Home Geschiktheid Eén jaar, één inReach-gebruiker, twee levens gered

Eén jaar, één inReach-gebruiker, twee levens gered

0
Eén jaar, één inReach-gebruiker, twee levens gered


11 december 2023

Ongeveer één op de vijf inReach® SOS-triggers is een klant die een derde partij helpt. Parker Clark ondervond dat uit de eerste hand nadat hij zijn inReach-apparaat had gebruikt om reddingsacties voor twee volslagen vreemden te coördineren in een tijdsbestek van slechts zeven maanden. Hij deelde de verhalen met Garmin.

Parker Clark heeft bergen over de hele wereld verkend. Maar hij voelt zich het meest thuis in de bergen van de Sierra Nevada, een gebied waar hij ruim elf jaar heeft doorgebracht met backpacken, klimmen en skiën.

Hij kocht eerst een inReach satellietcommunicatieapparaat1 omdat hij veel van die activiteiten solo doet en vond dat het een cruciaal onderdeel van de uitrusting was voor zijn eigen veiligheid. Wat hij zich echter aanvankelijk niet realiseerde, was hoe het uiteindelijk een cruciaal onderdeel van de uitrusting zou worden voor het welzijn van volslagen vreemden.

In de periode van zeven maanden in die bergen gebruikte Clark uiteindelijk de SOS-functie van zijn inReach-apparaat om helikopterextracties te helpen coördineren voor niet één, maar twee individuen.

De eerste redding: een gewonde wandelaar

“Een paar vrienden en ik waren op de laatste dag van een backpacktocht en waren water aan het filteren bij een klein meertje buiten de route toen een oudere man langskwam, ons een paar vragen stelde en vervolgens zijn tocht vervolgde. Ongeveer 15 minuten later, toen we op het punt stonden te vertrekken, hoorde ik geschreeuw in de verte en rende een puinhelling op om dezelfde man te zien schreeuwen van de pijn, zeggend dat hij zijn arm had gebroken.

Nadat ik de blessure had beoordeeld, pakte ik mijn inReach en drukte op de SOS-knop, waarbij ik de Earthmate®-app gebruikte om een ​​beschrijvend bericht over het probleem te sturen. Met een gebroken arm zou hij niet in staat zijn terug te keren naar de trailhead, aangezien deze over rotsblokken en puin van klasse 2 en 3 ging.

Mijn vrienden en ik konden de man van de helling verplaatsen naar een vlakker gebied waar hij tegen een rotsblok kon rusten. Hij had alleen een uitrusting voor dagtochten en was niet voorbereid om de nacht daar om 12.000 uur door te brengen.

We besloten dat mijn drie vrienden naar de trailhead zouden gaan, zodat ze naar huis konden rijden, omdat ze verwachtten langzamer te zijn en een lange rit hadden. Ik heb lang met de man gesproken – het leek erop dat hij al tientallen jaren in de Sierras was, maar de afgelopen zes maanden een chirurgische ingreep had ondergaan en daardoor zijn capaciteiten had overschat.

Na een paar uur inReach-berichten heen en weer te hebben gestuurd met het reagerende zoek- en reddingsteam (SAR), kozen ze ervoor een helikopter te sturen, omdat hij er zelf niet uit zou kunnen komen. Het duurde ongeveer 5 uur vanaf de eerste SOS voordat het arriveerde. Ze landden hem op 12.000 meter, laadden hem op en vertrokken.

Zonder het inReach-apparaat had iemand naar buiten moeten lopen (wat uren zou hebben geduurd), een mobiele telefoondienst moeten zoeken of een boswachter moeten opsporen, en waarschijnlijk iemand moeten sturen om weer naar binnen te gaan met een nachtuitrusting voor hem. Ik weet niet of hij de nacht zou hebben overleefd zonder warme kleding en onderdak.

Nadat de helikopter was vertrokken, rende ik terug naar de trailhead toen de zonsondergang naderde.

De tweede redding: een bijna fatale val

“Ik probeerde Basin Mountain te skiën en was web het grootste deel van de berg een steil sneeuwcouloir beklommen toen ik metaal op de rotsen hoorde kletteren en mijn hoofd omdraaide. Ik zag een lichaam een ​​paar honderd meter verderop een radslag maken over kliffen, sneeuw en ijs naar de sneeuwhelling beneden. Toen was er geen beweging meer en ik wist dat ik terug naar beneden moest gaan en een reddingsactie moest beginnen.

