Home Domotica Nanobots zelf repliceren | Hackaday

Nanobots zelf repliceren | Hackaday

0
Nanobots zelf repliceren |  Hackaday


Hé, wat als je een fabriek zou kunnen hebben die robots maakt en die wordt gerund door… robots? Dit is bepaald geen originele gedachte, maar we zijn nog ver verwijderd van een lopende band van zelfreplicerende C3PO’s. Aan de andere kant vermenigvuldigen dieren – inclusief mensen – zichzelf voortdurend met behulp van DNA. Nu zijn wetenschappers dat wel kleine nanorobots maken van DNA die meer DNA kunnen samenstellen, inclusief kopieën van zichzelf.

Het assembleren van 3D-structuren met DNA heeft diepgaande implicaties. Het zou bijvoorbeeld mogelijk kunnen zijn om medicijnen te bouwen ter plaatse, waardoor krachtige gifstoffen alleen aan kankercellen worden afgegeven. Een ander voorbeeld zou het plaatsen van DNA-fabrieken in diabetespatiënten zijn om de insuline te produceren die ze niet kunnen.

Het valt nog te bezien hoe nuttig deze kleine replicators kunnen zijn voor zaken als computertaken of sensoren. Natuurlijk zijn sommigen bang dat we in het grijze klodderscenario terechtkomen waarin een zichzelf replicerende nanobot eenvoudigweg de hele planeet en alles erop zal opeten, inclusief ons.

Als reactie hierop zeggen onderzoekers dat dit onwaarschijnlijk is, omdat de kleine machines specifieke grondstoffen, zorgvuldige verwarming en koeling en blootstelling aan UV-licht nodig hebben. Tenminste, dat is wat zij denken. De papier is niet free of charge beschikbaar, maar u kunt er mogelijk toegang toe krijgen through uw plaatselijke college of zelfs een openbare bibliotheek. De aanvullende materialen zijn ook interessant.

Denk je dat je niet kunt rekenen met DNA? Denk nog eens na. Hoewel DNA-apparatuur een beetje exotisch is, zijn die er wel overtollige offers te sluiten. Probeer gewoon niet dat uw venture de wereld opslokt, alstublieft.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here