Home Cultuur Een kijkje in de surrealistische, duurzame en serieus leuke modewereld van Duran Lantink

Een kijkje in de surrealistische, duurzame en serieus leuke modewereld van Duran Lantink

0
Een kijkje in de surrealistische, duurzame en serieus leuke modewereld van Duran Lantink


“Duran zei altijd tegen mij: ‘Als ik een platte rol stof zie, phrase ik bang omdat ik niet weet wat ik ermee moet doen!’ ‘ herinnert zich de ontwerper Kym Ellery, zittend in het publiek bij haar vriendin Duran Lantink‘s voorjaarsshow van 2024, in Parijs. Er komen steeds meer bewijzen dat hij het heeft ontdekt. Het was pas de tweede catwalkpresentatie voor de Nederlandse ontwerper, en zijn eerste op de officiële kalender, maar Lantink heeft al naam gemaakt als kampioen van upcycling, door opvallende uitspraken te creëren van bestaande kledingstukken en afgedankte stoffen. Ellery en Lantink ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens de pandemie, toen ze hem carte blanche gaf om gadgets uit de archieven van haar merk, Ellery, opnieuw te configureren. “Duran trilt op een andere manier dan de meeste mensen”, zegt ze. “Meer dan ooit hebben we mensen in de mode nodig met een puur creatieve intentie.”

In zijn geval betekent dat een fascinerende combinatie van het sublieme, het grappige en het nuchtere. Denk bijvoorbeeld aan een slipje met Y-voorkant, opgeblazen tot de proporties van Mickey Mouse; een doorschijnend nachtjapon van gaas met een delicate borstplaat gemaakt van een classic Nederlandse kanten muts; classic denims met patchwork met dode inventaris Speedo’s en beenwarmers; en een belvormig spijkerjasje en een minirokcombinatie die eruit ziet alsof Violet Beauregarde haar rondleiding door de chocoladefabriek van Willy Wonka achterwege heeft gelaten voor een middagje in het winkelcentrum. De kleding is genderneutraal, wat misschien niet eens het vermelden waard is, omdat de meeste zo sculpturaal zijn dat ze niet helemaal menselijk van vorm zijn. Sommige gadgets passen dichter bij het lichaam, waaronder een fantastische broek met lage taille en daarbovenop een rekbaar beige korsetachtig inzetstuk dat geschikt is voor verschillende monturen.

Duran Lantink draagt ​​zijn eigen kleding en accessoires.

Misschien magazine je een vleugje dwaasheid verwachten van de man die ons de beroemde vaginabroek gaf uit Janelle Monáe’s ‘Pynk’-video uit 2018 en de glimmende trenchcoat die Beyoncé droeg in een recente Tiffany & Co.-campagne, gemaakt van bouten goudkleurig PVC dat vanwege kleine oneffenheden in het oppervlak bestemd was voor de afvalcontainer. (Lantinks toewijding aan dode inventaris en gerecyclede stoffen is absoluut; recentelijk leverde het hem de tweede ANDAM Speciale Prijs voor duurzaamheid 2023 op.) Het was de stylist Patti Wilson die hielp Lantink onder de aandacht van Beyoncé te brengen, nadat Wilson zich vrijwillig had aangemeld om Lantink te helpen met zijn eerste collectie, in 2020. Ze leerde hem zijn ontwerpen te groeperen en ze als een verhaal te presenteren, en benadrukte hoe belangrijk haar en make-up zijn om zijn punt over te brengen.

Lantink behaalde zijn bachelor mode aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam in 2013 en zijn grasp aan het naastgelegen Sandberg Instituut in 2017. Kort daarna begon hij winkels als Browns in Londen te benaderen en te vragen of hij hem de kleding mocht laten hersnitten. hun onverkochte designervoorraad. Maar zijn fixatie op recycling begon al lang voordat duurzaam ontwerp een populair idea werd. Hij groeide op in Den Haag, het enige form van een alleenstaande moeder die naar raves ging en veel dragqueenvrienden had. Vanaf 8-jarige leeftijd plunderde Lantink haar kast en sneed haar Jean Paul Gaultier- en W&LT-outfits kapot om nieuwe appears voor zijn kleine zelf te creëren, met behulp van veiligheidsspelden en tape. “Ik kreeg er een klap voor, maar het was duidelijk een obsessie”, herinnert hij zich. Uiteindelijk gaven zijn moeder en tante toe en begonnen hem hun hand-me-downs te geven.