Helaas was wat ik zojuist had beklommen de grens van mijn kunnen bereikt, en ik was niet van plan om er pas later op de dag naar toe te gaan, als de sneeuw zachter was. Ik moest een paar minuten de tijd nemen om mezelf te kalmeren, zodat ik naar beneden kon klimmen naar wat ik web naar boven was gekomen.

Ik haalde het en liep snel naar het lichaam toe, in de verwachting te ontdekken dat hij niet meer leefde, gezien wat ik van de val had gezien.

Toen ik bij hem aankwam, ademde hij met moeite, maar bewusteloos. Er waren verschillende andere verwondingen en zijn helm was op één sectie ingestort. Ik heb de inReach SOS gestart.

Hij bevond zich nog steeds op een behoorlijk steile sneeuwhelling en bewoog af en toe een beetje en gleed naar beneden. Hij lag ook met zijn gezicht naar beneden en in een slechte oriëntatie, dus gebruikte ik mijn trekkingstokken en ijsbijl ingebed in de sneeuw om zijn lichaam geleidelijk in een betere positie te brengen en te voorkomen dat hij wegglijdt.

Hij maakte deel uit van een groep en uiteindelijk kwam er iemand van anderhalve kilometer verderop naar beneden en ik kon tegen ze schreeuwen dat ze moesten komen. Uiteindelijk bleef ik drie uur bij de gewonde persoon totdat de helikopter arriveerde. Gelukkig hadden ze in de buurt SAR-training gedaan.

Ze lieten een hulpverlener vallen met een flexibele brancard, we sneden een rand in de helling om hem erin te krijgen, en toen kwam de helikopter terug en pikte hem op om afgezet te worden bij een plaatselijk transportpunt. Nadat hij was afgezet, brachten ze hem naar een ziekenhuis in Californië.

Tweerichtingssatellietberichten met behulp van de inReach waren behoorlijk efficiënt. Er waren heen en weer berichten over de verwondingen en reddingsinformatie voor de helikopter, zoals lengte, gewicht, enz. Uiteindelijk kwam de Garmin ResponseSM teamlid verbond mij rechtstreeks met de SAR-hulpverlener, en daarna was het zeer efficiënt om rechtstreeks met de reagerende instantie te communiceren. Er waren geen satellietsignaal- of verbindingsproblemen.

Later hoorde ik dat de persoon ongeveer tien dagen na aankomst in het ziekenhuis wakker werd. Een paar maanden later liep hij rond, en hoewel hij nog steeds wat cognitieve problemen had, gaat het eigenlijk goed met hem. Als hij geen snelle helikopterevacuatie had gekregen, had hij het waarschijnlijk niet overleefd.”

De nasleep

Die twee ervaringen met de reddingscoördinatie hadden uiteraard een impact op Clark. Hij heeft tijd besteed aan het nadenken over nederigheid in de wildernis en “hoe snel de bergen je zullen leren dat het milieu werkelijk de controle heeft, en niet iemand anders.”

Hij geeft persoonlijk prioriteit aan het aanscherpen van zijn vaardigheden, het inschatten van risico’s, zelfs wanneer hij in groepen reist, en het onder controle houden van overmoed om zware ongelukken in de bergen te beperken. En hij is zich nu bewust van de grote verscheidenheid aan state of affairs’s waarvoor een inReach nuttig kan zijn.

“Getuige zijn van een traumatisch ongeval is al stressvol genoeg, zelfs als je een inReach hebt waarmee je onmiddellijk contact kunt opnemen met de SAR en een reddingsactie kunt coördineren”, aldus Clark. “Ik kan me niet voorstellen hoe stressvol het zou zijn geweest als ik iemand ernstig gewond had moeten achterlaten en urenlang had moeten wandelen of skiën, proberen de mobiele ontvangst te vinden en dan de locatie moesten communiceren en mogelijk uren later terug moesten gaan zonder te weten wat er was gebeurd. ondertussen gebeurd. Hoe meer inReach-apparaten zich in het binnenland bevinden, hoe veiliger het voor iedereen zal zijn.”

1Actief satellietabonnement vereist. Sommige rechtsgebieden reguleren of verbieden het gebruik van satellietcommunicatieapparatuur. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om alle toepasselijke wetten te kennen en na te leven in de rechtsgebieden waar het apparaat bedoeld is om te worden gebruikt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here