Home Gezondheid Wat is een oerdieet?

Wat is een oerdieet?

0
Wat is een oerdieet?


Portret van een jonge vrouw die buitenshuis met vrienden eet.Wat is een oerdieet?

Een Oerdieet is geen “dieet” zoals het woord gewoonlijk wordt gebruikt. Het is geen rigide reeks regels rond caloriebeperking of “toegestane” voedingsmiddelen, die gewoonlijk worden voorgeschreven met het uitdrukkelijke doel gewichtsverlies. In plaats van, Een oerdieet eert, benadert en emuleert de geest van de voedingsomgeving die gedurende het grootste deel van onze geschiedenis voor de mens beschikbaar is.

Eten volgens de Oerblauwdruk betekent het kiezen van voedingsmiddelen die het lichaam voorzien van alle bouwstenen die het nodig heeft om te functioneren (aminozuren, vetzuren, voedingsstoffen en meer), terwijl je voedingsmiddelen en moderne ‘frankenfoods’ vermijdt die je gezondheid aantasten. Het betekent dat je je lichaam alle energie geeft die het nodig heeft om sterk, actief en gezond te zijn.

Als antwoord op de uiterst controversiële vraag welk dieet – plantaardig, veganistisch, carnivoor, Middellandse Zee‘alles met mate’ – is het beste, de Oerblauwdruk geeft een eenvoudig antwoord: Het beste dieet voor mensen bestaat uit het voedsel waarvoor mensen zijn ontworpen.

Oerdieet: voorouderlijk eten in de moderne wereld

Ondanks wat je misschien hebt gehoord over Primal, Paleo en de meer algemene beweging voor voorouderlijke gezondheid, is het niet de bedoeling om je ‘als een holbewoner’ te laten eten. Om te beginnen zijn veel van de voedingsmiddelen die duizenden jaren geleden bestonden, veranderd door natuurlijke evolutie en menselijke landbouw. Verder de voedingsmiddelen jouw verre voorouders aten volledig afhankelijk van de geografische locatie waar ze vandaan kwamen.

De omgevingen waarin we eten zijn ook anders. Voedsel is nog nooit zo overvloedig en gemakkelijker te verkrijgen geweest. We zijn meer gestresseerd, meer gehaast en meer sedentair. Wij worden minder blootgesteld aan vuil en de daarmee samenhangende microben die het maag-darmkanaal bevolken.

Kortom, het idee is niet dat we precies zo zouden moeten eten als onze voorouders. De Oerblauwdruk trekt reduce uit de menselijke geschiedenis en de moderne wetenschap om te beslissen wat, wanneer, waarom en hoeveel (veel) we moeten eten – en, belangrijker nog, wat we moeten vermijden. Oerwetten nr. 1 en nr. 2 hebben betrekking op het wat en het waarom. Het hoe en wanneer wordt hier op de weblog uitgebreid besproken; In dit bericht geef ik een overzicht.

De oorspronkelijke blauwdrukdieetwetten

De 10 Primaire Wetten beginnen met een dieet: wat te eten en wat te vermijden. Dat komt door alle invloeden uit de omgeving die we kunnen gebruiken voor een goede genexpressie. Voeding heeft waarschijnlijk de grootste influence in de kortst mogelijke tijd.

Oerwet nr. 1: Eet veel dieren, insecten en planten.

Dit is de basisbeschrijving van alles wat onze voorouders aten om de eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, antioxidanten, fenolen, vezels, water en andere voedingsstoffen binnen te krijgen die nodig zijn om in leven te blijven, sterke spieren op te bouwen en elke dag veel energie te verbruiken. over het behoud van een gezond immuunsysteem, het ontwikkelen van grotere hersenen en het opvoeden van gezonde kinderen.

Array van groene groenten, eieren, kaas, zalm, rood vlees, avocado.Zoals je kan zien, deze moist biedt u voldoende ruimte om uw dieet te structureren volgens uw persoonlijke smaak, voorkeuren en behoeften. Misschien eet u liever relatief meer planten dan dieren, of andersom. Misschien ben je een fijnproever die veel plezier beleeft aan het maken van uitgebreide gerechten en het uitproberen van nieuwe gerechten, of misschien ben je tevreden met het keer op keer herhalen van een paar eenvoudige maaltijden. Zolang je prioriteit geeft aan voedingsmiddelen die dicht bij de natuur staan ​​uit deze brede categorieën, ga je de goede kant op.

Leer meer over Primaire moist nr. 1 en krijg particulars over wat je moet eten volgens de Oerblauwdruk.

Oerwet nr. 2: Vermijd giftige dingen.

Het vermogen van de mens om bijna elke uithoek van deze aarde te exploiteren was gedeeltelijk gebaseerd op zijn vermogen om enorm verschillende soorten planten- en dierenleven te consumeren. Het verkennen van een nieuwe omgeving en het uitproberen van nieuw voedsel vormde een gevaar: het nieuwe voedsel zou krachtige gifstoffen kunnen bevatten.

