Home Domotica De Sol-1: een 16-bits laptop in 74HC-logica met C-compiler en Unix-achtig besturingssysteem

De Sol-1: een 16-bits laptop in 74HC-logica met C-compiler en Unix-achtig besturingssysteem

0
De Sol-1: een 16-bits laptop in 74HC-logica met C-compiler en Unix-achtig besturingssysteem


Sol-1-systeem afgebeeld vanaf de voorkant.  {Credit: Paulo Constantino)
Sol-1-systeem afgebeeld vanaf de voorkant. {Credit score: Paulo Constantino)

Hoewel het idea van een computersysteem geïmplementeerd in discrete logische IC’s op zichzelf niet tot de meest originele ideeën behoort, zorgt de manier waarop sommige machines worden uitgevoerd er zeker voor dat ze opvallen. Dit is het geval bij (Paulo Constantino)’s Sol-1dat er niet alleen uiterst professioneel uitziet, maar ook wordt geleverd met veel voorzieningen die systeemontwikkeling mogelijk maken, waaronder een C-compiler en assembler, een Unix-achtig besturingssysteem (in ontwikkeling), DMA en een hele reeks interfaces voor interactie met het systeem en randapparatuur (serieel, parallel, IDE, enz.). Om nog maar te zwijgen van een SystemVerilog-model en een emulator, die allemaal te vinden zijn op (Paulo)’s GitHub.

Meer foto’s en video’s zijn te vinden op (Paulo)’s Youtube kanaalook als de Sol-1-website, wat het ingewikkelde draadwikkelwerk op de achterkant van elke PCB laat zien. Aangaande met de ISA, zijn er 5 registers voor algemene doeleinden (één kras) die ook elk als twee 8-bits registers kunnen worden gebruikt. De meeste bewerkingen worden ondersteund, behalve drijvende komma. Voor toekomstige verbeteringen en toevoegingen zullen er meer functies aan het besturingssysteem van Sol-1 worden toegevoegd, en de eerste grote software program die naar de Sol-1 wordt geport, zou Colossal Cave Journey en vergelijkbare op tekst gebaseerde avonturenspellen (dungeon) moeten zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here