Home Domotica Een holtemagnetron van stroom voorzien through een batterij

Een holtemagnetron van stroom voorzien through een batterij

0
Een holtemagnetron van stroom voorzien through een batterij


Hoewel elektronische vacuümapparaten grotendeels zijn achterhaald ten opzichte van een groot deel van de consumentenelektronica, is er één plek waar ze voorlopig nog steeds te vinden zijn. De holtemagnetron is een krachtige RF-oscillatorapparaat waarin elektronen worden geïnduceerd om in een cirkelvormig pad door een afgestemde holte te bewegen, waardoor een hoogvermogen RF-veld wordt geïnduceerd, en het ligt in het hart van een huishoudelijke magnetron. Ze hebben meestal een hoogspanningstransformator en een gelijkrichter nodig om te werken, maar (Hyperspace Pirate) is erin geslaagd een solid-state voeding te maken die een batterij van 12 volt kan voorzien. Sterker nog, hij heeft de resulterende combinatie in een Troetelbeertjes-lunchbox gestopt. Bekijk de video onder de pauze.

De video begint met een uitgebreide geschiedenis van de magnetron voordat we kijken naar het circuit van een typische oven, die gebruik maakt van een enkele diode en een condensator in een eenvoudige spanningsvermenigvuldiger. De condensatorwaarde wordt aangepast om het uitgangsvermogen te verlagen, en er wordt behoorlijk grondig gewerkt aan het karakteriseren van het circuit.

De laagspanningsvoeding begint met een XVS-omvormer om de hoogspanning through een andere vermenigvuldiger te maken, maar het interessante deel komt met de verwarming van de magnetron. Hij is ontworpen voor huishoudelijke elektriciteit van 50 of 60 Hz, maar ontvangt daar 40 kHz en heeft een aanzienlijke impedantie. Door de toevoeging van een condensator worden de prestaties snel weer redelijk.

Mocht het je zijn opgevallen dat de ZVS-converter mogelijk verbeterd is, Kijk eens naar een flyback-converter. Ondertussen moeten we waarschijnlijk de veiligheidsboodschap in de video herhalen dat spelen met magnetrons en de bijbehorende transformatoren een vervelende manier kan zijn om dood te gaan. Let alsjeblieft op daar!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here