Home Geschiktheid Wat is de Sober Curious Motion – ​​en waarom is deze zo populair?

Wat is de Sober Curious Motion – ​​en waarom is deze zo populair?

0
Wat is de Sober Curious Motion – ​​en waarom is deze zo populair?


Veel mensen denken dat het, als het om alcoholgebruik gaat, alles-of-niets is; je streeft naar volledige nuchterheid of je drinkt wat en wanneer je maar wilt. Maar het hoeft niet alles-of-niets te zijn. Er is een beweging die erop gericht is mensen te helpen hun relatie tot alcohol beter te begrijpen en gezondere keuzes voor zichzelf te maken zonder noodzakelijkerwijs de alcohol volledig op te geven. Het heet de nuchtere nieuwsgierige beweging.

Laten we eens kijken naar alle dingen die nuchter nieuwsgierig zijn: wat het is, hoe het verschilt van volledige nuchterheid of onthouding, en hoe je (als je er nieuwsgierig naar bent!) de beweging in je eigen leven kunt omarmen.

Wat is ‘nuchter nieuwsgierig’, en waarom heeft het zo’n second?

“De Sober Curious-beweging werd gelanceerd door Ruby Warrington en haar boek, Nuchter nieuwsgierigin (eind 2018)”, zegt Elisa Peimer, LCSW, een therapeut die heeft gewerkt met een Sober Curious steungroep. “Sober Curious is een methode om bewust om te gaan met drinken. Mensen die het volgen, leren hoe ze kunnen opmerken wat hun drinkgedrag veroorzaakt, wat het drinken voor hen betekent, welke behoeften het vervult en hoe het hun leven negatief beïnvloedt.”

De beweging kwam snel in een stroomversnelling, deels omdat het mensen in staat stelt een soberder leven te leiden zonder de verplichting aan te gaan om helemaal te stoppen met drinken. “De beweging moedigt een nuchtere (of soberder) levensstijl aan, maar omarmt en verwelkomt individuen die nog niet klaar zijn om helemaal te stoppen met alcohol”, zegt Ian Andersenmede-oprichter van de app voor bewust drinken en modereren Zonnige kant.

De opkomst van de nuchtere nieuwsgierige beweging kan ook worden gezien als een verlengstuk van gezondheid, welzijn en mindfulness in het algemeen die steeds meer mainstream worden. “Nu mindfulness in het algemeen steeds populairder is geworden, voelt nuchter-nieuwsgierig zijn als een natuurlijke uitbreiding van gezondere levensstijlopties zoals plantaardige diëten, yoga en meditatie”, zegt Molly Watts, auteur en presentator van De alcohol-minimalist podcast.

Ten slotte heeft de nuchtere nieuwsgierige beweging behoorlijk wat aanhang gekregen op sociale media. En naarmate meer mensen en beïnvloeders de beweging hebben omarmd – en bereid zijn zich uit te spreken over hun keuzes om minder of helemaal niet te drinken – heeft de beweging zich naar meer mensen verspreid. “Hashtags als #mindfuldrinking en #sobercurious zorgen bijvoorbeeld voor miljoenen views op sociale media”, zegt Andersen.

Hoe verschilt nuchter nieuwsgierig zijn van volledig nuchter zijn?

Nuchter en nieuwsgierig zijn verschilt in een aantal opzichten van traditionele nuchterheid, met identify doordat het geen onthouding van alcohol vereist. In plaats daarvan moedigt het mensen aan om, zoals de naam al doet vermoeden, nieuwsgierig te worden naar hun drankgebruik en ernaar te streven betere, bewustere keuzes te maken rond hun alcoholgebruik.

Hierdoor kunnen mensen ‘een leven zonder alcohol verkennen zonder zich volledig te moeten verplichten om niet te drinken’, zegt Dr. Brooke Schellereen physician in de klinische voeding die gespecialiseerd is in voeding ter ondersteuning van een nuchtere of nuchtere nieuwsgierige reis.

“De nadruk ligt niet alleen op onthouding, maar ook op de keuzes die we maken als de stressfactoren in ons leven ons ertoe aanzetten deze te verlichten met alcohol in plaats van op een gezondere manier”, zegt Peimer.

Het spreekt ook een breder publiek aan. Hoewel volledige onthouding over het algemeen wordt aanbevolen voor mensen met een alcoholverslaving, is de nuchtere, nieuwsgierige beweging geschikt iedereen die een betere relatie met alcohol willen hebben – of die hun alcoholgebruik willen terugdringen om redenen die geen verslaving of alcoholgebruiksstoornis zijn, zoals het verbeteren van hun gezondheid.

“Voordien was nuchterheid vooral voorbehouden aan degenen die identificeerden dat ze een alcoholprobleem hadden”, zegt Scheller. “De afgelopen twee jaar hebben mensen nu een nuchtere, nieuwsgierige levensstijl verkend door alcohol te verminderen of zelfs volledig te elimineren om redenen die onder meer fysieke en mentale gezondheidsredenen zijn, om hun carrière, relaties te verbeteren, of zelfs gewoon omdat ze er genoeg van hebben. de katergewoonte.”

“Nuchtere nieuwsgierigheid biedt de flexibiliteit om te erkennen dat je alcoholgebruik misschien niet gezond is zonder de rigiditeit van een alles-of-niets-aanpak”, zegt Peimer.

