Home Domotica Vreemde LCD’s zijn reverse-engineered dankzij goed detectivewerk

Vreemde LCD’s zijn reverse-engineered dankzij goed detectivewerk

0
Vreemde LCD’s zijn reverse-engineered dankzij goed detectivewerk


Is er iets dat de reverse engineer meer ontmoedigt dan een zwarte klodder epoxy rechtstreeks op een printplaat te zien aanbrengen? Wij denken van niet, omdat die vormloze vorm geen idee geeft welke chip eronder ligt, en dat betekent veel speurwerk als je wilt uitzoeken hoe je dit ding moet gebruiken.

(Sudhir Chandra)’s detectiveverhaal begint met een aantal vreemde LCD’s, slanke eenheden van 1×32 tekens in plaats van de meer bekende 2×16 beeldschermen. Ze hadden allemaal de gevreesde zwarte COB-klodder op de achterkant, evenals een handvol SMD-componenten en niet veel anders. Googlen leverde geen bruikbare documentatie op, en de fabrikant was niet geïnteresseerd in het beantwoorden van telefoontjes van een hobbyist. Redenerend dat de meeste fabrikanten niet voor elk scherm een ​​aangepaste chip zouden gebruiken, ging (Sudhir) ervan uit dat er een ST7066, een gewone LCD-driverchip, onder de klodder zat, vooral gezien de opstelling van externe componenten. Maar een jumperset die in deze veronderstelling was samengesteld, bracht het scherm niet op gang.

De volgende waren meer destructieve methoden, om de COB te decaperen en te kijken wat voor soort getallen er op de chip zouden kunnen staan. Schuurpapier werkte eerst, maar (Sudhir) ging uiteindelijk over de “Chips a la (Antoine)”-methode voor het ontpitten, waarbij hitte en brute kracht worden gebruikt om bij de goederen te komen. Dit kwam neer op de chip, maar de microscoop van (Sudhir) was niet opgewassen tegen de taak om de markeringen op de matrijs te lezen.

Wat uiteindelijk de zaak doorbrak, was het traceren van de spanningen over de verschillende externe weerstanden en deze vergelijken met andere chips uit dezelfde familie als de ST7066, plus het besef dat de lange, smalle epoxyklodder waarschijnlijk een chip met dezelfde vorm bedekte, wat leidde tot de boosdoener: een ST7070. Hierdoor kon (Sudhir) een adapter-PCB voor de beeldschermen bouwen, met plannen voor een aangepaste Arduino-bibliotheek om met de beeldschermen te praten.

Dit was een geweldig stukje reverse engineering en bovendien een goed detectiveverhaal. Petje af voor (Sudhir) omdat hij zich eraan heeft gehouden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here