Home Gezondheid Fonds voor slachtoffers van blootstelling aan kernafval in het ongewisse terwijl het Congres tegen de kosten ingaat

Fonds voor slachtoffers van blootstelling aan kernafval in het ongewisse terwijl het Congres tegen de kosten ingaat

0
Fonds voor slachtoffers van blootstelling aan kernafval in het ongewisse terwijl het Congres tegen de kosten ingaat


Meer dan twintig jaar geleden verklaarde het Congres dat slachtoffers van door de overheid veroorzaakte nucleaire besmetting die kanker en andere ernstige ziekten ontwikkelden – inclusief uraniummijnwerkers en degenen die werden blootgesteld aan straling van atoomproeven uit het Manhattan Undertaking – een federale compensatie zouden moeten krijgen.

“De gezondheid van de individuen die onbewust aan deze checks deelnamen, werd in gevaar gebracht om de nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten te dienen”, luidt de moist die in 1990 werd aangenomen. “De Verenigde Staten moeten de schade erkennen en op zich nemen voor de schade die is aangericht deze individuen.”

Nu is dat statuut, bekend als de Moist compensatie stralingsblootstelling, verkeert in gevaar en loopt in juni af zonder duidelijk pad voor verlenging. En een poging om dit substantieel uit te breiden tot voorbij de slachtoffers uit de Koude Oorlog, naar anderen die in de decennia daarna schade hebben geleden door de naweeën, is op Capitol Hill op een bakstenen muur gestuit.

De Senaat heeft in juli met overweldigende meerderheid gestemd om wetgeving ter vernieuwing en uitbreiding van het programma toe te voegen aan de jaarlijkse moist op het defensiebeleid. Maar in de definitieve versie waarover achter de deuren door de leiders van het Congres werd onderhandeld, werd die maatregel, gesponsord door senatoren Josh Hawley, Republikein van Missouri, en Ben Ray Luján, Democraat van New Mexico, geschrapt.

De Republikeinen maakten bezwaar tegen het hoge prijskaartje, dat volgens schattingen van het Congres wel 100 miljard greenback zou kunnen bedragen.

In een boze toespraak op donderdag zei de heer Hawley dat deze stap erop neerkwam dat het Congres de verontschuldigingen die het tientallen jaren geleden aan de slachtoffers had gedaan, ‘intrekt’.

“Hierdoor kan dit programma aflopen”, zei hij. “Dat keert de tienduizenden goede Amerikanen de rug toe die zich hebben opgeofferd voor hun land, die plichtsgetrouw hun gezondheid en in veel gevallen hun leven aan dit land hebben gegeven, en niets hebben gekregen.”

De oorspronkelijke wetgeving was geschreven met een beperkte reikwijdte, bedoeld om degenen te compenseren die deelnamen aan of aanwezig waren bij het testen van bovengrondse atoombommen, een kenmerk van het Manhattan Undertaking in de jaren veertig, of uraniummijnwerkers die tussen 1942 en 1971 werkten.

De moist heeft betaalde ruim 2,5 miljard greenback Volgens congresonderzoekers heeft het sinds de oprichting ervan in 1990 aan ruim 55.000 eisers voordelen opgeleverd. Eisers, waaronder kinderen of kleinkinderen van degenen die van het programma zouden hebben geprofiteerd maar inmiddels zijn overleden, ontvangen een eenmalige betaling variërend van $ 50.000 tot $ 100.000.

De geupdate versie door de heer Hawley en de heer Luján zou het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een compensatie vergroten, en ook de hoogste uitbetaling verhogen tot $ 150.000. De moist beperkt momenteel de geschiktheid voor ‘down-winders’, oftewel mensen die in de buurt van een van de testlocaties woonden, tot degenen die in een handvol provincies in Utah, Nevada en Arizona woonden.

“De leden die ooit aan dit beleid hebben gewerkt, hebben staten als New Mexico buiten beschouwing gelaten – en niet alleen de hele staat”, zei de heer Luján, die heeft aangedrongen op uitbreiding van het recht op individuen in de meeste westerse staten, in een interview. . ‘Ze hebben de hele provincie waar de eerste bom werd getest buiten beschouwing gelaten. Dat alleen al laat zien dat de mensen buitengesloten zijn.”

Het wetsvoorstel, dat president Biden heeft onderschrevenpleit ervoor dat de federale overheid iedereen moet compenseren die ernstig ziek is van de erfenis van het kernwapenprogramma van het land.

Het zou de toegang tot het federale fonds voor 19 jaar verlengen en de toegang uitbreiden tot inwoners van Missouri die ziek zijn geworden door radioactief afval dat nooit op de juiste manier is verwijderd – en in sommige gevallen in de open lucht bij een kreek is achtergelaten – in St. Louis, de thuisbasis van een uranium verwerkingslocatie in de jaren veertig.

A blockbuster-rapport door The Missouri Impartial, MuckRock en The Related Press ontdekten eerder dit jaar dat generaties gezinnen die in het gebied opgroeiden sindsdien te maken hebben gehad met “zeldzame vormen van kanker, auto-immuunziekten en andere mysterieuze ziekten waarvan zij zijn gaan geloven dat ze het gevolg zijn van blootstelling aan de wateren en sediment.”

Pas in 2016 adviseerden de Facilities for Illness Management and Prevention de bewoners om de kreek volledig te vermijden, en de schoonmaak zal naar verwachting tot 2038 duren.

“Het is waar dat het Manhattan Undertaking tot het verleden behoort en dat de kernproeven uit de Koude Oorlog tot het verleden behoren”, zei de heer Hawley in een interview. “Maar mensen hebben nog steeds te maken met de gevolgen daarvan.”

Tenzij het Congres nieuwe wetgeving goedkeurt die de moist verlengt, wordt het fonds in juni gesloten. Republikeinse leiders in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat maakten bezwaar tegen de opname ervan in de jaarlijkse defensiewet, daarbij verwijzend naar een rapport van het Congressional Finances Workplace waarin werd geschat dat de voorgestelde verlenging 140 miljard greenback aan nieuwe, verplichte uitgaven zou introduceren.

De heer Hawley en de heer Luján zeiden dat ze hadden geprobeerd de wetgeving af te zwakken om de kosten te verlagen, maar dat de Republikeinen volhielden dat de daarmee gemoeide miljarden {dollars} nog steeds onhoudbaar zouden zijn.

Het Congres zou nog steeds kunnen proberen de wetgeving op eigen kracht aan te nemen, maar het komt steeds zeldzamer voor dat wetsvoorstellen met één onderwerp door beide kamers en op het bureau van de heer Biden terechtkomen. Dat is de reden waarom het tweetal had geprobeerd de enorme jaarlijkse defensiewet, die als een must-pass-item werd beschouwd, te gebruiken om het erdoor te krijgen. Nu hergroeperen ze zich.

“Elke optie ligt op tafel om dit voor elkaar te krijgen”, zei de heer Luján.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here