Home Cultuur De kleding in ‘Could December’ is internet zo genuanceerd als de relaxation van de movie

De kleding in ‘Could December’ is internet zo genuanceerd als de relaxation van de movie

0
De kleding in ‘Could December’ is internet zo genuanceerd als de relaxation van de movie


Er zitten veel opvallende momenten in Todd Hayne’s Mei december, een zwarte komedie, losjes gebaseerd op het Mary Kay Letourneau-verhaal dat eind jaren negentig de roddelbladen domineerde. Sommigen kunnen niet stoppen met praten over wanneer Natalie Portman’s Elizabeth, een actrice die zich voorbereidt om Letourneau stand-in Gracie (Julianne Moore) in een movie te spelen, ongeveer halverwege de movie de plaatselijke middelbare faculty bezoekt en een aangrijpende toespraak houdt over het vak van acteren. . Anderen blijven steken op een regel uit een van de eerste scènes, wanneer Moore’s Gracie de koelkast opent, het dramatische refrein van componist Marcelo Zarvos begint en zij uitroept: “Ik denk niet dat we genoeg hotdogs hebben.” (Spoiler: dat doen ze).

En dan is er natuurlijk het second waarop Elizabeth naast Gracie in een boetiek zit, terwijl ze zien hoe diens dochter afstudeerjurken previous. De tiener Mary (Elizabeth Yu) komt naar buiten in een mouwloze witte jurk, blij met haar keuze. ‘O Mary, ik wil je prijzen omdat je zo dapper bent en je armen zo laat zien’, zegt Gracie. De verklaring raakt duidelijk een gevoelige snaar voor Mary (en ook voor elke vrouw die een second op deze aarde heeft doorgebracht), en ze keert terug naar de veiligheid van haar kleedkamer om een ​​meer bescheiden optie te proberen.

Dit is het enige openlijke stijlmoment binnenin mei december, maar kleding speelt een grote, maar nog steeds stille, rol in de movie. Het wordt gebruikt als een hulpmiddel terwijl Elizabeth Gracie langzaamaan steeds meer spiegelt gedurende hun tijd samen, en als een manier om Charles Melton’s Joe verder te infantiliseren op zijn meest droevige momenten, om ze nog een beetje meer pijn te doen. “Er zit een nuance en subtiliteit in de manier waarop ik kostuums presenteer”, vertelt de kostuumontwerper van de movie, April Napier. W through Zoom. ‘Ik wil niet dat ze hardop schreeuwen. Het is leuk als er iets tijdloos in zit en ze referenties hebben.” En er zijn talloze verwijzingen in het werk van Napier – van Ingmar Bergman, tot Deborah Turbeville, tot een nichefilm uit 1964 die je zeker moet zien als je haar erover hebt horen spreken. Hieronder praat Napier over aankleden mei december’Er zijn drie hoofdpersonen, de subtiele keuzes waardoor Elizabeths spiegelbeeld van Gracie tot leven kwam, en de dutjesjurk waar iedereen over praat.

Wat waren enkele van de inspiratiebronnen voor Gracie’s garderobe in de movie?

Todd heeft een enorm beeldboek en een lijst met movies die hij als toetssteen kan gebruiken. Maar persoonlijk kwam ik op fotograaf terecht Tina Barney’s Theater van manieren boek, evenals enkele Deborah Turbeville-foto’s voor Valentino. Ze maakte eind jaren zeventig deze prachtige advertenties die heel zacht en vrouwelijk zijn. Ook die van (Robert) Altman 3 Vrouwenalleen voor het kleurenpalet van lavendel en blosjes en sommige (Ingmar) Bergman-films zoals Persona En Scènes voor een huwelijkeen van mijn favoriete producties ooit.

Hoe zit het met Elizabeth?

We wisten dat Natalie een distinction moest zijn met Gracie. We weten niet uit welke stad ze komt, maar het is een stad. We hebben Jane Birkin echt als toetssteen voor het personage gebruikt, omdat ze een tijdloosheid in zich heeft. Toen Natalie binnenkwam voor de fittingen, hebben we een kaart gemaakt van haar veranderingen, omdat ze begint in monochrome marine- en grijstinten, en dan bleker wordt, met lavendel-, roze- en ivoorkleurige tinten. Ze transformeert in dit personage dat ze probeert te bezitten. Maar wie zal zeggen wie wie bezit? Het is zo’n ongelooflijke movie omdat er zoveel diepgang in zit. Er zit zoveel complexiteit in en zoveel lagen.

Hoe heb je het aankleden van Joe aangepakt?

Voor de mannen in Savannah is er een uniform: je hebt een blauwe polo, een blauwe Oxford. Je hebt een paar kaki’s. Je draagt ​​topsiders. In welke winkel je ook ging, er waren acht miljoen button-downoverhemden en acht miljoen paar kaki broeken. Ik had het idee dat er zo’n uniform bestond toen ik hier in Los Angeles was, en toen ik in Savannah aankwam om te filmen, dacht ik: ‘Geen shit. Dit is gek.”

