Home Meubilair De essentiële tafelzaag-afkortslede

De essentiële tafelzaag-afkortslede

0
De essentiële tafelzaag-afkortslede


Korte inhoud: Een goed gemaakte, nauwkeurige afkortslede is het meest waardevolle accessoire voor een tafelzaag. Omdat veel van het werk dat op de slee wordt gedaan binnen een breedte van 10 tot 20 cm valt, is het logisch om een ​​kleine, lichtgewicht slee te bouwen die gemakkelijk te hanteren is voor de meeste van uw tafelzaagsneden. Deze previous bij die rekening, en het is eenvoudig en duidelijk te maken.


Wat de accessoires voor mijn tafelzaag betreft, kan ik me niets nuttigers en veelzijdigers voorstellen dan een goed gemaakte en nauwkeurige afkortslee. Noem het hoe je wilt, een boot, een koetsmal of een slee, het is zeker de moeite waard om een ​​paar uur de tijd te nemen om er minstens één voor je zaag te maken.

De meeste mensen denken aan een slee voor het zagen van grote onderdelen zoals multiplexpanelen, en ze maken de sleden dienovereenkomstig massief. Gezien het feit dat het meeste werk dat u normaal gesproken uitsnijdt binnen de 4-inch valt. tot 8-in. breedte, is het niet verstandiger om een ​​kleine, lichtgewicht slede te maken die gemakkelijk op en af ​​te zetten is en tegelijkertijd voldoende capaciteit heeft zodat u bijna alle stukken kunt afkorten die u normaal gesproken hanteert? Op mijn faculty heeft elke zaag zijn speciale kleine slee met een 12-inch. afkortcapaciteit, en dan een grotere slee die plaats biedt aan maximaal 20 inch. Eén zaag heeft zelfs een slede die gemakkelijk 36 inch zaagt.

Een goed gemaakte slee moet eenvoudig, relatief licht van gewicht, uiterst nauwkeurig en gebouwd zijn om dat zo te blijven.

I Ik heb door de jaren heen talloze slee-artikelen gezien, dus waarom onderwerp ik de wereld aan nog een andere? Omdat deze methode zo eenvoudig en ongecompliceerd is, en er geen devices of aanpassingen zijn die uit de pas lopen.

Eenvoudige Crosscut-slee

Start met de hekken

Een excellent recht en stabiel voorhek en sterke, gemakkelijk glijdende lopers maken deze slee uitstekend in wat hij doet. Omdat riftgezaagd mahonie extreem vormvast en licht van gewicht is, maak ik de voorste schutting van vlakgezaagd mahoniehout, in stroken gescheurd en gelamineerd tot een riftgezaagde plank.

Nadat u de lijm op de voorste geleider hebt laten drogen, voegt u één zijde plat en recht toe en schaaft u de andere zijde evenwijdig. Zet dit stuk op de rand om een ​​nacht te rusten. Maak de volgende dag één vlak opnieuw plat, schaaf het tot een dikte van 1-1⁄8 inch en voeg de onderkant excellent haaks op het gezicht toe. Knip het op lengte en markeer het middelpunt op de onderkant van beide vlakken.

Maak een eenvoudig hekwerk voor de achterkant van de slee van 6/4 of 8/4 populier. Het achterhek hoeft niet de gehele breedte van de foundation te beslaan.

Ga verder met de lopers

De meeste mensen maken de lopers van hardhout, maar ik heb er veel meer succes mee gehad 3⁄8 inch. of 1/2 inch Baltisch berkenmultiplex. Ik scheur stroken tot een sterke 13⁄16 inch breed en vervolgens, terwijl u twee stroken naast elkaar houdt, voert u ze op de rand door de schaafmachine. Een hardmetalen messchaaf houdt beter stand bij het schaven van multiplex. Laat de strips langs de rand van het mattress lopen als u stalen snelmessen gebruikt. Schaaf beide randen totdat de strip absoluut zonder speling in de verstekgeleider previous en internet los genoeg is om vrij te kunnen glijden. Het is van vitaal belang om de pasvorm precies goed te krijgen, en het schaven van de randen levert een consistentere breedte op dan de tafelzaag.

Voer aan de routertafel een 1⁄16-in uit. radius rondbeitel langs de randen van één zijde van de strip en snijd een kleine sponning langs de randen van de tegenoverliggende zijde. De Het gegroefde vlak zal tegen de onderkant van de slee gaan, waardoor het gemakkelijker wordt om de breedte van de loper in te korten, mocht deze uiteindelijk te strak aanvoelen in de verstekgeleidersleuf.

Verzin en boor gaten om de schroeven met ronde kop te ontvangen die, samen met lijm en brads, de geleiders zullen bevestigen. Gebruik geen schroeven met platte kop; hun trechtervormige kop zal de breedte van de loper enigszins vervormen als ze worden vastgedraaid.

Een hek en stabiele lopers zijn de sleutel

Het hart van de slee is een excellent recht en stabiel voorhek en stevige, goed passende lopers.

hout verlijmen

Comfort eerst.  Het bovenste stuk van het hek houdt uw handen weg van het mes, ondersteunt verticaal gehouden werk en houdt, zodra u het hek hebt doorgesneden, de twee helften bij elkaar.  Rond de bovenranden af ​​om scherpe randen te verwijderen en het hek comfortabeler in gebruik te maken.
Consolation eerst. Het bovenste stuk van het hek houdt uw handen weg van het mes, ondersteunt verticaal gehouden werk en houdt, zodra u het hek hebt doorgesneden, de twee helften bij elkaar. Rond de bovenranden af ​​om scherpe randen te verwijderen en het hek comfortabeler in gebruik te maken.
Maal de lopers.  Nadat u de stroken multiplex tot bijna de uiteindelijke breedte hebt gescheurd, voert u ze op de rand door de schaafmachine om ze op de exacte maat te krijgen.  Snij een kleine sponning langs de randen van het gezicht die de onderkant van de slee raakt, en rond voorzichtig de randen van het andere vlak af.
Maal de lopers. Nadat u de stroken multiplex tot bijna de uiteindelijke breedte hebt gescheurd, voert u ze op de rand door de schaafmachine om ze op de exacte maat te krijgen. Snij een kleine sponning langs de randen van het gezicht die de onderkant van de slee raakt, en rond voorzichtig de randen van het andere vlak af.

Bereid de geleiders voor op schroeven.  Voeg bij de boormachine een verzinkboor toe met een Forstner-bit en eindig met een 1⁄8-in.  bit als geleidegat en als spelingsgat.
Bereid de geleiders voor op schroeven. Voeg bij de boormachine een verzinkboor toe met een Forstner-bit en eindig met een 1⁄8-in. bit als geleidegat en als spelingsgat.

Van Fijne Houtbewerking #308De essentiële tafelzaag afkortslede sprd img

Foto’s: Anissa Kapsales; tekeningen: Vince Babak

Om het artikel te bekijken, klikt u op de Bekijk PDF knop hieronder.

Handige Crosscut Slee-stopblokken

Vergroot de nauwkeurigheid van afkortingen en tafelgezaagd schrijnwerk.

Tafelzaagtechnieken

De gevierde houtbewerkingsleraar Marc Adams laat je zien hoe je het meeste uit je tafelzaag haalt.

Hoe u een afkorttabel voor een rupszaag maakt

Ben Strano laat zien hoe je een tafel bouwt waarmee je van de baanzaag je favoriete gereedschap kunt maken voor het afkorten van panelen die te groot zijn voor je tafelzaag.

GRATIS PDF downloaden

wanneer u hieronder uw e-mailadres invult.

Bekijk PDF


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here