Home Verbouwing Is het beter dan andere terrasmaterialen?

Is het beter dan andere terrasmaterialen?

0
Is het beter dan andere terrasmaterialen?


Als mensen over terrasplanken praten, denken ze eerst aan terrasplanken van hardhout en PVC. Dit zijn zeker de meest populaire opties en vaak het voorkeurstype terrasmateriaal.

Terrasplanken zijn er echter niet alleen in hout of kunststof. Sommige bedrijven hebben geformuleerd en ontwikkeld andere soorten planken die veel voorkomende terrasproblemen elimineren waar huiseigenaren vaak over klagen. Een voorbeeld hiervan zijn aluminium terrasplanken.

Aluminium terrasplanken worden vaak over het hoofd gezien, maar zijn in opkomst sinds de introductie ervan op de markt. Toch zijn sommige mensen op hun hoede over de duurzaamheid ervan (als het in orde is en bestand is tegen bepaalde weersomstandigheden) en ook over hoe het eruit ziet als het eenmaal is geïnstalleerd.

Dit uitgebreide artikel helpt u te beoordelen of aluminium terrasplanken de juiste materiaalkeuze is voor uw ruimte of niet.


Wat zijn aluminium terrasplanken?

Met aluminium terrasplanken worden terrasplanken bedoeld die zijn gemaakt van aluminiummetaal. De planken zijn doorgaans gecoat met een polyurea-elastomeercoating die verschillende belangrijke doeleinden dient.

Aluminium terrasplanken
Beeldcredits: Canva

Om te beginnen zorgt het ervoor dat de planken na verloop van tijd hun oorspronkelijke kleur en uiterlijk behouden. Het vermindert het metaalachtige geluid van aluminium wanneer erop wordt gelopen en biedt een antislipoppervlak voor de veiligheid. Ten slotte beschermt het tegen verwering en corrosie.

De polyurea-coating geeft aluminium terrasplanken een duurzaamheid die vergelijkbaar is met die van hout of composiet terrasplanken, maar met further voordelen zoals lichtbestendigheid.

Aluminium vlonderplanken worden geleverd in een verscheidenheid aan ontwerpen en kleuren, die lijken op natuurlijk hardhout, maar ook op modernere, minimalistischere seems, afhankelijk van het merk. De grootte van aluminium terrasplanken is over het algemeen 12 tot 20 inch lang en ongeveer 6 inch breed, maar de exacte afmetingen kunnen variëren.


Voor- en nadelen van aluminium terrasplanken

Zoals elk terrasplankmateriaal heeft aluminium terrasplanken unieke voor- en nadelen waarmee rekening moet worden gehouden:

 • Extreem duurzaam. Aluminium zelf is zeer duurzaam en de beschermende polyurea-coating zorgt ervoor dat aluminium terrasplanken gedurende tientallen jaren bestand zijn tegen schade door vocht, blootstelling aan de zon en zwaar voetverkeer. Goed onderhouden aluminium terrasplanken kunnen vrijwel elk ander kind terrasplank gemakkelijk overleven.
 • Laag onderhoud. Omdat aluminium platen geen hout bevatten, zullen ze niet kromtrekken, barsten, splinteren of vatbaar worden voor schimmelgroei. De duurzame coating elimineert de noodzaak van veelvuldig overspuiten om het uiterlijk te behouden. Slechts af en toe een schoonmaakbeurt met zeep en water is alles wat nodig is.
 • Model- en krasbestendig. De onbrandbare metalen constructie maakt aluminium terrasplanken brandwerend. Het stevige oppervlak is ook bestand tegen krassen van huisdieren of verschoven terrasmeubilair.
 • Milieuvriendelijk en recyclebaar. Als recyclebaar metaal zijn aluminium terrasplanken een ecologisch duurzame keuze.

Aluminium terrasplanken hebben echter ook nadelen:

 • Hogere kosten. Hoogwaardige aluminium terrasplanken kosten ongeveer twee tot drie keer meer dan onder druk behandeld hout of composiet terrasplanken. Een deel van waar u voor betaalt, is uitzonderlijke duurzaamheid.
 • Beperkte stijlopties. Hoewel verkrijgbaar in een reeks houtachtige afwerkingen, is de selectie niet zo gevarieerd als houten of composiet terrasplanken. Als je een specifiek gebeitste of exotische hardhoutlook wilt, biedt aluminium misschien niet die esthetiek.
 • Geleidt warmte. Op warme, zonnige dagen kunnen blote voeten zich ongemakkelijk voelen op aluminium terrasplanken, omdat het metaal de warmte gemakkelijk absorbeert en geleidt. Composiet terrasplanken voelen doorgaans koeler aan.

Kostenverdeling: hoeveel kost aluminium terrasplanken?

