Home Gezondheid Dr. John A. Talbott, kampioen van de zorg voor geesteszieken, sterft op 88-jarige leeftijd

Dr. John A. Talbott, kampioen van de zorg voor geesteszieken, sterft op 88-jarige leeftijd

0
Dr. John A. Talbott, kampioen van de zorg voor geesteszieken, sterft op 88-jarige leeftijd


Dr. John A. Talbott, een psychiater die opkwam voor de zorg voor kwetsbare bevolkingsgroepen van geesteszieken, vooral daklozen – van wie velen na de massale sluiting van de staat aan hun lot werden overgelaten in de straten, bibliotheken, busterminals en gevangenissen van het land psychiatrische ziekenhuizen – stierf op 29 november in zijn huis in Baltimore. Hij was 88.

Zijn vrouw, Susan Talbott, bevestigde het overlijden.

Dr. Talbott was een van de eerste voorstanders van een beweging die bekend staat als deïnstitutionalisering, die erop aandrong de vervallen psychiatrische ziekenhuizen in Amerika te vervangen door gemeenschapsgerichte behandelingen. Maar hij werd een van de machtigste critici van de beweging nadat duizenden diep gestoorde mensen door een gebrek aan geld en politieke wil zonder de juiste zorg waren gestrand.

“De plaats van leven en zorg van de chronische geesteszieke patiënt werd overgebracht van een enkele slechte instelling naar meerdere ellendige instellingen,” Dr. Talbott schreef in het tijdschrift Hospital and Neighborhood Psychiatry in 1979.

In een carrière van meer dan 60 jaar bekleedde Dr. Talbott veel van de leidende posities in zijn vakgebied. Hij was voorzitter van de American Psychiatric Affiliation; directeur van een groot stedelijk psychiatrisch ziekenhuis, Dunlap-Manhattan Psychiatrisch Centrum, op Wards Island; voorzitter van de afdeling psychiatrie aan de Universiteit van Maryland, Baltimore; en redacteur van drie vooraanstaande tijdschriften: Psychiatric Quarterly, Psychiatric Providers en The Journal of Nervous and Psychological Illness – die hij bij zijn dood redigeerde.

Dr. Talbott oefende invloed uit, niet als onderzoeker van de hersenen of neurologische medicijnen, maar als ziekenhuisleider, academicus en lid van blue-ribbon panels – waaronder de Fee on Psychological Well being van president Jimmy Carter – en vooral door middel van productieve geschriften. Als helder en gespierd polemist schreef, redigeerde hij of droeg hij bij aan meer dan 50 boeken.

“Ik bewonderde hem omdat hij het directeurschap van het Manhattan State Hospital op zich nam en zijn overtuiging dat psychiaters de zware klussen op zich moesten nemen en niet alleen privépraktijken aan de Higher West Aspect moesten doen,” Dr. E. Fuller Torreyzei een vooraanstaand psychiater en oprichter van het Remedy Advocacy Heart in Arlington, Virginia, in een e-mail.

In 1984, tijdens het presidentschap van Dr. Talbott, bracht de American Psychiatric Affiliation haar eerste hogere opleiding van daklozen met psychische problemen. Uit het onderzoek bleek dat de praktijk van het ontslaan van patiënten uit staatsziekenhuizen naar slecht voorbereide gemeenschappen “een grote maatschappelijke tragedie” was.

“Bijna geen deel van het land, stedelijk of landelijk, is ontsnapt aan de alomtegenwoordige aanwezigheid van haveloze, zieke en hallucinerende mensen, die door de straten van de stad dwalen, ineengedoken in steegjes zitten of boven ventilatieopeningen slapen”, aldus het rapport. Er werd geschat dat tot 50 procent van de daklozen chronische psychische aandoeningen had.

Zes jaar eerder had dr. Talbott een boek gepubliceerd, ‘The Demise of the Asylum’, waarin hij tekeer ging tegen zowel het kapotte systeem van staatsziekenhuizen als het kapotte beleid dat daarvoor in de plaats kwam.

In een interview met The New York Occasions in 1984 erkende hij dat psychiaters die gemeenschapsgerichte behandeling hadden verdedigd als alternatief voor instellingen, waaronder hijzelf, een deel van de schuld droegen.

“De psychiaters die destijds bij de beleidsvorming betrokken waren, hebben de behandeling door de gemeenschap zeker overdreven, en onze geloofwaardigheid vandaag de dag is daardoor waarschijnlijk beschadigd”, zei hij.

