Home Reis Eindelijk met wat hulp het beste van Yosemite ervaren

Eindelijk met wat hulp het beste van Yosemite ervaren

0
Eindelijk met wat hulp het beste van Yosemite ervaren


Zoals veel mensen is het bezoeken van alle 63 Nationale Parken van het land een levenslange ambitie die ik oprecht hoop ooit te verwezenlijken. Er is gewoon iets speciaals aan een Amerikaans Nationaal Park dat moeilijk te beschrijven en onmogelijk te kwantificeren is; je moet het ervaren om het echt te begrijpen. Binnen het pantheon van parken stijgen sommige, door persoonlijke voorkeur of geschiedenis, zeker naar de prime en voor de meeste bezoekers is Yosemite een van die parken op elite-niveau. Vóór 2021 had ik nog nooit een voet in dit meest gerespecteerde park gezet, maar toch heb ik dit jaar deze Californische schat niet één maar twee keer bezocht. Het geeft mij de unieke positie om twee verschillende reisstijlen te vergelijken en te vertellen waarom ik uiteindelijk de ene boven de andere verkoos.

Mijn eerste avontuur in Yosemite was op eigen houtje, een ervaring die ik hier in meer element heb beschreven. Dit tweede avontuur maakte echter deel uit van een langere Globus-tourervaring Noord Californie. Hoewel het voor veel gasten zeker een van de hoogtepunten was, was het nationale park in feite slechts één tussenstop tussen vele andere.

Globus-merkenfamilie vindt zijn geschiedenis terug tot 1928, toen oprichter Antonio Mantegazza een boot begon te gebruiken om commerciële goederen over het meer van Lugano in Zwitserland te vervoeren. Sindsdien is het bedrijf gegroeid en geëvolueerd tot wat het nu is: een van de grootste reisorganisaties ter wereld met meer dan 30 toerisme- en luchtvaartbedrijven onder zijn paraplu. Ik heb eerder met de Globus-merkenfamilie gereisd, zowel op onafhankelijke Monograms-reizen als op luxe riviercruises op Avalon Waterways. Deze reis was echter met een deel van het bedrijf dat nieuw voor mij was, maar dat als de ruggengraat van het bedrijf fungeert: Globus. Rondleidingen aangeboden door Globus worden volledig begeleid en nemen veel verschillende vormen aan in alle uithoeken van de wereld, inclusief een van Amerika’s grootste natuurlijke schatten.

Eén facet dat ik leuk vind aan het bezoeken van een Nationaal Park is hoe toegankelijk ze zijn, zelfs als je tijd zeer beperkt is. In de meeste gevallen heeft de Nationwide Park Service korte rijlussen gecreëerd die het beste van het park in slechts een halve dag laten zien. Ik weet dat het misschien een beetje heiligschennis klinkt om maar een paar uur aan een Nationaal Park te besteden, maar in mijn ervaring ben ik altijd opgewonden weggelopen met mijn avonturen in het Nationale Park. Hetzelfde geldt voor Yosemite, waar het feitelijk mogelijk is om zelf te rijden en veel van de hoogtepunten van het park te zien. Er is hier echter een probleem dat mijn eerste ervaring enorm heeft beïnvloed, maar me ook enthousiast heeft gemaakt voor de tweede reis: de mensen.

Als een van de populairste nationale parken van het land ontvangt Yosemite jaarlijks miljoenen bezoekers. Gezien de ongelooflijke omvang van het park zou je dit geen probleem vinden, maar omdat bijna alle bezoekers dezelfde punten proberen te bereiken, is verkeersopstopping een zeer reëel probleem. In plaats van te genieten van dezelfde schoonheid die Muir inspireerde, merkte ik dat ik met tientallen anderen concurreerde om verschillende parkeerplaatsen terwijl ik probeerde enkele van de meest opmerkelijke locaties van het park te zien. Normaal gesproken heeft het park een shuttlesysteem, maar niet tijdens COVID, wat het probleem alleen maar veroorzaakte. Ik vertrok na die eerste dag uitgeput en gefrustreerd en zonder het beste van Yosemite te hebben ervaren.

Dat gevoel van frustratie achtervolgde me echter en ik was teleurgesteld dat ik geen manier had bedacht om het park beter te ervaren. Toen kwam Globus langs en het lampje ging branden. Toeren heeft veel voordelen, maar het meest prijzenswaardige is misschien wel dat je het rijden aan iemand anders overlaat. Ik hou van een geweldige roadtrip, maar als het doel louter een vervoermiddel is, zou ik natuurlijk liever niet rijden. Maar meer nog, dankzij een begeleide tour door Yosemite hoefde ik nooit meer te vechten voor een parkeerplaats, waardoor ik eindelijk het beste van het park kon ervaren.

Gedurende twee dagen genoten we van ongelooflijke toegang tot Yosemite, niet alleen dankzij onze gids, maar ook dankzij ons resort dat slechts enkele minuten verwijderd was van de ingang van het park. Deze Globus-tour bevatte ook verschillende bestemmingen waar we keuze hadden uit excursies; een nieuwe maar nu al populaire tourfunctie. In Yosemite heb ik ervoor gekozen om het park te ervaren door de ogen van een van de beroemdste followers: Ansel Adams. Enkele van de beroemdste werken van de fotograaf zijn allemaal opgenomen in Yosemite, een plek waar hij een diepe affiniteit voor ontwikkelde. Met de hulp van een plaatselijke fotograaf leerden we niet alleen over Adams en zijn tijd in Yosemite, maar bezochten we ook de plekken waar hij die ongelooflijke foto’s maakte. Hoewel mijn eigen foto’s vanuit dezelfde gezichtspunten niet te vergelijken zijn met die van de grote meester, was het leuk om op de plek te zijn die zo tot de verbeelding van Adams sprak.

Het verlaten van Yosemite Valley na mijn tweede ervaring had niet méér kunnen verschillen dan mijn eerste. In plaats van gefrustreerd, moe en geïrriteerd was ik uitbundig en geïnspireerd door wat ik ontdekte. Bij nader inzien was dit te danken aan de toegang die ik tijdens mijn reis heb genoten, toegang die alleen through Globus kon worden geboden. De tourervaring veranderde mijn indruk van het park volledig, waardoor ik erdoor geïnspireerd kon worden, zoals zoveel anderen vóór mij zijn overkomen. Voordat ik met Globus reisde, had ik dit gemak van toegang niet als een van de beste beschouwd hoogtepunten van de tour, maar voor mij was dat eigenlijk waar de hele reis om draaide. Als je erover nadenkt, is dat een bepalend kenmerk van zoveel reizen die we maken, waardoor de keuze om met een bedrijf als Globus te reizen een van de belangrijkste beslissingen in het reisplanningsproces is.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here