Grote flessen olie op de plank van de supermarkt.U hoeft waarschijnlijk niet meer bang te zijn voor door voedsel overgedragen ziekten, afgezien van een incidentele aanval van niet-dodelijke voedselvergiftiging. In plaats daarvan kampen we met alomtegenwoordig trendy voedsel dat onze gezondheid langzamer en verraderlijker ondermijnt. Terwijl de scherpe reuk- en smaakzintuigen van onze voorouders hielpen het goede van het slechte te onderscheiden, wordt ons vermogen om goed van kwaad te onderscheiden nu gedwarsboomd door voedselproductie en slimme advertising.

Leer meer over Primaire moist nr. 2.

Andere overwegingen bij primair eten

Begrijpen wat je moet eten is slechts het halve werk. Die kennis moet je nog steeds in daden omzetten. Hier zijn enkele andere factoren die een rol spelen.

Inname van macronutriënten

Eiwit: Eiwit heeft voorrang. De aminozuren in eiwitten zijn niet alleen bedoeld voor het maken van spieren. Ze zijn nodig voor alle structuren in het lichaam, voor het maken van hormonen en neurotransmitters, en voor het faciliteren van enzymatische reacties. Eiwitten zijn ook zeer verzadigend en onderdrukken overmatige honger en de drang om 24 uur per dag te snacken. De meeste mensen zijn dat waarschijnlijk niet bijna genoeg eiwitten etenvooral als ze ouder worden.

Koolhydraten: Primal is een ‘koolhydraatarm dieet’ in vergelijking met het standaard Amerikaanse dieet en vergelijkbare soorten, waarin granen en suikers hoogtij vieren. Een primair doel van de Oerblauwdruk is dat jij wordt vet aangepast, zodat vet een primaire brandstof wordt in plaats van glucose (suiker). Dat betekent niet dat Primal anti-koolhydraten is. Koolhydraten zijn brandstof, maar een overmatige inname van koolhydraten leidt tot een chronisch hoge insuline-inname gevolgen voor de gezondheid resultaat magazine je verwachten. Beperk uw inname van koolhydraten tot voedingsrijke variëteiten en alleen in de hoeveelheid die u nodig heeft om glucose aan de hersenen te leveren en uw activiteiten te voeden. (Trace: het is minder dan je waarschijnlijk denkt.)

De Oerblauwdruk Koolhydraatcurve bevat redelijke doelstellingen voor de inname van koolhydraten.

Vetten: Leer van ze te houden. Vetten zijn de brandstof bij uitstek in de Oerblauwdruk. Naast het leveren van energie zijn ze noodzakelijk voor bepaalde cruciale metabolische functies en hebben ze weinig tot geen invloed op insuline. Bij een oorspronkelijke eetstijl zal het grote aantal calorieën waarschijnlijk afkomstig zijn gezonde vetten.

Hoe zit het met calorieën?

De meeste populaire diëten beschouwen het totale aantal calorieën als de belangrijkste issue bij gewichtsverlies, gewichtstoename en, impliciet, de algehele gezondheid. Het maakt ze niet uit waar die calorieën vandaan komen. Ondanks de eeuwenoude mantra van de conventionele wijsheid dat ‘een calorie een calorie is’, om redenen die ik elders uitvoerig uitleg, een calorie is geen calorie. De verschillende macronutriënten die we eten hebben verschillende effecten in het lichaam, en diëten die zich alleen richten op caloriebeperking missen het doel van gezond eten, en niet alleen maar mager.

Dat betekent niet dat calorieën er niet toe doen. Zij doen. Of beter gezegd, het is belangrijk om niet veel meer energie in te nemen dan je in de loop van weken, maanden en jaren verbruikt. Een teveel aan energie is een katalysator voor veel gezondheidsproblemen verderop in de keten. Ik denk het gewoon niet calorieën tellen is voor de meeste mensen het antwoord.

Dat is de reden waarom de Primal Blueprint geen specifieke calorie-inname voorschrijft. Onze genen willen dat we slank en match zijn. En dat begint met het eten van de lange lijst van gezonde voedingsmiddelen van Primal Blueprint en het proberen te vermijden van die andere lijst van met granen beladen, suikerhoudende, verwerkte en anderszins ongezonde voedingsmiddelen.

Wanneer: Maaltijdtiming, vasten en seizoensgebonden eten

Bedenk dat onze genen gewend zijn aan de manier waarop onze voorouders aten: met tussenpozen, sporadisch, soms in grote hoeveelheden, en soms dagenlang helemaal niet. Dit willekeurige of ‘niet-lineaire’ eetpatroon hield hun lichaam in een constante staat van paraatheid. Dat gezegd hebbende, voor nieuwkomers in de Oerblauwdruk, Wat je eet is belangrijker dan wanneer. Het heeft geen zin om je zorgen te maken koolhydraten fietsen of optimale maaltijdtiming als je nog steeds voornamelijk granen en suikers eet. Dat zijn allemaal zaken waar u zich onderweg zorgen over kunt maken.

