Home Mode De krimpende zee en ik

De krimpende zee en ik

0
De krimpende zee en ik


Spaties

Foto door Naomi Shah

Toen ik voor het eerst de Bandra-Worli Sea Hyperlink doorkruiste, was het ook de eerste keer dat ik zo dicht bij de Arabische Zee kwam. Hoewel het mijn hele leven binnen handbereik was geweest, was ik er nog nooit zo door omringd geweest, terwijl ik nog steeds aan land was. Voor degenen die in Mumbai wonen en ervan houden, zoals ik, is het kabbelende, modderige, grijze water van de Arabische Zee de enige constante onder de veranderingen in de stad, natuurlijk of door de mens veroorzaakt. De uitgestrekte boog van Marine Drive en de met beroemdheden omzoomde Bandra-promenade kussen de wateren waar we zo dankbaar voor zijn, maar die we nog steeds verwaarlozen. Joggers op Worli Sea Face, die gelijke tred houden met de eb en vloed van de getijden, beschouwen het waarschijnlijk als niet meer dan een bekende kustlijn die ze reflexmatig volgen alsof het een atletiekbaan is.

Toen de Sea Hyperlink voor het eerst werd gebouwd, had ik nooit gedacht dat dit enorme bouwwerk midden in de oceaan mij zoveel ontzag zou schenken over het leven in een kuststad. Het was een van onze eerste stappen op weg naar het bouwen van een trendy 21st-eeuwse infrastructuur die normaal gesproken de natuur een harde klap geeft, maar daar stond ik bovenop een door de mens aangelegde weg – en niet op een boot – en verwonderde ik me over de horizon, de open lucht en het water.

Voor de vissersgemeenschap, die vlak bij de Worli Sea Face woont en vrij uitzicht heeft, moet dit een grote doorn in het oog zijn. Maar woon-werkverkeer is de levensader van het bruisende Bombay, ongeacht het levensonderhoud, en dus hebben we de kustweg om naar uit te kijken in mei 2024, en daarmee zal de zee nog een keer opnieuw vormgegeven worden. Het zal betekenen dat de vissers geen andere keuze zullen hebben dan zich af te stemmen op de gecombineerde geluiden van snel rijdende auto’s en kabbelende golven langs langere stukken van de kustlijn dan ze tot nu toe gewend zijn. Hun scholen vis zullen waarschijnlijk ook op een andere manier migreren, en dus zouden ze hun netten misschien breder moeten uitwerpen, naar onbekend gebied. Laten we hopen dat ze, in naam van het overleven (zij zijn de oudste inwoners van de stad), opnieuw de gelegenheid zullen aangrijpen en nieuwe vaardigheden zullen ontwikkelen om op zijn zachtst gezegd door de veranderende waterstromingen te zeilen. Misschien maakt de Gen Subsequent van de Koli-gemeenschap al gebruik van ChatGPT om de beste gebieden voor hun lokale vangst te vinden. En wie weet of Bombay Duck zal samenzweren met wetenschappelijk gegenereerde algentransplantaties en zich in aantallen zal vermenigvuldigen om de magen en zielen van Mumbai in leven te houden.

De verandering, niet alleen van hun ecologisch visserijsysteem, maar ook van hun levensomstandigheden, als gevolg van de voortdurende infrastructurele werkzaamheden, heeft waarschijnlijk geleid tot ongekende gebeurtenissen in hun households en huizen. De kleurrijk geschilderde kanovormige boten die we op het droogdok zien, hadden al verlaten kunnen zijn voordat er regenbuien verwacht werden. De optimale visserij heeft in ieder geval een klap gekregen door het krimpende water als gevolg van vervuiling en klimaatverandering, en nu moeten vissers de kustweg omzeilen om de viswateren en broedgebieden te bereiken. Misschien kwam ChatGPT met onheilspellende voorspellingen voor het leven in zee, en zo veel van de jongere Kolis hebben al groenere weiden gezocht, in plaats daarvan op vaste grond. Dit markeert een verschuiving – ondanks het feit dat veranderende heersers twee eeuwen lang van de Portugezen en de Britten naar de hindoes en de moslims zijn gegaan – waren de zeevarenden er voorheen altijd in geslaagd het hoofd boven water te houden.