Een hoogwaardig materiaal zoals aluminium heeft een premium prijs:

De basisprijzen van aluminium terrasplanken variëren van $ 25 tot $ 35 per geïnstalleerde vierkante voet. Daarentegen kosten hoogwaardige aluminium terrasplanken met eersteklas afwerkingen en garanties doorgaans €30 tot €50 per vierkante meter. Vergelijk dat eens met onder druk behandeld grenenhout voor $ 8 tot $ 12 per vierkante voet of composiet terrasplanken voor $ 15 tot $ 30 per geïnstalleerde vierkante voet.

De investering in aluminium loont op de lange termijn als je tientallen jaren van vrijwel geen onderhoud in ogenschouw neemt. Maar de kosten vooraf kunnen voor sommige budgetten te onbetaalbaar zijn.

Factoren die de kosten beïnvloeden

Verschillende factoren zijn van invloed op de totale geïnstalleerde kosten. Hoogwaardige aluminium terrasplanken met dikkere planken, hoogwaardige afwerkingen en langere garanties kosten meer dan basisproducten.

Kleur en afwerking zijn een andere issue. Planken met veelkleurige en exotische houtlook hebben een kleine meerwaarde ten opzichte van standaardkleuren.

Bijpassende aluminium railingenPoorten, sierdelen en bevestigingsmiddelen verhogen de kosten, maar zorgen voor een naadloze uitstraling. Ten slotte kan arbeid de prijs aanzienlijk beïnvloeden. Het inhuren van een deck-professional voor installatie voegt $ 15 tot $ 25 per vierkante voet toe. DIY verlaagt de arbeidskosten.


Onderhoudstips

Een belangrijk verkoopargument voor aluminium terrasplanken is minimaal onderhoud, dankzij de duurzame constructie. Hier zijn een paar verzorgingstips:

 • Gebruik voor regelmatige reiniging milde zeep, water en een zachte borstel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen.
 • Fabrikanten staan ​​doorgaans hogedrukreiniging toe. Gebruik een ventilatortip en houd de staaf in beweging om vochtproblemen achter de planken te voorkomen.
 • Controleer de polyureacoating jaarlijks op spanen/krassen en aanpassingen om het binnendringen van vocht te voorkomen.
 • Overweeg om het oppervlak elke keer te behandelen drie tot vijf jaar om de beschermende barrière te vernieuwen.

Door goed onderhoud blijven de integriteit en het uiterlijk van aluminium terrasplanken behouden, voor uitzonderlijke prestaties op de lange termijn.


Dus, zijn aluminium terrasplanken een goede keuze?

Zijn aluminium terrasplanken de hogere initiële investering waard in vergelijking met traditionele terrasplanken? Vanwege de lange levensduur en de lage onderhoudsbehoeften zijn aluminium terrasplanken moeilijk te verslaan. U hoeft aluminium terrasplanken waarschijnlijk nooit meer te vervangen als ze eenmaal op de juiste manier zijn geïnstalleerd.

De hogere initiële kosten schrikken sommige huiseigenaren echter af. En voor bepaalde esthetische voorkeuren, zoals houtnerven, hebben aluminiumafbeeldingen beperkingen.

Uiteindelijk blinken aluminium terrasplanken uit voor huiseigenaren die prioriteit geven aan levenslange prestaties boven initiële betaalbaarheid. De recycleerbaarheid en milieuvriendelijke eigenschappen zijn further voordelen. Als het price range het toelaat, overweeg dan aluminium terrasplanken naast composieten en hout om de beste keuze te bepalen.


Veelgestelde vragen over aluminium terrasplanken

Worden aluminium terrasplanken te heat?

Internet als metalen oppervlakken absorberen en geleiden aluminium terrasplanken warmte. Het gebruik van paraplu’s en het dragen van schoenen kan dit helpen compenseren. Nieuwere aluminium-kunststofmengsels zijn beter bestand tegen warmteoverdracht.


Hoe stevig zijn aluminium terrasplanken?

Kwaliteitsvolle aluminium terrasplanken voldoen aan strenge specificaties voor structurele vloeren die meer dan 20 jaar meegaan. Ook de juiste afstand tussen de balken is vereist. Aluminiumplaten zelf zijn bestand tegen buigen en barsten onder zware belasting.


Kun je aluminium terrasplanken opnieuw lakken?

De polyurea-coating behoudt zijn uiterlijk tientallen jaren zonder overspuiten. Maar bij overmatige slijtage kunnen professionals het uiterlijk en de bescherming herstellen met nieuwe coatings.Kun je aluminium terrasplanken verven?

Het schilderen van in de fabriek afgewerkte aluminium terrasplanken is niet aan te raden, omdat hierdoor de meeste garanties vervallen. Sommige lijmen en verven laten echter kleurverandering toe na installatie met de juiste voorbereiding en behandeling.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here