Als je er klaar voor bent, heb ik uitgebreid over intermitterend vasten (IF) geschreven op de weblog. Zoals ik al vaak heb gezegd: als het om gezondheid en een lang leven gaat, gebeurt de meeste magie als we niet eten. Het is belangrijk om uw lichaam de tijd te geven om deel te nemen aan de onderhouds-, reparatie- en bouwprocessen die inherent zijn aan gezondheid en gezond ouder worden. IF heeft ongelooflijk voordelenen je hebt opties als het om de uitvoering gaat.

Ten slotte is seizoensgebonden eten niet verplicht, maar het kan een geweldige manier zijn om uw koolhydraatbronnen te variëren en uw eten interessant te houden. Als u op de lokale boerenmarkten winkelt, vindt u uiteraard verschillende opties in de zomer, val, winterEn lente.

Een laatste woord over voedselkwaliteit

Ook al valt het niet expliciet onder de Oerwetten, Voedselkwaliteit is een belangrijke overweging bij Primal-eten. In een perfecte wereld zou een oerdieet bestaan ​​uit grasgevoerd/weidevoer rundvlees En zuivelproductenweiland kip en varkensvlees, wild zeevruchtenen opbrengst verhoogd organisch of pesticidevrij.

De wereld is natuurlijk niet excellent, en het ‘ideale’ voedsel is niet altijd beschikbaar of budgetvriendelijk (hoewel het de moeite waard is om erop te wijzen dat weinig dingen een betere investering van geld zijn). tijd en geld dan voedsel van hoge kwaliteit). Het doel van een Oerdieet is om het beste voedsel te eten dat je kunt, in het besef dat dit misschien nodig is compromis over biologisch of koop soms conventioneel vlees. Doe jezelf niet te kort, maar laat perfectie ook niet de vijand van het goede zijn.

Ik begon Oerkeuken om gezond eten makkelijker en lekkerder te maken. Wat begon als gewoon mayo is uitgegroeid tot een hele lijn van beter voor jou specerijen, sauzen, oliënEn verbanden. Uit egoïsme was ik het beu om al mijn kruiden thuis zelf te moeten maken. Ik hoorde ook keer op keer van mensen in de Oergemeenschap dat gemak een grote barrière vormde bij het volledig omarmen van een Oermanier van eten. Dus maakte ik producten met avocado-olie en zonder geraffineerde suiker, zaadolie of andere twijfelachtige ingrediënten; producten die vlees en groenten lekker laten smaken. Als je een compromis moet sluiten, dan zal het niet om de smaak gaan.

Zoals ik al zei, denk ik dat voeding de foundation is van een goede gezondheid. Als je nieuw bent bij de Oerblauwdruk, start dan met Moist nr. 1 en nr. 2. Om meer te leren over de andere pijlers van gezondheid, bekijk de Primal Blueprint-beweging en levensstijlwetten.

De oorspronkelijke blauwdruk, en het gelijknamige boek, biedt een raamwerk voor het bereiken van uw persoonlijke beste gezondheid, vitaliteit en een lang leven. Het is georganiseerd in 10 Primaire Wetten afgeleid van antropologie, sociologie, biologie, psychologie en gezond verstand. Deze wetten beschrijven de voedings-, bewegings- en levensstijlpraktijken die leiden tot optimale genexpressie – de praktijken waardoor mensen honderdduizenden jaren lang konden gedijen, maar waar veel mensen in de moderne wereld moeite mee hebben.

Oerkeuken Buffel


Over de auteur

Mark Sisson is de oprichter van Mark’s Each day Apple, peetvader van de Primal Meals- en Life-style-beweging, en de New York Occasions bestsellerauteur van Het Keto Reset-dieet. Zijn nieuwste boek is Keto voor het leven, waar hij bespreekt hoe hij het keto-dieet combineert met een oerlevensstijl voor een optimale gezondheid en een lang leven. Mark is ook de auteur van tal van andere boeken, waaronder De oorspronkelijke blauwdrukdat in 2009 de groei van de oer-/paleo-beweging een impuls gaf. Na meer dan drie decennia te hebben besteed aan het onderwijzen van mensen over waarom voedsel het belangrijkste onderdeel is voor het bereiken en behouden van optimaal welzijn, lanceerde Mark Oerkeuken, een real-foodbedrijf dat smaakvolle en heerlijke keukenbenodigdheden maakt, gemaakt met hoogwaardige ingrediënten zoals avocado-olie. Met meer dan 70 kruiden, sauzen, oliën en dressings in hun assortiment, maakt Primal Kitchen het gemakkelijk om overheerlijke maaltijden te bereiden die bij uw levensstijl passen.

Als je een avatar aan al je reacties wilt toevoegen, klik dan hier!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here