Benieuwd zijn? Ideas om de beweging te omarmen

Oefen mindfulness als je iets drinkt. Mindfulness is de foundation van de nuchtere nieuwsgierige beweging.

“Nuchtere nieuwsgierigheid gaat over mindfulness: kijken naar je acties op dit second en eerlijk zijn tegen jezelf”, zegt Peimer. “Merk op wat er met je gebeurt als je besluit te drinken.”

Pauzeer even voordat u iets drinkt. Vraag jezelf af: “Waarom neem ik dit drankje?”, en beslis dan, op foundation van het antwoord, of je verder wilt gaan en het drankje wilt drinken. Als u bijvoorbeeld even stilstaat bij de reden waarom u naar een drankje grijpt, realiseert u zich misschien dat dit komt omdat u uitdagende emoties, zoals verveling of angst, probeert te beheersen. In dat geval kunt u ervoor kiezen dit over te slaan en een gezonder leven te gaan leiden. coping-mechanisme, zoals een vriend bellen of gaan hardlopen.

Door mindfulness te oefenen op de momenten dat je iets wilt drinken of naar iets wilt drinken, kun je de motivaties achter je alcoholgebruik beter begrijpen – en of die motivaties in lijn zijn met het soort relatie dat je met alcohol wilt hebben.

Wees nieuwsgierig en stel jezelf een aantal diepere vragen. Naast het brengen van mindfulness op de momenten waarop je wilt drinken, betekent nuchter nieuwsgierig zijn… nou ja, nieuwsgierig worden. Stel uzelf een aantal diepere vragen over uw relatie met alcohol. “Denk goed na over wat drinken voor jou betekent”, zegt Peimer. “Helpt het je om een ​​verhaal te creëren dat aantrekkelijk is? Is het een herinnering aan gelukkige tijden? Is dit een indicatie dat het weekend begint?”

Als u de redenen achter uw drinkgedrag begrijpt, kunt u betere, gezondere keuzes maken over of en wanneer u drinkt.

Als je nog een stap verder wilt gaan, wil je jezelf misschien ook enkele vragen stellen over hoe het zou zijn om helemaal te stoppen met alcohol of er minder van te consumeren. “Vraag jezelf af hoe je leven eruit zou zien zonder alcohol”, zegt Peimer.

Als je wilt zien hoe drinken je slaapscore kan beïnvloeden, bekijk dit dan na een avondje stappen met vrienden. Je kunt ook proberen je slaapscore te vergelijken op een nacht dat je niet hebt gedronken met die van een nacht waarop je dat wel hebt gedaan. (Lees meer over hoe u gebruik kunt maken van de slaaptools van Fitbit, inclusief uw slaapscore, hier.)

Vooruit plannen. Zoals gezegd gaat het bij nuchter en nieuwsgierig zijn om aandachtig te zijn als je iets gaat drinken. Maar hoewel het belangrijk is om op dit second aandachtig te zijn, zijn sommige moeilijker dan andere. En als er momenten zijn waarop u denkt dat het moeilijk is om ‘nee’ te zeggen tegen een drankje, zelfs als u dat wilt? Plan vooruit voor hen. “Probeer van tevoren een plan te maken om niet te drinken op een evenement zoals je normaal zou doen”, zegt Watts.

Eindigt uw zondagse inhaalbrunch met uw vrienden bijvoorbeeld altijd met een cocktail te veel? Maak een plan voor wat je in plaats daarvan gaat drinken (bijvoorbeeld een sprankelende mocktail) en voor wat je gaat zeggen.

Zoals het oude gezegde luidt: ‘Niet plannen is plannen maken om te falen’. Zorg ervoor dat u vooruit plant voor mogelijk uitdagende situaties.

Probeer een aantal niet-alcoholische alternatieven. Wilt u uw relatie met alcohol veranderen, maar ook echt genieten van de smaak van bier, wijn of andere alcoholische dranken? Er is goed nieuws.

“We zien een enorme groei in de niet-alcoholische drankenindustrie”, zegt Scheller. “Terwijl winkels vroeger slechts één of twee NA-bieren verkochten, zien we een enorm assortiment NA-drankjes in slijterijen, supermarkten en zelfs kleine markten, waardoor het veel gemakkelijker wordt om toegang te krijgen tot alternatieven voor alcoholische dranken.”

Er zijn ook enkele serieuze verbeteringen in de kwaliteit van niet-alcoholische dranken, zodat u niet hoeft in te boeten aan smaak en geroezemoes. “Veel mensen zijn echt verrast door hoe lekker sommige NA-dranken zijn en je kunt het mondgevoel van je favoriete drankje ervaren zonder de negatieve aspecten van alcohol”, zegt Watts.

In plaats van elke keer iets te drinken als je normaal zou doen (bijvoorbeeld bij het avondeten of ‘s avonds terwijl je television kijkt), “probeer je gewone alcoholische dranken af ​​te wisselen met een NA-alternatief”, zegt Watts.

En veel plezier ermee! Zoals gezegd zijn er talloze NA-opties op de markt, dus kies dranken die interessant en lekker lijken en die je echt graag wilt proberen. “Het hebben van opties waar je enthousiast over kunt worden en die geen alcohol zijn, is een geweldige manier om je gewoonten te veranderen”, zegt Andersen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here