Voor wie voor zijn dagelijkse leven niet afhankelijk is van de zee brun masker (knapperig brood en boter), zal het impact van de veranderingen waarschijnlijk meer psychologisch zijn, variërend van desoriëntatie en nostalgie tot een gevoel van diep verlies. Onze vertrouwde waarnemingen van de Haji Ali Dargah – een moskee op een eenzaam eiland – Mahim Creek en de wetlands van Sewri zullen nieuwe vormen aannemen dankzij de viaducten en viaducten die worden gebouwd voor pendelaars die van het ene puntje van de metropool naar het andere oversteken. De zee en ik zullen de interventie van de zee en de mens worden om de door de vooruitgang gecreëerde beperkingen te overwinnen en, op hun beurt of omgekeerd, hopelijk verdere vooruitgang en ontwikkeling te creëren. Naarmate het kustwegproject zijn voltooiing nadert, zal het leven in Mumbai zich met de snelheid van het geluid voortbewegen, waarbij de verkeersopstoppingen zullen afnemen en er meerdere snelwegen zullen worden verlengd over onze langgerekte landmassa. En het bruisende schommelen van de golven zal alleen maar in ons onderbewustzijn blijven hangen alsof het geluiden zijn uit een oude, half vergeten droom.

Buurten die we vroeger regelmatig met voertuigen doorkruisten, zullen worden omzeild door nieuwe snelle routes, en dat vada-pav-stalletje op de hoek of het langzaam verdwijnende Iraanse café dat we altijd zagen, terwijl we op signalen wachtten, zal niet langer deel uitmaken van de dagelijkse routine. landschap.

Er wordt veel uitgekeken naar dit second: wanneer ook Mumbai op New York, Sydney of Shanghai begint te lijken, lang geleden sinds de Large Mac enkele decennia geleden, halverwege de jaren negentig, zijn intrede in de stad deed. We hebben onze winkelcentra, eating places, onze sjieke accommodations en luxe wolkenkrabbers, maar hoe zit het met het gebrek aan infrastructuur dat onze klaagzang is? Nu is die dag nabij, nu de doorbraak van de tweede tunnel onder de zeebodem voltooid is en de BMC-functionarissen een D-Day aankondigen. Maar de zee is niet meer onze zee; we hebben gezien hoe de kustlijn werd gebarricadeerd en ingehaald door onheilspellend uitziende kranen en verblindende halogeenlampen waardoor het werk de hele nacht door kon gaan.

Omdat we het niveau van transformatie achter die golfplaten niet konden doorgronden, hebben we deze scifiëring van onze stad gadegeslagen. De onthulling zal zeker een schok veroorzaken, en een naschok, zoals de plotselinge trillingen van een dreigende aardbeving, die volgt op de aardbeving die web voorbij is. Zal iemand van ons, nu de nadruk ligt op het zoomen van de ene bestemming naar de andere, langs de stoeprand stoppen om zich te vergapen aan de dagelijkse vangst en een of twee pomfrets op te halen voor ons avondmaal? De Koli-oudsten waren fel beschermend om de Mumbaikar goed gevoed te houden met zijn favoriete vis en garnalen Koliwada, en slaagden erin tussenbeide te komen en een grotere opening tussen de pijlers van de kustwegen te onderhandelen, zodat hun boten gemakkelijker door de wateren konden navigeren. Hoewel onze menu’s en tafels misschien niet meteen verstoken zijn van viscurry en andere favorieten op het gebied van zeevruchten, moet hun web dieper worden uitgeworpen en met afnemende opbrengsten.

Voor de landvarende lokale bevolking zouden de pitstops, of “paan stops”, een anachronisme kunnen worden, aangezien de borden nu zullen luiden: “Omwegen niet toegestaan” of “Geen blokkerend verkeer”. Gewend aan de chaos van een alomtegenwoordig maar verdwijnend straatleven – de lachende straatjongen, de zwerfhond of de gajra (bloemenslinger)verkoper – we zullen ons ritme van mobiliteit moeten heroriënteren, nu gericht op het bereiken van de doelpaal. De horizontale oriëntatie van de zee, met de wijdte van de voortdurende beweging van horizon naar kust met golven die naar voren en naar achteren slaan, zal in tegenspraak zijn met onze lineaire tektonische bewegingen op betonnen verkeerswegen en knooppunten. De dubbele tunnels zullen deinen met onze urgentie om aan afspraken en vergaderingen te voldoen, waardoor een nieuw tij van leven ontstaat dat geen verband houdt met de zwaartekrachtstroming van de getijden van de oceaan.

