Home Mode Gucci: 100 jaar doorbreken van modebarrières

Gucci: 100 jaar doorbreken van modebarrières

0
Gucci: 100 jaar doorbreken van modebarrières


Een eeuw lang, Gucci heeft de modewereld op verschillende manieren gedefinieerd, waardoor het bedrijf een modehoofdstuk is geworden. Hoewel er veel controverses zijn geweest, blijft Gucci, samen met Louis Vuitton en Chanel, een bekende naam. Ter ere van de movie met onder meer Woman Gaga en Adam Driver die deze maand uitkomt, nemen we je mee door de geschiedenis van dit illustere merk.

Funderingen leggen

Guccio Gucci reist terug naar 1881 en werd geboren in Florence, Italië. Zijn vader was leerbewerker, maar hij besloot niet in zijn voetsporen te treden en te gaan reizen. Tijdens zijn leven werkte Gucci uiteindelijk als begeleider bij The Savoy in Londen en vond hij inspiratie uit alle koffers van reizigers die zijn toekomst een kickstart gaven.

Pas in 1921, toen Gucci terugkeerde naar Florence, creëerde hij zijn Maison. Van daaruit ging hij door met het maken van bagagestukken voordat hij zich richtte op portefeuilles en paardensportproducten. Eind jaren twintig creëerde hij de eerste versie van de beruchte GG die we allemaal kennen voordat zijn zonen hem opnieuw uitvonden.

Alina All Gucci van top tot teen

Voortzetting van de erfenis en een tijd van onrust

Gucci nam uiteindelijk zijn zonen Aldo, Vasco en Rodolfo op in het familiebedrijf, waardoor het nieuwe richtingen insloeg en de reputatie groeide. Gedurende deze tijd zagen we de introductie van het Diamante-canvas, de heruitvinding van de kenmerkende GG-print die tot op de dag van vandaag veel wordt gebruikt, en de introductie van Gucci’s eerste tassen van varkensleer tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de jaren vijftig maakten de rode en groene webdetails hun debuut.

Onder Rodolfo in de jaren vijftig namen de Gucci-winkels toe. Niet alleen uitbreiden naar Milaan en de Verenigde Staten, maar ook openen in The Savoy Plaza Lodge in New York Metropolis namens Guccio’s verleden van werken met het resort. Deze winkel werd slechts een paar dagen voor zijn dood in 1953 geopend.

De zaken voor het bedrijf verliepen soepel tot in de jaren 80, toen er onrust trof in de familie Gucci. Met tientallen jaren van prestaties, zoals de introductie van de Flora-print en hun eerste confectiemodeshow, vonden er ook verschillende veranderingen in het bedrijf plaats en verschuivingen in de macht.

Nu de kleinkinderen van Guccio binnen het Maison werkten, was er veel ruzie over wie de controle over het bedrijf zou krijgen. Gauw genoeg, Maurizio, de zoon van Rodolfo, nam uiteindelijk het roer over en duwde de relaxation van de familie eruit. Dit leidde tot jaren van wanorde die het bedrijf bijna verwoestte, gevangenneming van familieleden en de uiteindelijke moord op Maurizio in 1995.

Het huis staat weer op

In de jaren negentig maakte Gucci een inzinking door nadat Daybreak Mello aftrad en door de familieruzie. Pas in 1994, toen Tom Ford de functie van Inventive Director overnam, werden er veranderingen in het bedrijf aangebracht en begon de populariteit weer te groeien. Door het idee van ‘Intercourse Sells’ te omarmen, sloeg Ford met zijn ontwerpen en advertising een richting in die riskanter en schandaliger was, waardoor het merk ‘horny’ werd en onder de duim van Ford groeide het bedrijf jarenlang totdat hij in 2004 vertrok en vervolgens Frida. Giannini nam het over.

De overname van Frida Giannini als Inventive Director begon met haar tijd als Design Director bij Gucci. Ze probeerde de ontwerpen van Ford te veranderen en zich binnen haar stijl te concentreren op de erfenis van Gucci, waarbij ze herinneringen uit het verleden terugbracht die tijdens haar ambtstermijn daar voortduurden.

Beroemdheden en het doorbreken van barrières

Gucci heeft een langdurige relatie met beroemdheden en hun inspiratie voor hun producten. Memorabele figuren als Elizabeth Taylor, Grace Kelly, Prinses Diana en Jackie Kennedy zijn er maar een paar, terwijl we ook samenwerkingen zagen met rapper Dapper Dan en graffitikunstenaar Trevor Andrews. Hun invloed op ontwerpen blijft zelfs naarmate de jaren verstrijken.

Tot op de dag van vandaag is Gucci een symbolische favoriet van de jongere generaties geworden dankzij de overname van Alessandro Michele in 2015 als creatief directeur. Met een grote heropleving in de popwereld met beroemdheden als Harry Types en Okay-Pop-idolen tot samenwerkingen met Disney, Doraemon, North Face en Balenciaga, heeft Gucci de afgelopen jaren een grote stijging in de verkoop gezien. Dit de integratie van popsterren, popcultuur en het omarmen van opkomende idealen in hun advertenties, ontwerpen en ambassadeurschappen heeft Gucci een nieuwe richting ingeslagen.

Spikebal van Tiffany Gucci

Met een veel opener sfeer en de acceptatie van unisex-stijl heeft Gucci’s omarming van deze idealen hun populariteit enorm doen stijgen, met een breed scala aan kleding en handtassen zijn ze voor niemand in het genderspectrum vreemden.

Het verleden in het heden

Niet alleen omarmt het Italiaanse modehuis non-conformiteit, het merk zorgt ervoor dat de idealen en stijl uit het verleden nooit verloren gaan en verwerkt deze in hun ontwerpen. We hebben onlangs opnieuw uitgevonden ontwerpen van klassieke tassen gezien, zoals een van de favoriete tassen van prinses Diana. Deze zomer bracht Gucci de Diana-tas uit als eerbetoon aan haar favoriete stijl, met een nieuwe, fashionable twist. Ook vanaf 2021, met de aanstaande launch van de movie, heeft de Jackie-tas zijn comeback gemaakt doordat tassen worden gebruikt door het personage van Woman Gaga in de trailers.

Lees meer over Gucci-tassen als je onze leest
Beknopte handleiding voor Gucci-handtasstijlen

Met Michele aan het roer hebben we de afgelopen jaren veel veranderingen gezien. Het bedrijf heeft meer duurzaamheidsinspanningen geleverd, de structuur van hun modeshows veranderd en de verschillen in mensen en mode omarmd. Met een lange geschiedenis is er genoeg om naar uit te kijken in de toekomst van Gucci.LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here