Home Relatie Groei stimuleren en dromen koesteren

Groei stimuleren en dromen koesteren

0
Groei stimuleren en dromen koesteren


Veilige basis

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Helende Momenten Counseling.

Opmerking: alle namen en personages zijn fictief, maar lijken op vergelijkbare interacties die echte stellen hebben.

Het begrijpen van de dromen van je accomplice is een krachtige manier om ervoor te zorgen dat ze zich bekend en gezien voelen.

In het fragment van één minuut hierboven deelt Dr. John Gottman het advies dat hij aan een romantische accomplice gaf om hun huwelijk in slechts 30 seconden te verbeteren. Hij suggereerde dat de sleutel was om de dromen van zijn vrouw te eren. Geïnspireerd door dit advies ging de accomplice naar huis en vroeg aan zijn vrouw: “Wat zijn je dromen?” Tot zijn vreugde antwoordde ze: ‘Ik dacht dat je het nooit zou vragen.’

Een van de belangrijkste fundamenten van een veilige romantische relatie wordt een Safe Base genoemd. Volgens verbindingstheorieEen veilige foundation is een gehechtheidsfiguur die een foundation van aanmoediging biedt. Deze steun maakt het verkennen en vieren van avonturen mogelijk, waardoor het vertrouwen wordt vergroot ga de wereld in en nieuwe activiteiten ondernemen, ook al lijken ze misschien eng, zoals het najagen van een droom.

“Een veilige foundation is geen fort. Het is een lanceerplatform, een trampoline waarmee je de hand kunt reiken, ontdekken en risico’s kunt nemen, wetende dat je kunt rekenen op de steun en veiligheid van de liefde van je accomplice. – Sue Johnson

Ontmoette Sarah en Alex, een echtpaar met twee kinderen die moeite hebben met het koesteren van een veilige foundation in hun relatie:

Sarah en Alex zitten aan weerszijden van de financial institution, de spanning voelbaar in de lucht.

Sarah: (gefrustreerd) Ik kan niet geloven dat je altijd mijn dromen ondermijnt! Elke keer dat ik mijn doelen met je deel, vind je een manier om ze te bekritiseren of af te wijzen.

Alex: (verdedigend) Nou, als je dromen niet zo onrealistisch en onpraktisch waren, zou ik misschien niets hoeven zeggen. Het is alsof je in een fantasiewereld leeft!

Sara: Hoe kun je dat zeggen? Ik dacht dat je mijn accomplice zou zijn, mijn grootste supporter. In plaats daarvan heb ik het gevoel dat je me elke kans die je krijgt neerhaalt.

Alex: Als je eens naar de rede zou luisteren in plaats van onmogelijke dromen na te jagen, zouden we misschien niet in deze puinhoop zitten. Ik ben je onrealistische verwachtingen beu.

(De spanning stijgt als Sarah en Alex kwetsende woorden uitwisselen, maar niet in staat zijn een gemeenschappelijke foundation te vinden.)

Deze verwarmde uitwisseling is een negatief patroon van kritiek En defensief dat trekt de companions verder uit elkaar, waardoor ze zich niet gesteund, ongezien en niet verzorgd voelen. Ze voelen zich meer als vijanden dan als levenspartners. Van buitenaf is het triest omdat beide companions naar elkaar verlangen om hun dromen te ondersteunen.

Zoals Dr. Gottman hierboven vertelde: het eren van de dromen van je accomplice en het feit dat je accomplice de jouwe respecteert, verrijkt je relatie.

veilige basis

Het belang van een veilige foundation in romantische relaties

Volgens verbindingstheoriehier zijn een paar manieren om een ​​veilige foundation te creëren in uw intieme relaties:

  • 1️⃣ Ondersteuning van persoonlijke bezigheden: Wees er voor uw accomplice en ondersteun hun pastime’s, carrièreambities en persoonlijke activiteiten. Laat ze zien dat je hun grootste fan bent.
  • 2️⃣ Zinvolle gesprekken voeren: Stel vragen aan echt begrijpen wat de doelen en dromen van uw accomplice voor hen betekenisvol maakt. Toon oprechte interesse en nieuwsgierigheid in hun ambities.
  • 3️⃣ Actief luisteren: Wanneer uw accomplice zijn of haar hoop en dromen deelt, luister dan aandachtig en onthoud ze. Volg hun dromen op en laat uw dromen zien toewijding aan hun groei en geluk.
  • 4️⃣ Interesses delen: Toon interesse in de research of gemeenschappen van uw accomplice. Laat zien dat u hun intellectuele bezigheden waardeert en moedig hen aan nieuwe interessegebieden te verkennen.
  • 5️⃣ Veerkracht vieren: Erken en vier het vermogen van uw accomplice om uitdagingen te overwinnen en zijn kracht te laten zien. Wees hun onwankelbare bron van geloof en steun.

In relatietherapie bij Helende Momenten Counselingkon het stel langzamer gaan werken en hun emoties op een zachtere manier met elkaar gaan delen:

Sarah: (stem breekt) Ik dacht dat we hier samen in zaten, dat we elkaar zouden steunen, wat er ook gebeurde. Maar het voelt alsof je niet in mij of mijn dromen gelooft.

Alex: (Spijtvol) Het spijt me als ik afwijzend ben geweest. Ik denk dat ik zo overweldigd ben door mijn eigen angsten en onzekerheden dat ik het op jou heb afgereageerd.

Sarah: Het gaat niet alleen om mij, Alex. Het gaat over ons, onze dromen als koppel. Ik moet het gevoel hebben dat je aan mijn zijde staat en me aanmoedigt, ook al lijken de dingen een uitdaging.

Alex: Nu begrijp ik het. Ik wil je niet tegenhouden. Ik wil er voor je zijn, luisteren en je ondersteunen bij het nastreven van je dromen, ook al begrijp ik ze niet helemaal.

(Sarah en Alex halen diep adem en besluiten het battle met empathie en begrip te benaderen.)

Ondanks het schrijnende battle beseften Sarah en Alex dat dit nodig was hun verbinding opnieuw opbouwen en maak een veilige ruimte voor kwetsbaarheid en ondersteuning.

Tijdens de sessie voeren Sarah en Alex een oprecht gesprek het uiten van hun emotiesangsten en ambities, waar ze allemaal op afstemmen elkaars binnenwereld.

Zoals Sarah en Alex begonnen het herstellen van hun relatie en door een veilige foundation te bouwen, gebeurde er iets moois. Ze beseften dat ze, door hun verbinding te koesteren, hun dromen en doelen met hernieuwd vertrouwen en steun konden nastreven.

Door de principes van de hechtingstheorie te omarmen en hun veilige foundation te koesteren, ontdekten Sarah en Alex dat hun relatie een springplank werd voor het nastreven van hun dromen. Ze leerden dat ze met een veilige foundation uitdagingen het hoofd konden bieden en hun doelen konden bereiken, wetende dat ze de onwrikbare steun van hun accomplice aan hun zijde hadden.

“In een veilige relatie hoef je niet te kiezen tussen gehechtheid en autonomie. Je kunt beide hebben.” -Dr. Sue JohnsonLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here