Milieuactivisten zijn overstemd en in de minderheid door lokale maatschappelijke organisaties, omdat dit de noodzaak van dit second is; anders zijn we gedoemd Bangkok in te halen als een van de steden met het slechtste verkeer in Azië. Hoe terecht ze ook waren in hun uitroepen, de meer praktische ideologen hebben ook geholpen nieuwe huizen te vinden voor de ontheemde flora en fauna, met het bezwaarde hart van ouders die hun kinderen op een nieuwe kostschool achterlieten.

Bij de inauguratietoespraak zullen de machthebbers zeker beweren dat ze Aamchi Mumbai van de rand van een ramp hebben gered. Ondanks de getransplanteerde kokospalmen en de zeldzame pauwwaarnemingen in Raj Bhavan, is dit het jaar van de introductie van een nieuw gevoel van tijd en plaats. Maar volgens de traditie wordt er wellicht een kokosnoot aangeboden als de eerste auto wordt afgevlagd op de nieuw aangelegde snelweg.

En in augustus van dit jaar, terwijl de vissers de jaarlijkse Narali Purnima vieren (een ceremoniële dag die wordt gevierd door vissersgemeenschappen in Maharashtra) en zich voorbereiden om na de moesson de zee op te gaan, zullen ze een speciaal gebed met kokosnoten en bloemen uitspreken voor de god van de oceanen en wateren, Heer Varuna, om zijn zegen te zoeken om de Arabische Zee kalm en vrij van natuurrampen te houden. Een eenvoudige lofzang die deze oorspronkelijke kolonisten van de stad ook goed van pas is gekomen tijdens de tsunami van indringers en kolonisten die voortdurend het kompas en de kustlijn van Bombay hebben geheroriënteerd, en daarmee het mariene ecosysteem en het leven.

Terwijl hun kokosnoten langs de oevers van Worli en Juhu of het vissersdorpje Chimbai in Bandra (West) of de pieren van Versova dobberen, zal het moeilijk zijn te zeggen waar de wateren samenvloeiden, waardoor de grenzen tussen de ene 200 jaar oude habitat en de volgende vervagen. .

Dat was het in Bombay, totdat de beschermgodin, Mumba Devi, werd opgewekt om ‘Mumbai’ ter wereld te brengen. Nu is er een nieuwe spanning, terwijl de naam weerklinkt in de inheemse stad, en de eilandstad, die keer op keer wordt teruggewonnen, stort zich halsoverkop in de gelijkheid en monotonie van het mondiale met deze grote en dramatische stedelijke herontwikkelingsoefening. De polemiek tegen ontwikkeling zal alleen maar sterker worden met de ontluikende ambities van een bijna 76 jaar oud onafhankelijk India, zelfs als we doorgaan met het behouden en verfraaien van onze Queen’s Necklace bij Marine Drive – wiens naam was voorgesteld voor de tag van UNESCO Werelderfgoed. .

De ontelbare stukjes cement die uit de vaten spuiten en de machines zullen de bekende – zij het visachtige – geur van de Arabische Zee onherroepelijk veranderen.

Maar gisteren, tijdens een run van noord naar zuid Mumbai, toen ik me opnieuw verwonderde over het naadloze uitzicht van hemel tot zee op de Sea Hyperlink – als een hemels canvas voor mijn mijmeringen – wapperden een paar driehoekige veelkleurige vlaggen bovenop de kusthuizen van Worli’s vissersdorpje trok de rand van mijn oog. Ze deden me denken aan palimpsesten van een verloren beschaving.

En ik vroeg me af of de vlindertuinen die worden beloofd als onderdeel van de attracties van het Coastal Highway Challenge een ongekende vernieuwing zullen betekenen van onze geliefde droomstad.
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here