ASR33 deed bijvoorbeeld ongeveer 10 tekens per seconde.

Een IBM2400-tapedrive kan bijvoorbeeld minstens tien keer zoveel gegevens per seconde overbrengen, en een 3400 zou het zelfs nog beter kunnen doen. Maar dit is papieren rompslomp. Magneetband had een veel hogere dichtheid en gebruikte speciale trucs om mechanisch hogere snelheden te bereiken met behulp van vacuümkolommen. Het was nog steeds een aardige truc om 4 meter ponsband per seconde door de machine te bewegen.

De lezer had wat liefdevolle aandacht nodig nadat hij tientallen jaren in een kippenstal had gestaan. Hoe denk je dat het eruit zag nadat je bij de kippen woonde? Ja. Dat is precies hoe het eruit zag. Er volgde schoonmaak en schilderwerk.

De meeste bandlezers gebruikten borstels om de gaten te detecteren of lichtsensoren. Deze reader maakte gebruik van lichtsensoren omdat je met die techniek makkelijker hoge snelheden kunt halen. Ook binnenin zit een zeer grote motor die een ventilator laat draaien om de elektronica te koelen. Dezelfde motor trekt de tape door het pad met behulp van een mechanisme dat ons deed denken aan een goedkope 3D-printerextruder.

En bewegen doet het. Aan het einde van de video kun je zien hoe de machine door een band kauwt. Heel wat anders dan kijken naar een ASR33 of Flexowriter die een bandje leest. Vandaag een papieren bandlezer gemaakt is niet erg moeilijk – en je zou waarschijnlijk gewoon een webcam en wat vision-software kunnen gebruiken. Papiertape was niet alleen voor computer systems. Ze bestuurden CNC-machines, zetters en gaven zelfs les Morse code.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here