Home Gezondheid SmileDirectClub wordt gesloten, maanden na faillissementsaanvraag

SmileDirectClub wordt gesloten, maanden na faillissementsaanvraag

0
SmileDirectClub wordt gesloten, maanden na faillissementsaanvraag


SmileDirectClub, een telezorgbedrijf dat apparaten voor het rechttrekken van tanden per put up verkocht en kritiek kreeg van medische groepen, zei vrijdag dat het was gesloten.

Het bedrijf, opgericht in 2014, verkocht on-line en in de winkels tandenuitlijners voor $ 1.850. Het bracht ze op de markt als een sneller en goedkoper alternatief voor beugels. Bij de beursintroductie van SmileDirectClub in 2019 werd deze gewaardeerd op $ 8,9 miljard.

SmileDirectClub heeft in bijna tien jaar ruim twee miljoen klanten bediend. Maar het bedrijf was niet winstgevend en heeft in september het faillissement aangevraagd met bijna $900 miljoen aan schulden, zo blijkt uit gerechtelijke dossiers en financiële overzichten. En dit jaar schikte het een rechtszaak van het kantoor van de procureur-generaal van het District of Columbia, waarin het bedrijf ervan werd beschuldigd vertrouwelijkheidsclausules te gebruiken om de kritiek van consumenten te onderdrukken.

Op vrijdag SmileDirectClub zei op zijn web site dat het zijn mondiale activiteiten onmiddellijk stopzette. Het verontschuldigde zich bij klanten voor het ongemak en drong er bij hen op aan een arts of tandarts te raadplegen over toekomstige behandelingen.

Openstaande bestellingen zijn geannuleerd, aldus het bedrijf. Van klanten met een maandelijks afbetalingsplan wordt verwacht dat ze al hun betalingen blijven doen. Degenen die de behandeling hebben voltooid, komen niet langer in aanmerking voor de free of charge aanpassingen die het bedrijf had gegarandeerd.

Voor klanten die restitutie zoeken, zei SmileDirectClub dat het meer informatie zou hebben “zodra het faillissementsproces de volgende stappen bepaalt.”

SmileDirectClub werd in Nashville opgericht door jeugdvrienden Alex Fenkell en Jordan Katzman. Om de producten te bestellen, maakten klanten thuis een mal van hun tanden met een door het bedrijf opgestuurde package, of lieten ze hun tanden scannen in een “SmileShop”-winkel. De scans zijn beoordeeld door tandartsen en orthodontisten uit het bedrijfsnetwerk.

De diensten van SmileDirectClub, waarvoor geen persoonlijke bezoeken nodig waren, kregen kritiek van groepen tandartsen en orthodontisten. Het bedrijf heeft een aantal van deze critici aangeklaagd en de tandheelkundige raad van Californië beschuldigd van het verstikken van de concurrentie.

Nadat het bedrijf naar de beurs ging, werden de aandelen verhandeld voor ongeveer $ 18 per stuk, maar werden later een penny inventory. Omdat het bedrijf er niet in slaagde winst te maken, kreeg het gedurende zijn hele bestaan ​​ook te maken met juridische gevechten en ontevreden klanten die het beschuldigden van valse reclame en van het overtreden van de voorschriften van de Meals and Drug Administration.

SmileDirectClub bood terugbetalingen aan binnen 30 dagen nadat de aligners arriveerden, maar alles daarna werd beschouwd als buiten het officiële terugbetalingsbeleid van het bedrijf en kwam met een geheimhoudingsclausule. Dat meldde de New York Instances in 2020. De overeenkomst verbood klanten anderen over de terugbetaling te vertellen en verplichtte hen negatieve berichten en recensies op sociale media te verwijderen.

Het kantoor van de procureur-generaal van het District of Columbia klaagde het bedrijf in 2022 aan en beschuldigde het ervan klanten die door zijn producten schade hadden geleden, te beletten klachten in te dienen bij toezichthouders of wetshandhavingsinstanties. Onder een schikking om het geschil op te lossen eerder dit jaar moest SmileDirectClub meer dan 17.000 klanten vrijstellen van de overeenkomsten en $ 500.000 aan het district betalen. Het bedrijf zei in de schikking dat het de moist niet had overtreden en zich niet schuldig had gemaakt aan oneerlijke of bedrieglijke praktijken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here