De mannen dragen heel specifieke dingen, maar Joe is een buitenbeentje. Hij is een variety als hij echtgenoot is. Hij is Koreaans. Toch probeert hij in deze omgeving te passen, dus hij gaat dat uniform dragen. Een van mijn favoriete scènes is echter wanneer hij met Gabriel (Chung) op het dak is. Dat is de plek waar we hem in iets comfortabelers stoppen. Het is een rugbyshirt van Abercrombie. Het is degene onderin je lade die lijkt op je teddybeer of deken. We hebben het weggespoeld en vies gemaakt, zodat het leek alsof hij het voor altijd had gehad.

Deze personages ondergaan een dergelijke transformatie in de movie. Hoe illustreer je dat aan de hand van hun kledingkeuzes?

Toen ik Julie (Moore) voor het eerst sprak, wisten we dat Gracie deze performatieve vrouwelijkheid had. Ze beschouwt zichzelf als een prinses omdat ze heel broos vasthoudt aan het idee dat alles in orde is. Dus we wisten dat ze zachter en soepeler moest zijn. Ze heeft dat slaapjurkje. Ze heeft van die zachte blouses die een zekere vrouwelijkheid uitstralen. Er is een lichtheid in wat ze presenteert en hoe ze het presenteert. En toen wisten we dat Natalie binnen zou moeten komen en strenger zou moeten zijn, in een meer stedelijk uniform. Vervolgens verandert ze door haar kleurenpalet, door de texturen en hoe de stukken bewegen, en ook door haar en make-up.

Op veel punten spiegelen of contrasteren de blikken van Gracie en Elizabeth elkaar.

Ja, daar zijn twee goede voorbeelden van. De eerste is wanneer ze de afstudeerjurken passen en Natalie in haar lange Issey Miyake zit met die slordige trui eroverheen. En Gracie draagt ​​dat kleine lavendelgebreide poloshirt met haar spijkerbroek met hoge taille. En dan is een van mijn favoriete scènes wanneer Elizabeth langskomt voor haar bakles, en Gracie in haar Laura Ashley-jurk zit met haar linnen schort. Natalie komt binnen, diep in haar transformatie nu, met een zeer vergelijkbare jurk met knopen aan de voorkant in een vergelijkbare zijdeachtige stof, maar er zit een meer grafische gevoeligheid in. Ze komen samen. En dan geeft Gracie haar het bloemenschort om nog meer indruk op Elizabeth te maken.

Ik denk dat dat het second was waarop ik me realiseerde: “Oh, Elizabeth begint duidelijk langzaamaan de kleding van Gracie na te bootsen”, en het lijkt bijna alsof dit het second is waarop Gracie het zich ook realiseert.

Dat was een verwijzing naar een movie die Todd ons stuurde De Pompoeneter uit 1964. We hadden er nog nooit van gehoord. Natalie en ik voeren een campagne met twee vrouwen om de movie een ​​nieuwe impuls te geven, omdat het een ongelooflijke movie is. Het speelt Anne Bancroft als huisvrouw en Peter Finch als een worstelende scenarioschrijver die begint af te dwalen naarmate hij succesvoller wordt. Een van zijn actrices wordt gespeeld door Maggie Smith, en ze komt bij het stel logeren omdat ze pech heeft. Er is een scène met Anne Bancroft en Maggie Smith die in de keuken aan het bakken zijn, en ze dragen allebei bijpassende, niet-matchende patronen, en dat gebruik ik echt als toetssteen voor Gracie en Elizabeth.

De movie speelt zich af in 2015. Is dat iets waar je rekening mee hebt gehouden bij het aankleden van de personages?

Ja, ik probeerde er uiteraard rekening mee te houden, maar ik denk dat de reden dat Todd het in 2015 deed, vanwege het milieu was. Hij wilde dat het minder gepolitiseerd en minder gepolariseerd zou zijn, internet vóór het Trump-tijdperk, toen de zaken zich op een wat idyllischer en neutraler plek bevonden.

Ik wilde de scène in de kleedkamer bespreken waarin Mary afstudeerjurken previous. Hoe heb je die drie stukken gekozen die ze previous?

Dus de eerste jurk moest lief, glanzend, smerig zijn… Hij moest lelijk zijn. Het moest meer lijken op wat Gracie zich zou voorstellen, en de dialoog rond de tweede jurk verwijst naar de armen, dus we wisten dat deze mouwloos moest zijn. En toen moesten we landen op een plek met iets dat er mooi uitzag, maar haar armen bedekte omdat ze reageerde op de opmerking van haar moeder. We kwamen daar die dag aan en kregen te horen dat het schot een één zou zijn. Dus moest ik met een assistent van mij naar de kleedkamer en Elizabeth (Yu) in realtime aankleden.

Ik merkte op dat we niet lang na die scène Gracie zien in de Hill Home Nap-jurk, die lijkt op de mouwloze jurk die Mary probeert.

Julie zei: ‘Mijn dochter kocht deze dutjesjurken tijdens COVID. Hoe zit het met die?” We hebben het naar de montage gebracht en Julie vond het excellent voor de scène waarin ze kapot gaat en dan de kokoscake maakt. Het is zo goed omdat het haar infantiliseert.

Maar je was je er niet van bewust dat Gracie een jurk draagt, waardoor haar dochter zich eigenlijk te zelfbewust voelde om zelf te dragen?

Nee. Dat is eigenlijk een behoorlijk goede observatie.

Mei december wordt nu gestreamd op Netflix.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here