Home Mode Het verleden met de toekomst verbinden

Het verleden met de toekomst verbinden

0
Het verleden met de toekomst verbinden


Spaties

Tekst door Mallika Chandra. Foto’s met dank aan Sean Davidson | Yabu Pushelberg

Van hyperlinks naar rechts: Koepelkleed; Glenn Pushelberg en George Yabu

Geïnspireerd door het idee van ‘onmogelijke structuren’ die exclusief voor de Expo 67 in Montreal werden gecreëerd, ontwikkelde Yabu Pushelberg – de multidisciplinaire praktijk opgericht door George Yabu en Glenn Pushelberg – de formulieren voor Aandenken. In deze beperkte serie kunstwerken die onlangs werd onthuld, refereerde de internationale ontwerpstudio, met kantoren in New York en Toronto, aan de experimentele resultaten van de decennia-oude expo. De ontwerpers selecteerden vervolgens herinneringen en ervaringen die hun studiopraktijk voortdurend inspireren – van expressionistische movies uit de jaren twintig tot een maaltijd die werd gemaakt en gedeeld met dierbaren – en combineerden ze met de oorspronkelijke referentie om hedendaagse stukken te creëren.

Door hun twee jaar durende samenwerking met Yabu Pushelberg voor deze collectie, onderzocht cc-tapis – opgericht door Nelcya Chamszadeh en Fabrizio Cantoni, en geleid door Daniele Lora, artwork director en accomplice – verschillende technieken en materialen in hun atelier in Nepal. De in Milaan gevestigde tapijtmaker is er trots op een eigentijdse benadering van traditionele methoden te bieden en de tapijten die uit dit proces voortkwamen zijn een bewijs van het eeuwenoude ambacht van de Tibetaanse ambachtslieden waarmee cc-tapis werkt. Voor Memento hebben ze zowel geverfde als ongeverfde materialen gecombineerd en enkele van de zachtste afwerkingen geproduceerd. George Yabu heeft in het bijzonder zijn liefde beleden voor de vier ongeverfde stukken van Memento – Axo, Iso, Ortho en Drift – omdat de subtiel variërende tonen niet alleen tot stand kwamen tijdens de handgemaakte processen, maar ook werden beïnvloed door de volledig natuurlijke omgeving. van valleien en bergen bewoond door de specifieke kudde schapen waarvan de wol werd gebruikt.

Iso vloerkleed

Bewerkte fragmenten uit een interactie met de medewerkers:

Zoals blijkt uit de titel Aandenken, is de collectie diep geïnspireerd door herinnering. In hoeverre vinden uw persoonlijke verhalen een plaats in uw creatieve proces en het uiteindelijke resultaat?

Glenn Pushelberg (GP): Alles wat we aanraken of doen begint met een dans van ideeën die een visie orkestreert. We beginnen altijd graag met een verhaal – en dat stelt ons in staat een duidelijk doel en emotie naar voren te brengen. Persoonlijke verhalen zijn verweven in alles wat we doen; ze omvatten de essentie van de studio en brengen ons vooruit. Op die manier wordt alles wat we ontwerpen tegelijkertijd geïnformeerd door herinneringen en verhalen en door de toekomst, waardoor een ecosysteem van denken en communiceren ontstaat.

Deze verhalen kunnen worden gedestilleerd uit de kleinste dingen: van de wind die over een gordijn strijkt in een restaurant in Bangkok, tot een tegel die we op straat tegenkomen, of een maaltijd die met dierbaren wordt bereid. Wat ons echt inspireert is het luisteren naar de aarde en het verbinden met mensen, zodat we werelden kunnen bouwen die zinvol zijn en afgestemd zijn op hun behoeften en hun toekomst.

Van hyperlinks naar rechts: Echo-tapijt; Laneway-kleed

Kun je ons iets vertellen over enkele herinneringen die naar boven kwamen tijdens het ontwerpproces? Welke momenten of ruimtes heb je opnieuw bezocht?

George Yabu (GY): Expressionistische movie uit de jaren twintig Het kabinet van Dr. Caligari heeft zowel mij als Glenn beïnvloed. Ik herinner me dat ik erdoor gefascineerd was tijdens mijn filmkritiekles aan de universiteit en dat ik het in mijn eentje opnieuw bekeek. Ik werd aanvankelijk aangetrokken door de gefragmenteerde, geometrische hoeken en perspectieven. En tot op de dag van vandaag is het in onze gedachten gebleven en we gaan er vaak naar terug en verwijzen ernaar.

Het idee erachter Aandenken is ontstaan ​​uit het idee van “onmogelijke architectuur” en de fantastische structuren die werden gecreëerd voor de Expo 67 in Montreal. Het evenement blijft voor mij in veel opzichten belangrijk. Deze wereldtentoonstelling was voor 1000 procent geworteld in het experimentele en bleef puur omdat het een pop-up was die niet bedoeld was om eeuwig te duren. Dit gebeurde voordat ‘pop-up’ een time period werd. Zijn ideeën vormden een spiraal in de 3D-vormen die de visuele betekenaars van de ‘Memento’-collectie werden.

Wat zijn enkele van de belangrijkste innovaties – groot of klein – in deze collectie? Hoe heeft Yabu Pushelberg hun gevoeligheden weten te combineren met de materialiteit waar cc-tapis bekend om is geworden?

Daniele Lora: De belangrijkste uitdaging bij de ontwikkeling van de collectie was het reproduceren van de delicate kleurverlopen die de Noord-Amerikaanse ontwerpstudio had bedacht en ontworpen. We ontwikkelden en produceerden verschillende prototypes, waarbij we experimenteerden met verschillende technieken en materialen om de uiterst delicate gradiënten te vertalen naar een nieuwe esthetiek. Geleid door een eigentijdse benadering van traditionele methoden, combineerden onze ambachtslieden zowel geverfde als ongeverfde materialen om zeven unieke handgemaakte stukken te creëren die de zachte en ongedefinieerde nostalgische momenten van Yabu Pushelberg oproepen die tot uiting komen in de collectie.

Drift tapijt

Hoe heeft kleur, of het gebrek daaraan – zoals bij de ongeverfde stukken – een rol gespeeld bij het creëren van deze collectie?

GY: Ongeverfde stukken zijn een leuke verrassing omdat ze gebaseerd zijn op het schapenras dat toevallig langsliep en op dat second hun wol nodig had om geschoren te worden. Wat aten de schapen? Kwamen ze uit de vallei of uit de bergen? Al deze componenten hebben invloed op het uiterlijk van de ongeverfde wol, en dat is wat wij er zo leuk aan vinden.

Tegenwoordig baadt de wereld in verzadigde Technicolor. We leven in een HD-wereld (high-definition) die levendig en hyperreëel is, waar technologie de expressie van ruimtes, vormen en kleuren op een meer directe manier mogelijk maakt. Maar als je denkt aan beelden van herinneringen uit het verleden, waren ze niet zo kinetisch. Kleuren vallen voor mij persoonlijk dus minder op als ik terugga in mijn herinneringen en dat wilden we graag in de collectie brengen.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here