Meer recentelijk heeft Lantink kunst- en mode-installaties gemaakt in samenwerking met vluchtelingen, en had hij een residentie van zes maanden in het Museum van de Geest, een in Amsterdam en Haarlem gevestigd instituut dat zich richt op kunst en neurodiversiteit, waar hij kleding en een gemengde collectie produceerde. media-installatie met hulp van mensen met het syndroom van Down en autisme. De afgelopen zes jaar zijn Lantink en een van zijn beste vrienden, fotograaf Jan Hoek, heen en weer gegaan naar Kaapstad, Zuid-Afrika, om samen te werken met een groep dakloze queer- en transgender-sekswerkers en hun gemeenschapsondersteunende NGO, SWEAT (Taskforce voor onderwijs en advies voor sekswerkers). Samen hebben ze een tijdschrift samengesteld, nieuwe stukken ontworpen van gevonden kleding, een catwalkshow georganiseerd en het proces gedocumenteerd in een movie genaamd Sistaaz van het kasteel, die in november uitkomt.

Het undertaking begon in Amsterdam onder het genot van een borrel. “Jan en ik zaten op Google”, herinnert Lantink zich, “en we zagen twee meisjes, en ze zagen er gewoon geweldig uit.” Het waren Coco en Lolly, transvrouwen in Kaapstad wier flamboyante doe-het-zelf-stijl scherpe modereferenties had. Lantink en Hoek gooiden hun rugzakken om en stapten in het vliegtuig. “We kenden de straat waar ze aan werkten, dus gingen we om middernacht naar beneden. Coco zei: ‘Oh mijn god, heb je voor mij de wereld rondgereisd?’ Er werd een overeenkomst gesloten zodat de deelnemers en SWEAT de eventuele opbrengst gelijkelijk zouden verdelen met Lantink en Hoek, en de eerste workshop begon. Het idee was dat de vrouwen droomincarnaties of fantasieën zouden delen, vergezeld van essays en outfits. Eén wilde de leiding hebben over een eersteklas bordeel en de hele dag Vivienne Westwood dragen; een ander stelde zich voor dat Victoria Beckham een ​​drugsring in Miami leidde.

De web site van Lantink getuigt van eenzelfde soort creatief denken. Daarop hebben klanten de mogelijkheid om een ​​eigen pagina aan te maken, waar zij met de zegen van Lantink hun eenmalige kledingstukken kunnen doorverkopen. Ook kunnen ze, tegen betaling, kiezen voor een verbouwarrangement als ze hun stuk willen ombouwen tot iets nieuws. Om de deal rond te krijgen, stuurt Lantink een contract besmeurd met een druppel van zijn eigen bloed. “Toen NFT’s echt groot waren, begonnen mensen te zeggen: ‘Duran, je moet een NFT doen'”, zegt hij. “Ik dacht: ‘Fuck nee, maar als ik mijn bloed met mijn vingerafdruk doe, is dat niet-vervangbaar.’ ”

Lantink geniet nog steeds van zijn standing als de nieuweling in het modeblok, ook al zijn er groeipijnen verbonden aan het worden van een echt bedrijf; het proces van het vinden van sponsors voor zijn reveals kan bijvoorbeeld lastig zijn. “Op dit second zijn de mensen nog steeds aardig”, zegt hij over de goede wil en het advies dat hij heeft gekregen. “Dus het is leuk. Het is voor mij altijd heel belangrijk geweest om als een form te spelen en te zien wat eruit komt.”

Haar van Stéphane Lancien voor L’Oréal Paris bij Calliste Company; Make-up door Hannah Murray voor Bobbi Brown bij Streeters; Manicure door Béatrice Eni voor Manucurist en Byredo bij ASG Parijs. Modellen: Leon Dame bij Viva London Administration, Elise Kouzou bij Ford Fashions Parijs; Casting door Samuel E. Scheiman bij DM Casting; Assistent-casting: Evagria Sergeeva bij DM Casting; Geproduceerd door Morgane Millot bij Mini Title; Fotoassistenten: Clement Dauvent, Adrien Turlais; Digitale technicus: Marion Duchaussoy; Mode-assistent: Emilie Carlash; Productieassistent: Ambre Silvestre; Haarassistent: Julian Sapin; Make-upassistent: Joana Lafourcade.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here