In een verslag over de carrière van Dr. Talbott, dat na zijn dood in een medisch tijdschrift werd ingediend, schreef een voormalig collega, Dr. Allen Frances: “Weinig mensen hebben ooit zo’n vooraanstaande carrière gehad als Dr. Talbott, maar misschien heeft niemand ooit een dergelijke carrière gehad. frustrerender en teleurstellender.”

Dr. Frances, emeritus voorzitter van de afdeling psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Duke College, legde in een interview uit dat Dr. Talbott een leider was geweest op het gebied van de ‘gemeenschapspsychiatrie’, die stelde dat geestesziekten werden beïnvloed door sociale omstandigheden. – niet alleen een biologische aanleg – en dat bij behandelingen rekening moest worden gehouden met de levensomstandigheden van de patiënt en het scala aan beschikbare diensten.

De gemeenschapspsychiatrie moest het alternatief zijn voor patiënten die niet langer in vervallen, vaak gewelddadige staatsziekenhuizen waren ondergebracht. Een nieuwe generatie medicijnen beloofde dat patiënten op zijn minst semi-zelfstandig konden leven.

“Ze werkten er exhausting aan om de psychiatrie minder log, minder biologisch, minder psychoanalytisch en meer sociaal en gemeenschapsgericht te maken,” zei Dr. Frances over Dr. Talbott en anderen die voor de gemeenschapspsychiatrie pleitten.

Maar de hoge verwachtingen van een robuuste poliklinische behandeling in gemeenschapssettings werden nooit voldoende gerealiseerd. De Neighborhood Psychological Well being Act, een moist uit 1963 die werd verdedigd door president John F. Kennedy, voorzag in 1980 in 2.000 gemeenschapscentra voor geestelijke gezondheidszorg. Tegen die tijd was minder dan de helft van het aantal geopend, omdat de financiering uitbleef of naar elders werd verlegd.

Tegelijkertijd verminderde de deïnstitutionalisering het aantal patiënten in staatsziekenhuizen met 75 procent, van 560.000 in 1955 tot minder dan 140.000 in 1980.

“De ramp vond plaats omdat ons systeem voor de geestelijke gezondheidszorg geen systeem is, maar een niet-systeem”, schreef Dr. Talbott in 1979.

John Andrew Talbott werd geboren op 8 november 1935 in Boston. Zijn moeder, Mildred (Cherry) Talbott, was een huisvrouw. Zijn vader, Dr. John Harold Talbott, was hoogleraar geneeskunde en redacteur van The Journal of the American Medical Affiliation.

In 1961 trouwde Dr. Talbott met Susan Webster, die een carrière had als verpleegster en ziekenhuisbeheerder, nadat het stel elkaar ontmoette tijdens de pauze van de Metropolitan Opera in New York.

Samen met zijn vrouw laat Dr. Talbott twee dochters achter, Sieglinde Peterson en Alexandra Morrel; zes kleinkinderen; en een zus, Cherry Talbott.

Hij studeerde in 1957 af aan het Harvard Faculty en behaalde zijn doctoraaldiploma aan het Columbia Faculty of Physicians and Surgeons in 1961. Hij volgde zijn verdere opleiding aan het Columbia Presbyterian Hospital/New York State Psychiatric Institute en het Columbia College Heart for Psychoanalytic Coaching and Analysis.

Hij werd opgeroepen tijdens de oorlog in Vietnam en diende in 1967 en 1968 als kapitein bij het Medische Korps in Vietnam. Hij ontving een Bronze Star omdat hij troepen ervan had overtuigd hun malariapillen te slikken.

“De reden dat ze ze niet meenamen was omdat een geval van malaria een ticket naar huis was”, legde hij later uit. “Toen heb ik ze de stuipen op het lijf gejaagd door ze voorbeelden te laten zien van waar malaria toe zou kunnen leiden.”

Eenmaal thuis werd Dr. Talbott actief in de anti-oorlogsbeweging. Hij was een woordvoerder van Vietnam Veterans Towards the Battle op de Democratische Nationale Conventie van 1968 in Chicago. Het jaar daarop hielp hij bij het organiseren van een protest bij de Riverside Church in Manhattan, waarbij de namen van in Vietnam gesneuvelde soldaten werden voorgelezen door een stoet van sprekers, waaronder Edward I. Koch, Leonard Bernstein En Lauren Bacall.

Nadat hij in 2000 na vijftien jaar met pensioen ging als voorzitter van de psychiatrie aan de Universiteit van Maryland, koesterde Dr. Talbott een levenslange waardering voor lekker eten door bij te dragen aan on-line voedselsites. In 2006 begon hij een weblog, Het Parijs van John Talbottwaarin hij de maaltijden optekende die hij at tijdens frequente bezoeken aan de Franse hoofdstad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here